Zomer 2005 Frankrijk

Dinsdag 19 juli 2005:
Na de laatste spulletjes ingepakt te hebben vertrekken we om ongeveer 10 uur. Via Tilburg gaan we naar Antwerpen. Dit laatste stuk weg zit vol met sporen en is vervelend om te rijden. Via Lille komen we in Frankrijk waar we in Catillon sur Sambre de camperplaats nemen. Er staan al 2 Engelsen en er ligt een Engelse boot.
Woensdag 20 juli:
Het begint rond half 10 te regenen en we besluiten vandaag een stukje verder te gaan. Eigenlijk hadden we hier wat willen fietsen, maar daar is het nu geen weer voor en verder is hier niks te beleven. De brug gaat open voor we vertrekken voor een Nederlandse boot, die langs komt. De Engelsen vertrekken en de Fransman en de Belg, die gisteren nog waren gekomen ook. Er komt ondertussen alweer een nieuwe Engelsman. We gaan verder via Laon, waar een mooie kathedraal is. Dan naar Soissons en uiteindelijk overnachten we in Provinc op de camping, nadat we ons aardig in de smalle straatjes van de plaats hebben vast gereden.
Donderdag 21 juli:
We lopen eerst door Provinc en aan dan door naar het zuiden. De zon schijnt tussen de wolken door. We komen in het gebied van de zonnebloemvelden en rijden richting de Loire. In Nogent sur Vernisson maken we eerst gebruik van de servicepaal en gaan dan naar de camperplaats aan de andere kant van het dorp. Daar komen 's avonds nog 2 campers bij. Het staat er mooi aan een meertje, waar veel mensen gaan wandelen. 's Middags gaan we lekker luieren in de zon en na het eten lopen we een rondje om het meertje.
Vrijdag 22 juli:
We gaan naar de Loire en vervolgen onze weg naar het westen. Via Saint Gordon gaan we naar Sully waar een mooi kasteel staat. In Beaugency overnachten we op de camperplaats. Deze wordt in de loop van de avond overvol. Er staan in totaal 28 campers, waarvan 3 buiten het hek.
Zaterdag 23 juli:
Weer verder langs de Loire. We gaan de brug over en langs de zuidkant over de D951. De Loire is Europa's meest natuurlijkste rivier. Eilanden en zandbanken bepalen de sfeer. Scheepvaart is er niet. Verder hebben de Franse koningen veel kastelen langs de Loire laten bouwen, omdat Parijs in de 15e eeuw erg onrustig was om te wonen. Bij Blois gaan we weer op de andere oever verder, omdat de weg daar dan direct langs  de rivier loopt (N152). We steken de brug over naar Amboise en bekijken dat mooie stadje. Dan vervolgen we onze weg langs de zuidoever, direct langs de Loire over de D751. We gaan via Bréhémont, waar we de traditionele platbodems bekijken, die daar in het water liggen. Dan weer verder over het mooie kleine dijkweggetje (D17), die vanzelf weer op de D7 uit komt. Ze waarschuwen hier voor de fietsers, die hier in grote getale langs komen. In Rigny-Ussé is weer een kasteeltje. Dan via de D7 de brug over naar Bourgueil, waar een camperplaats is. We nemen eerst echter een nacht de camping. We staan naast de tennisbaan en slaan samen een balletje. Dan begint het iets te sputteren. Er is hier ook een klein meertje bij de camping, waar je in het water kunt.
Zondag 24 juli:
Het regent nog steeds. We eten zelf gebakken stokbrood uit ons oventje en luieren en lezen in de camper. Rond een uur of half 10 wordt het droog, maar het is nog steeds bewolkt en kouder dan het was. Tussen de buien, die toch nog komen tennissen we nog even.
Maandag 25 juli:
Na het opstaan even een stokbrood halen bij de Hyper-U. Dan verder over de N152 langs de noordoever van de Loire. In Saumur bekijken we eerst het kasteel en dan gaan we voor de camping op de camperplaats staan. Later als het 3 uur is geweest, gaan we  op de fiets nog even stad in winkelen. Het is bewolkt en het waait aardig. Toch is het direct heet als de zon erbij komt. Het is ondertussen druk geworden op de camperplaats. Er staan 5 campers en een Nederlandse opzetunit. Dan komt er nog een busje met een boot erachter. We gaan nog even de zandbank op bij de Loire. Later grillen we voor de camper. Als we gaan slapen staan we met 20 campers.
Dinsdag 26 juli:
As we wakker worden komt er een Engelsman met een dikke caravan achter een landrover. Als hij een uur later weer weg wil gaan, blijkt hij met zijn caravan niet de weg verder te kunnen volgen. Hij moet via dezelfde weg de camperplaats weer verlaten, net als alle campers trouwens, dus moet hij afkoppelen en draaien. Als wij bij de serviceplaats staan te wachten rijdt de Franse volkswagen bus met boot weg. Hij gaat wel via de smalle lage weg en wij verbazen ons erover dat dat lukt met het nog uitgeklapte hefdak. Hij heeft dit duidelijk vergeten en heeft zo een mooie spoiler. Als hij een eindje verderop stopt, denken wij dat hij zijn dak wel zal laten zakken, maar nee hoor. Hij loopt een keer om de bus heen en stapt net zo vrolijk weer in om verder te rijden met zijn dak nog steeds aan de voorkant omhoog. Tegen 11 uur verlaten wij Saumur. Via de noordoever gaan we weer verder over de D952. We komen op deze route veel campers tegen. Het is de hele dag al bewolkt, maar niet echt koud. We komen in Angers, dat een mooi en bloemrijk stadje moet zijn. In Frankrijk wordt dit namelijk op het plaatsnaambord aangegeven door het aantal bloemetjes, dat op dat bord staat. Angers heeft 4 bloemen. We bekijken het kasteel, dat aandoet als een stoer fort, en een kerk in de buurt. Het Chateau ligt op een berg tegen de rivier "le Maine". Via de N23 gaan we verder richting kust. Ondertussen wordt het aardig warm, ondanks dat het bewolkt is. Later komt de zon er zelfs nog bij. Bij Ancenis gaan we weer over de Loire naar de zuidoever. In Lire gaan we rechtsaf naar Champtoceaux, via de D751, waar we op de camperplaats achter de kerk, naast het zwembad gaan staan. Aangezien het mooi weer is gaan we lekker zwemmen. Na het eten ontdekken we dat Champtoceaux nog een oude poort heeft van de ommuurde stad. Daarachter lag vroeger ook een kasteel. Als we langs het zwembad het parkje inlopen, komen we bij een grandioos uitzichtpunt over de Loire. Hiervandaan kun je de zandbanken en de eilandjes heel mooi zien.
Woensdag 27 juli:
We hebben pech. Vandaag is de bakker, die tegenover de kerk zit dicht, dus moeten wij onze "baquette" bij de supermarkt halen. Verder giet het nog steeds als we voor de deur bij de Shopi ons brood opeten om 10 uur. Als we verder gaan, gaat de weg gelijk naar beneden, de berg af naar de Loire. We blijven aan de zuidkant tot Nantes. De Loire wordt steeds breder en voller. Zandbanken zijn er nu niet meer te zien. Hier is af en toe zelfs een haventje. Voorbij Nantes komen we steeds verder van de Loire af. Hoe dichter we Donges naderen, hoe kleiner de weggetjes worden. Ondertussen schijnt de zon. Voor St. Nazaire zien we in de verte de hoge brug over de Loire. De lucht wordt hier steeds donkerder. Dan krijgen we harde regen, terwijl het weer lichter wordt. De weersvoorspelling is ook tegen en onweersbuien, maar dat schijnt in heel Europa het geval te zijn. Wij zien ondertussen de zon alweer. We komen langs het zoutwingebied, als we naar le Pouliguen rijden. Dit gebied bestaat uit zoutpannen met een netwerk van dammetjes, kanaaltjes en schuifjes, waar al sinds de Middeleeuwen zeezout wordt gewonnen. Langs de weg verkopen ze hier in de omgeving overal zout. Onderweg bekijken we Guerande. Dit is een mooi ommuurd stadje. Dan gaan we naar La Turballe waar we de Atlantische Oceaan zien. Het is ondertussen alweer strandweer, zo warm en zonnig is het. In La Turballe mag je met je camper amper parkeren, dus gaan we verder naar Piriac. Net voor we La Turballe verlaten komen we echter langs een camperplaats,. Als we hier staan gaan we even naar het strand om het water in te gaan. Later staat de Nederlandse blauwe bus naast ons, die we ook al in Guerande hadden zien staan. Het blijft warm en windstil.
Donderdag 28 juli:
Helaas is het nog bewolkt als we opstaan. We gaan weer verder langs de kust. Ondertussen breekt de zon door. Soms ontkomen we er niet aan een stukje snelweg. Verder nemen we zoveel mogelijk secundaire wegen. Er staat een behoorlijke zuidoostenwind. In Auray bekijken we de plaats. Het is een mooi vissersplaatsje met een oud haventje. We gaan later op de camperplaats bij het zwembad staan. Er komen donkere wolken aan en het waait behoorlijk. Er volgen een paar spetters. De Belg naast ons wil op zijn zelfgemaakte plankjes gaan staan. Het resulteert in een mooie show, variërend van een blok, dat 30 cm met de band mee naar voren schuift, tot het eroverheen schieten. Uiteindelijk lukt het toch om erop te blijven staan. De zon breekt weer een beetje door. Later komen er nog wat buien.
Vrijdag 29 juli:
Bij de bakker een broodje halen en dan naar Carnac. Er zijn wolken en de zon schijnt. Carnac is een gezellig toeristenplaatsje met een prehistorisch museum. Dan verder naar Quiberon. In Plouharel is het markt (en dus file). We rijden hier op een stuk duin, dat aan 2 kanten door zee is omsloten, naar het eindpunt. Dan wordt het weer wat breder. In Quiberon kun je met de boot naar "Belle Ille". Als we doorrijden komen we bij de zee met ruwe rotsen. Als we weer verder gaan komen we een aantal menhirs tegen. De straat heet ook rue de Menhirs. Dit zijn van die rechtopstaande stenen uit het Asterix en Obelix-tijdperk. Bij Port-Lorries gaan we over een mooie brug over een zeearm. We blijven de D781 volgen via Riantec naar Port Louis, waar we de camperplaats nemen. Het uitzicht is grandioos, op de zee en jachthaven. Met gras achter de camper om op te zitten. We gaan om 3 uur op de fiets Port Louis verkennen. Het is erg mooi langs het water. In de Citadelle is het Marinemuseum. Als we tegen half 5 terug bij de camper komen, trekken we onze zwemspullen aan en wandelen langs het strand.

Zaterdag 30 juli:
Eerst via de Internarché boodschappen doen en eten en dan verder over de D781. De zon schijnt weer, maar nu komen er ook donkere wolken. Via de snelweg E60, om Lorient heen, dan afslag 45 en de D306 richting kustlijn. In Concarneau nemen we camperplaats "la Gare" en gaan van daaruit gratis met de bus naar het centrum. Daar is de oude ommuurde stad "ville close". Het is dan nog lekker zonnig. Om 5 uur valt er een klein buitje als we alweer lekker droog in de camper zitten. Ook deze is echter van tijdelijke aard en de zon komt er snel weer bij.
Zondag 31 juli:
Weer verder langs de kust van Bretagne. Jammer dat we onderweg in een plaatsje niet kunnen parkeren. Er is markt en het ziet er gezellig uit. Het is behoorlijk bewolkt vandaag. Hier zijn best veel pottenbakkers, die hun waren aan de weg verkopen. De plaatsnamen staan hier in Bretagne in 2 talen op de borden: in het Frans en in het Bretons. Er zijn hier ook veel zigeunerkampen. Over de D2 en D784 gaan we naar Audierne. Dan over de D765 via Douarnenez naar Locronan. Voordat we langs het bord Douarnenez komen, komen we langs een mooi uitzichtpunt en langs een strandje. Hier wordt het veel heuveliger dan voorheen. In Locronan gaan we op de parkeerplaats van het centrum staan. Je mag hier ook overnachten. Locronan is een historisch plaatsje, waar ze deze sfeer in ere houden. Het wordt steeds beter weer. Via Chateaulin gaan we naar Crozon over de D887. Dit is een weg die door een mooi natuurgebied komt. De hei bloeit langs ene kant van de weg, terwijl we aan de andere kant af en toe uitzicht op de zee hebben. Overal staan hier typische Bretonse kerkjes. In Crozon overnachten we. De zon schijnt tussen de wolken door.
Maandag 1 augustus:
We gaan bij Morgat bij de zee kijken. Hier liggen de mensen al in de zon op het strand. Ook zijn er zeil- en surfklasjes op het water en krijgen kinderen er duik- en snorkelles. Dan door naar Camaret, om bij Point de Pen Hir van het mooie uitzicht te genieten. De zee en de lucht zijn mooi helder blauw. De ruwe rotsen bij de zee zijn echt fantastisch om te zien. We nemen vandaag een camping, zodat we uitgebreid kunnen douchen en wassen. Als de was schoon aan de lijn wappert, gaan wij naar het strand. Het zand is echter nogal hard om op te liggen. We eten, tafeltennissen en gaan naar het strand naar het marineschip, dat voor de kust ligt en de ondergaande zon te kijken.
Dinsdag 2 augustus:
De zon schijnt alweer. We rijden over de D355 en komen langs Point de Espagnolles, waar je mooi uitzicht hebt op Brest, dat aan de overkant van de baai ligt. Er zitten aardige hellingen in deze weg. We komen langs een marinebasis bij La Fret en even verderop langs een marineluchthaven. Over de brug en dan verder langs de baai naar Brest. Daar weer over een grote brug. In Brest is Oceanopolis. Dit is een soort tentoonstelling over de oceaan en er is een marinemuseum. Dan weer verder richting Le Coquet. In Ploumoguer nemen we de camperplaats.
Woensdag 3 augustus:
Om 11 uur hebben we gegeten. Via Plouarzel gaan we naar Lampaul, waar we om kwart voor 12 op een mooie camperplaats aan zee staan. We liggen de hele middag aan het strand in de zon. Ik ben aardig rood geworden.
Donderdag 4 augustus:
Het is weer een mooie dag. Via Lanilles over de D28. In St.Pol de Leon nemen we de camperplaats. De boten liggen droog. Dan gaan we op fiets de plaats in en daarna luieren bij de camper. Het water is nu hoog en alle bootjes liggen nu te dobberen. 's Avonds begeeft de waterpomp in de camper het. Dat betekent dat we zowel de kraan als het spoelwater van de wc niet kunnen gebruiken.
Vrijdag 5 augustus:
Het regent. We gaan weer verder via Morlaix naar St.Michel en Greve. Dit ligt aan een mooi strand. Dan via Lanion, een heuvelachtig stadje tot voorbij St. Brieuc, waar we langs de Dethleffs-dealer gaan vanwege onze defecte waterpomp. We worden daar snel en goed geholpen aan een nieuwe pomp. Dan gaan we via de D768 naar de kust terug. We komen door Plancoet, een bloemrijke plaats. Het miezert nog steeds. Via de D62 komen we in St.Jacut sur Mer. Hier zijn veel mensen op het strand en de zijn aan het strandzeilen. Dan weer verder naar St.Malo. We volgen de D768 weer en komen langs een mooie molen, dan over een brug, waaronder de bootjes weer droog liggen en langs de zee verder. In St.Malo overnachten we op de parkeerplaats waar je gratis met de bus stad in kan. Het is ondertussen droog en de zon schijnt. Het waait wel behoorlijk. In de loop van de avond wordt het steeds drukker op de parkeerplaats en uiteindelijk staan er ongeveer 85 campers.
Zaterdag 6 augustus:
De zon schijnt vrolijk. We nemen om 10 uur de bus de stad in. Later gaan we via Cancale, een gezellig havenplaatsje over de route de la Baie (route langs de baai) verder. We zien hier best veel molens. In de verte zien we Mont St.Michel al liggen. In Ponterson gaan we op de camperplaats staan. Het zonnetje schijnt nog steeds , het waait alleen behoorlijk.
Zondag 7 augustus:
Het is regenachtig. We komen langs Mont St. Michel en gaan weer verder langs de route de la Baie. De weg wordt steeds smaller, maar is goed te rijden zonder tegenliggers. Dan moeten we over een stukje snelweg en daarna weer verder langs de kust via Vains over dezelfde route. De zon begint ondertussen tussen de wolken door te schijnen. Na Jullouville hebben we weer zicht op de mooie heldere blauwe zee. In Granville bekijken we Loint des Roc. De zon schijnt nu volop en het is gelijk warm. Dan voor Coutaces af naar Agon-Coutainville, waar we een camping nemen.
Maandag 8 augustus:
De zon schijnt alweer. We vervolgen onze weg, via Carteret naar Charbourg. Dit is een grote havenstad met hoge flats en flinke afdalingen. Van hieruit vertrekken veerboten naar Engeland. Dan via  de route du Val de Serre via Barfleur naar Reville. Hier parkeren we middenin het dorpje op een grote parkeerplaats en gaan tussen de huizen door naar het strandje. We zwemmen en luieren hier ruim een uurtje en gaan daarna weer verder. In Montebourg gaan we op de camperplaats staan. 's Avonds badmintonnen we. Het is zo goed als windstil.
Dinsdag 9 augustus:
Het weer lijkt steeds mooier te worden. De zon schijnt aan een wolkeloze hemel. We gaan verder over de N13 richting Carentan. We nemen afslag Pointe du Hoc en gaan via de D514 langs de kust verder.
We bekijken Pointe du Hoc. Dit was een strategische plaats in Normandië in de 2e Wereld Oorlog van veldmaarschalk Rommel. Hier stonden 6 Duitse kanonnen, die Omaha Beach en Utah Beach beschermden tegen aanvallen vanaf zee. Amerikaanse vliegtuigen hebben deze plaats dusdanig gebombardeerd dat de Duitsers de kanonnen verplaats hebben. De inslagen van die bommen zijn ook nu nog te zien als kraters in de grond. Verder waren ook de bunkers behoorlijk beschadigd. Toen in de ochtend van 6 juni a944 225 Rangers (geallieerden) op de kust landden en de 30 meter hoge rotsen beklommen, verrasten ze de Duitse wachten. Maar de Duitsers lieten granaten regenen vanaf de rotsen en verwijderden de touwladders. Van de 225 Rangers hebben 90 het overleefd en veel van hen waren gewond. Wel konden daarna in de nacht van 7 op 8 juni de troepen landden aan Omaha en Utah-Beach, wat uiteindelijk geleid heeft tot het eind van de 2e Wereld Oorlog.
Later  rijden we langs de kust verder, war de troepen geland zijn. We overnachten in Deauville verderop aan de kust. 's Avonds lopen we nog even door de gezellige plaats met Nederlanders, die bij ons op de camperplaats staan.
Woensdag 10 augustus:
Weer verder richting Nederland. Via Honfleur, Fecamp, le Treport naar Saint Valery sur Somme. Dit laatste is een gezellig druk plaatsje met veel winkeltjes. Er is zelfs een fietspad langs de weg richting Crotoy, waar we de camperplaats aan zee nemen. Daar liggen we voor 4 uur op het strand. Het water is ver ondiep, dus je moet een eind de zee inlopen om te kunnen zwemmen. 's Avonds met laag water valt de hele baai droog. Het dorp stelt niks voor.
Donderdag 11 augustus:
Via Berck, Arras, Lille, Brussel naar Nederland terug. Voor Breda krijgen we een plensbui. Nu zien we zeker het voordeel van Frankrijk in. Daar hadden we tenminste mooi weer, terwijl het in Nederland 3 weken slecht is geweest.Onze route was: Oss - Catillon sur Sambre - Provenc - Nogent sur Vernisson - Beaugency - Bourgueil - Saumur - 

Champtoceaux - La Turballe - Auray - Port Louis - Concarneau - Crozon - Camaret - Ploumoguer - Lampaul Plouarzel -

- Saint Pol de Leon - Saint Malo - Pontorson Agon-Coutainville - Montebourg - Deauville - Le Crotoy - Oss

Zomer 2006 Frankrijk

Zondag 16 juli 2006:
Als we rond 11 uur willen vertrekken, komt Fer toevallig langs met zijn hondje. Hij wenst ons een goede reis en herinnert mij aan het tennistoernooi in augustus. We gaan eerst via Nijmegen, omdat Mark zijn paspoort daar heeft laten liggen. Dan gaan we gelijk op de alternatieve route via Grave en Uden. De vakantie is begonnen! Het is 27 °C, de zon schijnt en de voorspellingen zijn warm. Het is druk op de weg met fietsers naar Oirschot, waar we een rondje dorp er gratis bij krijgen. We zien zo wel een mooi stukje Brabant. We komen door Oosterbeers, Middelbeers, Diessen en Hilvarenbeek. Het bos bij Gorp is heel mooi, jammer dat de weg niet verhard is. Ondertussen is het 35 °C. Via Poppel komen we in Turnhout, waar we de snelweg nemen naar Antwerpen. Daarna nemen we in Temse de camperplaats. We staan aan de muur langs de Schelde, midden in het centrum en hebben prachtig uitzicht op het water en alle bootjes, die er rondvaren. Ook is er muziek op het plein tussen de kerk en het raadhuis. Er zijn aardig wat oude pandjes, maar ertussen zijn nieuwe panden gebouwd, wat een beetje jammer is, vinden wij.
Maandag 17 juli:
Na uitgeslapen te hebben, gaan we weer verder naar de kust. Er is ontzettend veel vrachtverkeer op de weg. In Oostende waar we op de camperplaats kijken, staat een hele leuke Belgische camper, die we op de foto zetten. Het is een Unimog. Wij vinden het te druk en te smal hier met deze hitte, er is bijna geen plaats om buiten te zitten, dus we gaan weer verder langs de kust. Hoge flats torenen hier langs het strand. In Gravelines nemen we de camperplaats aan de jachthaven. Er staan hier nog 2 Nederlandse campers en het waait heerlijk fris. Later komen er nog een Fransman en een Deen.
Dinsdag 18 juli:
Vannacht heeft de haven helemaal leeg gestaan. Als we wakker worden is het alweer vloed geweest en zwemmen en hele grote vissen van zeker 60 cm. lang in het water van de haven. Via de Route National gaan we weer een stukje verder. Er staan veel klaprozen langs de weg. We pakken toch een stukje snelweg, omdat het anders wel heel erg lastig is naar Calais. In de haven van Calais is het druk met veerboten, die komen en gaan. We gaan op de D940 verder langs de kust. Bij Cap Blanc Nez en Wissant zitten er in deze weg behoorlijk wat hellingen. Via Boulogne komen we in Equihen-Plage, waar we de camperplaats nemen. Je staat hier op de berg bij de zee. We gaan de trapjes af naar beneden en lopen over het strand. Er liggen veel schelpen. Heel veel dubbele zwaardschedes, grote strandgapers en andere kleintjes, die aan elkaar zitten. Ik kan het niet laten om er een aantal op te rapen en mee te nemen. Bij het dorp gaan we weer naar boven en daar is het gelijk bloedheet, omdat er geen wind staat. Bovenlangs lopen we terug naar de camper. Na het eten gaan we nog een uurtje op het strand zitten kijken naar het hoge water. Tegen half een gaan we na het spel Kolonisten gespeeld (en ik verloren) te hebben gaan we naar bed.
Woensdag 19 juli:
Als we opstaan schijnt de zon alweer heet en staat er een zuchtje wind. Via le Touquet gaan we naar Stella Plage, waar we de camperplaats vlakbij het strand nemen. Na bijna 2 uur op het strand te hebben gelegen, gaan we weer naar de camper terug. Het is wel jammer, dat als het eb is, het water wel heel erg ver weg is. Het duurt ook erg lang voordat het dan dichterbij komt. Bij de camper zitten we onder de luifel te genieten van de schaduw. Als wij zitten te eten, wordt de lucht steeds donkerder. Auto's beginnen te rijden en mensen gaan massaal naar huis. Van Nederlanders naast ons horen we dat iedereen van het strand werd gestuurd, omdat in er zware regenbuien aankomen. Wij waren al bezig om de spullen op te ruimen. Net als we alles binnen hebben begint het hard te waaien en te regenen. Het noodweer breekt los. De campers schudden heen en weer in de wind die er dwars op staat. Als het op een gegeven moment iets minder hard begint te regenen en het niet echt meer waait, gaat onze Engelse buurman in zijn onderbroek de camper wassen. Ik dacht altijd dat Engelsen preuts waren, maar deze is ronduit exhibitionistisch. Tegen half 7 is het weer droog. Om half 8 barst de volgende onweersbui weer uit. Later als we klaar zijn met ons spelletje en Mark alweer heeft gewonnen is het weer droog en lopen we het dorp in. We besluiten morgen met de camper naar de bakker te gaan i.v.m. de afstand.
Donderdag 20 juli:
Om 8 uur is het bewolkt en regent het zachtjes. Op het terrein naast ons zijn ze het circus aan het opbouwen. De campers, die daar stonden, zijn blijkbaar weggestuurd. Later eten we bij de bakker in de straat. Er zijn nog aardig wat winkeltjes in het plaatsje zien we nu. De zon schijnt inmiddels alweer. Om 11 uur is het 25 °C en er staat een aardig windje. In Berck zien we een mooie oude Hollandse camper (een Mercedes 1113). Het begint weer te sputteren en de zon is achter de wolken verdwenen. Als we in le Crotoy op de camperplaats komen schijnt de zon echter alweer. Het is hier nu heel rustig in tegenstelling tot vorig jaar. Toen stond het hier propvol. We genieten heerlijk van de zon en het windje. In de loop van de middag wordt het steeds drukker. De zee is nog steeds veel te laag en de baai staat nog steeds droog. Om 10 uur 's avonds staat het water nog maar halverwege. Er aan nu gele  bloemen open in de duinen, die overdag dicht zijn. De zon is ook mooi om te zien.
Vrijdag 21 juli:
De bakker komt langs met brood. Na het ontbijt constateren we dat het alweer afgaand water is. We zeggen onze aardige Belgische buren gedag en gaan verder via St. Valery sur Somme, een leuk Middeleeuws plaatsje, naar het zuiden. Via Le Treport naar Dieppe. Dan via een groen weggetje (D75) over Porville naar St. Valery en Caux. We dalen af van de berg en passeren een uitzichtpunt. Verder komen we door mooie bossen en hoewel er af en toe wegversmallingen zijn is het goed te rijden. De weg staat aangegeven als fietsroute, maar dan zou ik wel een fiets met heel veel versnellingen aanraden, vanwege de hellingen. In Valery is de camperplaats helaas vol. Hier moet je echt op tijd komen, wil je een plaatsje in dit mooie dorp krijgen. We gaan door naar Fécamp. Als we op de camperplaats staan pakken we onze spullen en gaan naar het strand. Deze blijkt helemaal uit kiezels te bestaan uit allerlei formaat, wat het lopen, zitten en in zee gaan er niet gemakkelijker op maakt. Als we weer bij de camper komen, staat ook hier een lekker windje, waardoor het niet al te heet meer aanvoelt.
Zaterdag 22 juli:
Vannacht heeft het behoorlijk geonweerd en een beetje geregend en 's morgens maken de meeuwen een hoop lawaai. Als ik brood haal, zie ik dat er markt is en dat er leuke winkeltjes zijn. Maar goed dat we niet gisteravond een rondje langs de 2 kerken hebben gemaakt. Nu gaan we ook lekker even shoppen. We lopen langs de kerk naar het paleis des Benedictes, via het strand weer terug naar de haven. In Etretat raken we de camper eindelijk kwijt bij het oude stationnetje op de parkeerplaats richting Benouville. Het plaatsje is leuk oud en er is een mooie krijtrotsformatie, die als een poort in zee staat. Het begint te sputteren en als we weer bij de camper zijn zet de regen door. In Le Havre schijnt de zon alweer. We gaan de brug over de Seine over. In Honfleur is het verschrikkelijk druk. Via Trouville rijden we naar Deauville, waar we de camperplaats nemen. We lopen daarna terug naar Trouville, at net voor het station ligt. Er is daar rommelmark. Ook de winkeltjes zijn nog open. Op zich een gezelliger centrum qua winkels dan Deauville.
Zondag 23 juli:
Het begint zonnig, maar na Caen wordt de lucht steeds donkerder. Via Vire gaan we naar Mortain, waar we op de camperplaats gaan staan. Daar lopen we een route langs de twee watervallen, vanaf de camperplaats voorbij het Chateau naar beneden. Eerst een spannend paadje door de bossen met kleine trapjes langs de kleine waterval (petit cascale) en daarna de route langs de iets grotere brede waterval. 's Avonds staan we gezellig te praten met onze buren uit de Belgische camper en het Nederlandse volkswagen busje. Het koelt lekker af. Vannacht slaap ik voor het eerst onder mijn dekbed.
Maandag 24 juli:
De zon schijnt weer heerlijk. Via de D5 komen we in Mayenne. Hier lopen we langs het Chateau door de straatjes en bekijken de kerk. We overnachten in Laval. Deze plaats valt op zich wat tegen. Wel staan we onder de bomen aan het water. Het is bloedheet. Aan de kust was een lekker windje, maar die ontbreekt hier helemaal.
Dinsdag 25 juli:
Ik heb slecht geslapen vanwege de warmte. De helft van de tijd heb ik met mijn hoofd bij het raampje aan mijn voeteneind gelegen om wat frisse lucht te krijgen. Via Chateau Gontier, Segre, Candé gaan we naar de Loire, waar we de camperplaats in Champtoceaux nemen. Hier sta je tegenover het zwembad, waar we heerlijk gaan afkoelen, als het om 3 uur opengaat. Later begint het bewolkt te worden en gaat het waaien, net als vorig jaar toen we hier ook hebben gestaan. De kerk staat niet meer in de steigers. Het voorste gedeelte is klaar. Voor de rest zal nog wel geen geld geweest zijn., want dat lijkt nu nog niet te gaan gebeuren. Het uitzicht op de Loire is nog steeds even mooi. Dit kun je bekijken als je door het parkje naast het zwembad loopt. Verder heeft Champtoceaux ook nog een leuk poortje verderop in het plaatsje.
Woensdag 26 juli:
Het zonnetje is er alweer als wij opstaan. Vannacht heeft het geonweerd, maar de regen zette niet door. We bekijken Nantes onderweg en daarna door naar de kust ten zuiden van de Loire. De eerste bloeiende zonnebloemen zien we hier langs de weg. Bij Beauvoir sur Mer willen we de D948 (Passage du Gois) nemen naar het eiland Noirmoutier. Bij de kust is de weg echter afgesloten vanwege hoog water. Alleen bij eb kun je 3 uur gebruik maken van deze (smalle) weg, die bij hoog water helemaal onder water staat. Van dijken aanleggen schijnen ze hier geen kaas te hebben gegeten. Wij overnachten op de camperplaats in Beauvoir sur Mer. Eindelijk waait het heerlijk fris door. De warmte is uit de camper. Wat zullen we slapen vannacht.
Donderdag 27 juli:
Via de brug gaan we naar Ile de Noirmoitier. Het is bewolkt en niet zo heet vandaag. Hier wordt weer veel zout gewonnen. We parkeren op de camperplaats en bekijken Noirmoutier. Er zijn gezellige winkelstraatjes en er is een haventje en een Chateau. Daarna gaan we we weer terug naar het vaste land. Ten noorden van Sion sur l'Océan gaan we op een mooie camperplaats in de duinen staan. Het begint helaas te regenen, Het wordt echter al snel weer droog, maar strandweer is het niet echt. Daarom besluiten we een eindje te gaan fietsen. Door het bos komen we in de volgende plaats. Zo lijkt het heel ver weg, maar op het strand is het heel dichtbij. Ze laten je een heel eind omfietsen dus. Later op de avond wandelen we nog even door het bos en maken we foto's op het strand van de ondergaande zon. Het weer is helemaal opgeklaard.
Vrijdag 28 juli:
De zon schijnt weer volop. We rijden door de gezellige dorpjes langs de kust naar het zuiden. In Brétignoles vinden we een camperplaats vlakbij een soort meertje, dat uit zeewater bestaat. Doordat dit is aangelegd ben je niet afhankelijk van de getijdenwerking en kun je er op elk moment het water in en zelfs heel goed zwemmen. Ook zit je hier direct aan de zee. Wij gaan lekker zwemmen en zonnen in het meertje, tot het op een gegeven moment wel erg druk wordt. Dan gaan we lekker bij de camper onder de luifel in de schaduw zitten. Vanavond wandelen langs het strand en daarna heb ik voor het eerst gewonnen met het spel Kolonisten.
Zaterdag 29 juli:
Via les Sables d'Olonne rijden we langs een prachtig stukje kust. Langs deze kust is bijna overal een mooi fietspad aangelegd. We nemen de camperplaats in Bourgenay Querry Pigeon. We liggen de hele middag aan het strand aan het eind van de weg. Er gebeurt iets, want de hele brandweer is uitgerukt. Wij hebben wel een bootje steeds rondjes zien varen en vermoeden dan daar iemand overboord is geslagen. De rubberboot van de kustwacht ging daar ook al naartoe. Wat er precies gebeurt is weten we echter niet.
Zondag 30 juli:
Vanmorgen heeft het iets geregend en nu is het bewolkt. Om 11 uur begint het behoorlijk te regenen. Wij hebben dan net ons brood op bij de bakker voor de deur. Wij rijden door langs de kust. In La Tranche sur Mer  spelen we een spelletje. Als ik voor de tweede keer gewonnen heb, gaan we weer verder. Het is nog steeds niet helemaal droog. Tegen 4 uur zijn we in La Rochelle, waar we vannacht blijven. Om 5 uur schijnt de zon. Daarna klaart het alleen nog maar verder op.
Maandag 31 juli:
Vanmorgen bekijken we eerst La Rochelle. Dit heeft een mooi oud centrum aan de haven. Dan gaan we landinwaarts. Het is weer warm, maar wel wat bewolkt. De zonnebloemen langs de weg staan er maar halfhoog en verdort bij. Het lijkt erop dat ze uitgedroogd zijn. Vanaf de camperplaats in Niort bekijken we deze plaats. Er is hier een overschot aan kerken lijkt wel. Het is een hele leuke plaats om aan te doen. Wij gaan verder naar Couhé. Na even zoeken vinden we de camperplaats.
Dinsdag 1 augustus:
Vannacht heeft het wat geregend. Verder hebben ze de afvalbakken om 4 uur geleegd, zodat er nu tenminste ruimte genoeg is om ons zakje ook te dumpen. We gaan weer verder via de alternatieve route. Vanaf Lussac le Chateaux langs een mooie toeristische mooie weg (groen streepje op de kaart) D749 naar Châtellerault. De weg loopt langs de rivier de Vienne. Dan naar Loches, wat we bekijken. Er is een kasteeltje en een historisch centrum. De zon breekt ondertussen door. Dan gaan we door richting Montrichard. In de berm bloeit de hei. We komen na Liege langs Château de Razay, waar we even gaan kijken. Het blijft bij "even", want om nu € 7 voor het bekijken van een veredeld landhuis te bekijken, te gaan betalen, vinden we wel erg veel. Voor Chér gaan we af naar Angé, waar we de camperplaats nemen.
Woensdag 2 augustus:
De afvalbakken werden hier vannacht een uur later dan gisteren leeggehaald (5 uur). Als we opstaan is het bewolkt. De hele camperplaats is bijna al leeggestroomd. Het zijn hier duidelijk allemaal mensen, die op doorreis zijn naar hun vakantiebestemming. Ook stond er een vouwwagen vannacht. Wij gaan verder langs de Cher naar het Oosten. De zon schijnt tussen de wolken door. In Mennetou sur Cher stoppen we even, omdat het zo'n leuk plaatsje is. Langs de Cher loopt hier een kanaaltje. We komen door een mooie bosrijke omgeving met veel varens. Via Vailly gaan we over de Loire door naar Auxerre, waar we op de camperplaats aan de Yonne gaan staan. We hebben mooi uitzicht op de rivier en de bootjes. Na het eten lopen we de stad in, waar we in feite middenin staan.
Donderdag 3 augustus:
Dat er om 12 uur 's nachts nog campers aankomen, schijnt hier heel normaal te zijn, maar vannacht kregen we om half 4 nog Nederlandse achterburen. Dit zijn we toch niet gewend. Als we wakker worden regent het. Ik haal met de paraplu brood en dan vertrekken we richting Troyes. Onderweg zien we weer van die mooie witte koeien. Via de route Touristique du Champagne (D9) komen we in Mareuil sur Ay, waar we op de camperplaats genieten van het zonnetje.  Dit plaatsje ligt even ten zuiden van Reims. Op het bankje aan het water ga ik zitten lezen. De hele avond giet het vervolgens aan een stuk door. Mark voelt zich niet zo lekker en we gaan vroeg naar bed.
Vrijdag 4 augustus:
Als we wakker worden schijnt de zon. Ik ga brood halen bij het supermarktje om de hoek en we rijden op tijd. Via Reims naar Montcornet. Dan het laatste stukje Frankrijk langs de Maas naar Dinant over de toeristische route. Om half 1 rijden we België in. We volgen de Maas tot aan Namen. Hier is het nog maar 18˚C. Net buiten Namen schiet de turboslang met een plof los. Mark zet hem weer netjes vast en de gaan weer verder. Via gele weggetjes gaan we naar het noorden door Tienen, naar Nederland, waar we in Bergeijk bij Loek en Els, na een gezellig avondje, op de oprit overnachten.
Zaterdag 5 augustus:
Na het opstaan halen we gelijk de bedden even af, zodat die thuis gelijk de wasmachine in kunnen. Dan gaan we het heerlijk zelfgebakken brood en gekookte eitjes van Loek opeten. Tegen 12 uur zijn we thuis.
We hebben in totaal 2780 km gereden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.