Zweden zomer 2019

Vrijdag 12 juli 2019:
Als Rex thuis is en heeft gedoucht rijden we van huis. Het is inmiddels 4 uur en we willen ongeveer 160 kilometer rijden. Als we langs Arnhem rijden, staan we weer eens in de file. Dat gebeurt ons de laatste tijd elke keer. Na Apeldoorn kunnen we goed doorrijden en rond half 7 zijn we in Schüttorf, waar we de camperplaats nemen. Als we ons eten op hebben, lopen we een rondje. Net tegenover de camperplaats een parkje, langs het water, waar ook sluizen zijn ingebouwd. Verderop zíjn een aantal winkels bij elkaar. De Kik, T€dy, NKD en de Action zijn al gesloten en Rosmann, de bakker, de Edeka, de Aldi en de Lidl zíjn open tot 21 uur. Ik haal 2 flessen bananen sap bij de Aldi. Deze hadden ze vorig jaar ook in Füssen. We lopen verder door het centrum en komen bij het oude raadhuis met een mooi beeld ervoor. Een vrouw trekt 2 geiten over de brug. De grote kerk staat aan de andere kant van het raadhuis. Daarna lopen we via het parkje weer terug naar de camper. We gaan niet al te laat naar bed.
Zaterdag 13 juli:
Na ons ontbijt rijden we verder richt in Denemarken. Morgen gaan we vanuit Puttgarden met de boot over naar Rødby. Onderweg komen we langs Bremen en Hamburg. Ook nu hebben we weer last van files. Tegen 5 uur zijn we 15 km voor de boot bij de camperplaats in Grossenbrode, 300 meter na de winkels en net voor Klaustorf, op de parkeerplaats bij het honden trainveldje. Op het straatnaambordje staat Hengstkamp. Het is een rustige nacht.
Zondag 14 juli:
We staan net na 8 uur op, ontbijten en gaan om 9.15 uur met de boot van Puttgarden naar Rødby. Deze boot blijkt een hybrideboot te zijn, die op diesel en elektriciteit vaart.  Na 45 minuten zijn we in Denemarken. We kunnen lekker doorrijden en zijn zo bij Kopenhagen, waar we zonder problemen oversteken naar Zweden. Het eerste stuk gaat dóór een tunnel en daarna komen we over de Oresundbrug. Deze brug kun je goedkoper over met een Bropass. Als je er twee keer gebruik van maakt is het al goedkoper dan met losse kaartjes. Verder gaat het met nummerbordherkenning en kun je zo doorrijden. Ook onze hond heb ik via Internet al aangebeld, dus we kunnen zo doorrijden. Om half 1 hebben we onze kilometers afgelegd en staan we in Lomma op de camperplaats. We staan direct aan de zee, de Oresund, tussen Malmö en Helsingborg.

 

We lunchen en genieten van het zonnetje. Het windje maakt het toch aangenaam. We lopen later een rondje achter de huizen langs naar het volgende plaatsje en zien dat de Zweden inderdaad allemaal warmtepompen hebben. Achter de huizen in de tuinen staan grote apparaten, die wij niet in onze tuintjes zouden willen hebben. Zonnepanelen hebben ze echter niet op hun huizen, dus de stroomrekeningen moeten wel erg hoog zijn of de energieprijzen zijn lager dan bij ons. Voordat we gaan eten wordt het steeds drukker met busjes, die komen overnachten. De hele dag komen er al auto’s langs van mensen, die even aan het water willen picknicken, willen zwemmen of gewoon op een bankje willen zitten. Er staan nu inmiddels 1 auto, waar 2 Duitse meisjes in overnachten, een busje van 2 Duitse jongens, een busje van een Deens gezinnetje naast ons met 3 kinderen, een busje van een Deens stelletje  en een busje van een Duits meisje en onze camper. De rest van de auto’s zijn tegen 8 uur allemaal vertrokken. Wij hebben een korte wandeling gemaakt langs de zee en hebben gelijk ons afval weggegooid  bij de volgende parkeerplaats, omdat de afvalemmer bij ons propvol zit. Ook daar zijn 2 campers gaan staan. 
Maandag 15 juli:
Als we hebben ontbeten en de buren net zijn vertrokken gaan ook wij weer verder. We rijden eerst een stukje langst de kust en krijgen daarna snelweg tot bij Helsingborg. In Helsingborg valt het niet mee om de camper te parkeren. Op een gegeven moment vinden we een plaatsje bij een Gustov Adolfmarkt, waar we op de hoek geld kunnen wisselen. We lopen daarna nog over de markt en langs de winkels. Daarna rijden we verder met de camper naar een camperplaats net boven Helsingor, in Hittarp, weer een locatie aan zee. Het is vandaag bewolkt en maar heel af en toe komt het zonnetje erbij. In de middag lopen we over het strandje, waar Sascha lekker kan rennen en gaan daarna de trap op bij de appartementen. Hierdoor komen we op een snelle manier boven op de berg bij de winkels in het plaatje. Als we weer beneden komen speelt Sascha nog met een Ierse Setter. Ze rennen heerlijk rondjes achter elkaar aan. Het vrouwtje van de hond vertelt ons dat er verder op een hele grote dooie vis ligt. We gaan kijken en zien inderdaad direct naast het water een kleine dolfijn liggen. Daarna lopen we weer terug naar de camper. Het weer is íets opgeknapt en we drinken buiten thee.
Dinsdag 16 juli:
Vannacht stonden er 15 campers op de parkeerplaats. Nadat we ons ontbijt op hebben en de afwas hebben gedaan rijden we verder langs de kust. 68 km verderop nemen we de camperplaats in Laholm. Hier hebben we een mooi uitzicht over de rivier Lagan. We lopen naar beneden naar het restaurant aan de rivier en als je de straat oversteekt ben je zo in het centrum. Er is een gezellig marktplein, waar het raadhuis aan staat. Verder is er vandaag ook een klein marktje. Verderop komen we bij de kerk, die tussen leuke huisjes staat. De kerktoren is ook mooi om te zien en er is een groot terrein om de kerk heen. We lopen weer terug naar de camper en lunchen op de picknickset voor de camper. Na een poosje pakken we de fiets en fietsen langs in westelijke richting langs de rivier. Net voor de spoorbrug draaien we om, omdat de afstand anders te ver wordt voor Sascha. Op de terugweg komen we het stoombootje dat hier vaart tegen. Er staan verder overal vissers langs de rivier en er loopt ook een visser met een vis van ongeveer 75 cm op zijn rug over het pad. Een mooie vangst! Als wij weer bij de camper komen staat onze kilometerteller op 5,1. Een mooie afstand voor Sascha. De hele dag heeft de zon geschenen vandaag, maar de wind is nog steeds fris.
Woensdag 17 juli:
Het is een mooie zonnige dag vandaag. Onze eerste stop vandaag is langs de snelweg, waar we kunnen lozen. Daarna gaan we verder naar Varobacka, een mooi plaatsje aan zee. Alleen mag je hier dus waarschijnlijk niet overnachten. Er staat een bord met een doorgekruist tentje. dus nadat we boodschappen hebben gedaan op de fiets rijden we weer verder landinwaarts. Op de camperplaatsen bij Göteborg wordt er ‘s nachts veel ongebroken en daar hebben we geen behoefte aan. Als we in Skårs Gård in Fjarås op de camperplaats staan horen van Zwitsers dat de campings in Göteborg allemaal vol zijn. Het is maar goed dat we dus niet verder naar het noorden zijn gereden. Voor bij het restaurant en café op het terras wordt  een karaokeavond gehouden. Alle mensen van de andere drie campers, die er nog bij zijn gekomen, een Fransman, Zwitsers en een Noor eten op het terras. Wij hebben ons eten al op en zitten nog buiten tot het te koud wordt. De Zwitsers zijn met z’n vieren en vertellen dat ze met de boot van Rostock naar Trelleborg zijn gekomen. Nu zijn ze onderweg naar Oslo, om zo via Noorwegen en Denemarken weer terug te gaan. Ook willen ze via Nederland, omdat hun zoon graag de haven van Rotterdam wil zien. Een hele trip voor de 4 weken, die ze hebben.
Donderdag 18 juli:
Als we opstaan gaan we eerst douchen voor naast het restaurant. Op het grasveld ervoor staan een aantal houten huisjes, die te huur zijn. Ook in de andere gebouwen worden kamers verhuurd. Wij vertrekken en rijden eerst via Askhults, wat even verderop ligt. Hier staan een aantal oude boerderijen, die zich nog geheel in hun oorspronkelijke staat bevinden. Een soort mini openluchtmuseum zou je kunnen zeggen. De Zwitsers hadden ons hierop gewezen. Daarna rijden we verder over mooie kleine binnen door weggetjes naar Kinna, waar we de camperplaats willen nemen. In Kinna staan we direct naast het station en als we met de fiets op zoek gaan naar een winkel om wat boodschappen te doen blijkt dat je dit net zo goed kunt lopen, omdat het vlakbij  is. Nadat we hebben geluncht zitten we nog even in de schaduw tot het warmste deel van de dag voorbij is. Daarna lopen we plaatsje in en bekijken de winkels die er zijn. Het is dan nog ei graden zien we op een thermometer. Rond 5 uur gaan we BBQ-en.
Vrijdag 19 juli :
Nadat we geloodst en gevuld hebben rijden we door naar Boras, waar we de camper parkeren en de stad bekijken. Het centrum is niet echt groot. Er is een mooi raadhuis met een groot plein ervoor, midden door de winkelstraat loopt water door een aangelegde goot, waar Sascha graag doorheen loopt. De temperatuur is vandaag iets minder dan de afgelopen dagen,  maar als de zon zich laat zien is het gelijk weer warm. Het stadje heeft een mooi groot park, dat aan de andere kant van het water is aangelegd. Ook zijn er mooie bloemperken te bewonderen en is er een mooie fontein. Als we weer terug zijn bij de camper zoeken we de Lidl op om nog wat boodschappen te doen.  Daarna rijden we verder naar het noorden. We nemen een mooie camperplaats midden in de natuur aan het meer ten zuiden van Vårgårda, de Savens Badplats, die aan de linkerkant van de doorgaande weg ligt, ongeveer 16 km voor de plaats. Er komen een aantal mensen die in het meer gaat zwemmen. Er staat een Deense auto rechts naast het hek van het strandje en het stel wat erbij hoort zet een iglotentje op. Ik laat Sascha naast het strandje aan de riem rennen door het water. Ze is helemaal door het dolle heen. Honden mogen in Zweden niet zomaar los lopen. Ook in Het bos is dat verboden i.v.m. jong wild. Het gaat nog een paar keer regenen, maar tussendoor laat de zon zich elke keer weer zien. Er komt een auto met de beheerder van het strandje die de Denen verteld dat ze hier niet mogen kamperen. Campers mogen duidelijk wel, want hij komt niet bij ons langs. De regen was voorspeld en morgen wordt het weer zonniger.
Zaterdag 20 juli:
Vandaag blijven we lekker staan op dit heerlijke plekje aan het meer. Boodschappen hebben we genoeg gehaald en een dagje niksen is ook fijn. Het zonnetje schijnt al als we wakker worden. Na het ontbijt ga ik met Sascha naar het water en laat haar los. Er is toch niemand en het is fijner voor haar. Omdat ze de hele tijd vast heeft gezeten neemt ze haar kans waar en doet wat ze wil. Ze rent rond en luistert totaal niet. Dat doen we dus niet meer, want ze is op zo’n moment niet te vertrouwen. Als wij aan de koffie zitten komen de eerste badgasten alweer. Daarna komt de beheerder met een motormaaier om het gras te maaien. Wat een luxe, zo’n privéstrandje voor onze deur. In de loop van de dag wordt het strand goed bezocht. Op het drukste moment staan er 15 auto’s en uit elke auto zijn zeker 3 a 4 mensen gekomen.  Het is dus best heel druk geworden. De hele dag is het een komen en gaan van mensen. Leuk om te zien. Het water is best fris en het windje ook. Wij gaan dus niet het water in.
Zondag 21 juli:
Vandaag gaan we weer verder neer Lidköping. We proberen onderweg te lozen bij een benzinestation. Helaas is dat niet gelukt. Op de camperplaats in Lidköping staat echter aan dat er een loos mogelijkheid is langs de weg naar Skärs (184). Wij rijden deze weg en nadat we de Lidl hebben gepasseerd moeten we nog 3 rotondes verder, vanwaar we terug rijden en bij de eerste parkeerplaats  (Kartasen) in het gebouwtje kunnen lozen. Daarna doen we op de terugweg nog een paar boodschappen bij de Lidl en rijden verder naar de camperplaats aan de haven.  Als we gegeten hebben begint te regenen. Daarna lopen we door het stadje, waar in het midden het mooie houten voormalige jachthuis. Deze kant van de stad is het nieuwe gedeelte van de stad. Het oude deel ligt aan de andere kant van de rivier de Lidan. Een mooie fiets – voetgangersbrug verbindt beide delen van de stad. Als we weer in de camper zijn krijgen we nog een stortbui. Na het eten lopen we naar de kerk aan de oude kant van de stad. Om 8 uur begint daar een muzikaal optreden. Het is om kwart voor al behoorlijk druk met bezoekers. Wij lopen terug naar de camper.
Maandag 22 juli :
Vandaag rijden we door naar Mariestad. Kijken of Joop ook ergens te vinden is ;). Als we zijn aangekomen op de camperplaats en later door het stadje fietsen app ik Joop en vertel dat Mariestad mooi is en heel gastvrij voor campers, appt hij terug dat dan net zo is als Marie. In de oude (gammle) stad staat een grote kerk op een heuvel. Een eindje verder is een plein, waaraan winkels liggen. Ook is er weer een weg met bomen, waar in het midden een voetpad onderdoor loopt. Deze komt uit op het plein. Bij de toeristeninformatie haal ik een kaart van het Götakanal zodat we morgen goed weten waar we moeten zijn. Daarna fietsen we nog even door het nieuwe deel van de stad, halen vers brood en gaan daarna terug naar de camper. Wij staan met onze camper vooraan bij de jachthaven en hebben dus mooi uitzicht. Op zich was het vandaag mooi weer. Er staat alleen een koude wind.
Dinsdag 23 juli:
Vandaag willen we het Götakanal gaan bekijken. Het heeft vannacht behoorlijk geregend. We beginnen vooraan bij het Vanernmeer, even ten noorden van Mariestad bij Sjötorp. Daar bevinden zich al 6 sluizen op een rij.  Het regent licht als we aankomen. Als we bij de eerste twee aan elkaar gekoppelde sluizen staan te kijken wordt het gelukkig wel droog. Drie boten worden geschud terwijl wij staan te kijken. Eerst gaan ze in het hoogste stuk en daarna in het volgende. Daarna komen er weer boten van dezelfde kant. Zodra het water zakt komt het met veel geweld in het lager gelegen gedeelte. Op deze manier stroomt er dus behoorlijk wat water van Oost naar West. We lopen een stuk rivier opwaarts en komen al snel bij de volgende twee gekoppelde sluizen. Ook hier is het hoogteverschil weer gigantisch. Daarna lopen we terug naar de camper en rijden niet zo heel ver vanaf het Götakanal stroomopwaarts. Een paar keer kruisen we het kanaal en bij Jonsboda nemen we de camperplaats, direct aan het kanaal. Dit lijkt een beetje op een minicamping, er is een café vooraan en er staan houten stuba’s (hutjes) die je kunt huren. Ook zijn er een wasmachine en droger, die gratis te gebruiken zijn. Ik droog Rex zijn broek en shirt en stop het restje was samen met onze pyjama’s in de wasmachine. Onze was is daarna weer helemaal klaar. We fietsen aan de overkant nog langs het Götakanal richting Töreboda en keren na een half uur en 3,5 km weer om. Zeven kilometer lopen is genoeg voor Sascha. Op de terugweg gaat de zon steeds meer schijnen en als we weer bij de camper zijn trek ik mijn korte broek maar weer aan, want het is ronduit warm. Er staat ook geen wind en we zitten nog een behoorlijke tijd van de avond buiten.
Woensdag 24 juli:
Na een lekkere douche en een ontbijtje buiten in de zon vertrekken We hebben besloten om eerst langs Karlsborg te gaan, omdat daar een indrukwekkende militaire vesting is. Als we over het Götakanal zijn gekomen,  Na een poos voor een open brug te hebben gestaan, rijden we helemaal naar de andere kant van het stadje, omdat daar de vesting moet zijn. Na wat zoeken vinden we hem eindelijk en parkeren de camper op de parkeerplaats. Nadat we door het tunneltje door de wal zijn gekomen lopen we tussen de militaire gebouwen door. We komen op een marktplein, waar zich een aantal winkeltjes bevinden. Het lijkt er ook op dat er huizen gewoon bewoond zijn. Door een laan met bomen lopen we naar de toren, waar de ingang van het museum zich bevindt. We willen echter de ronde gebouwen zien, die zich aan de buitenkant van het gebouw blijken te bevinden. Uiteindelijk gaan we door de poort aan de andere kant van de vesting en lopen buiten langs, vanwaar we de ton de torens op afstand kunnen zien. We komen langs het meer, waar mensen aan het zwemmen zijn. Ook Sascha gaat even het water in. Daarna vervolgen we de grote ronde achter de volkstuintjes langs en komen uiteindelijk weer bij de hoofdingang terug. We lopen nog even verder dan de parkeerplaats waar de camper staat en bekijken het vliegtuig, wat daar staat opgesteld. Het is vandaag een zonnige dag en we zijn blij dat we niet onze wandeling door de zon hebben moeten maken, maar dat er beschutting was van de bomen. We rijden daarna langs een druk bevolkt strandje, zoeken een winkel op, kopen brood en eten even rustig op een parkeerplaats. Daarna rijden we verder in noordelijke richting langs het meer en bij Askersund weer langs de oostkant van het meer ver naar Zinkgruvan, waar we de camperplaats bij een zinkmijn nemen. Deze plaats ligt idyllisch aan het water en we parkeren de camper zo dat we een picknickset voor de deur hebben staan.  Verder hebben we schaduw van een berkenboom. Het zachte windje maakt het compleet.
Donderdag 25 juli:
We staan op, ontbijten en zeggen onze Nederlandse buren gedag voordat we vertrekken. Het eerste stuk rijden we op een smallere door de mooie Zweedse bossen langs een aantal meertjes. Daarna komende op een bredere weg en uiteindelijk slaan we af naar Övralid, waar we even stoppen bij een mooie kerk. De toren is van hout en staat los van de rest van de kerk. Als we even in de kerk willen kijken zit de man, die net in de deuropening stond op het bankje naast de deur. Vooraan in de kerk staat een doodskist en we begrijpen dat er zo een begrafenis plaats gaat vinden. Het is nu ongepast om de kerk te bekijken en we gaan terug naar de camper om weer door te rijden naar de camperplaats in Övralid (Motala). Deze plaats is bij het huis van de voormalige Zweedse dichter Verner von Heidenstam. Deze dichter is aan het meer geboren, heeft er later weer aan gewoond en heeft in 1925 dit huis laten bouwen, vanwaar uit hij een heel mooi uitzicht had over het meer. In 1940 is hij gestorven en zijn graf bevindt zich schuin voor het huis. Nadat de ergste hitte voorbij is, het is hier ongeveer 27 graden, terwijl hun Nederland momenteel tegen de 40 graden loopt, lopen we voor het huis langs het bos in. Na een korte wandeling genieten we weer van de schaduw voor onze camper. Na het eten lopen we nog even de andere kant op, langs de camperplaats naar beneden. Tegen 10 uur genieten we nog van de ondergaande zon, die voor het witte huis te zien is. We zitten nog gezellig te praten met de andere Nederlanders.
Vrijdag 26 juli:
We gaan vandaag weer verder naar het zuiden. In Motala parkeren we langs het Götakanal en lopen langs een kleine sluis. Daarna gaan we verder door het kleine centrum. Daarna rijden we langs Mjölby, langs een rastplats, waar je ook mag overnachten. Wij rijden weer verder naar de camperplaats in Rimforsa, waar je kunt zwemmen in het meer. Als we aankomen lopen er net 2 reeën over Het grasveld tussen de camperplaats en het meer. Die draaien weer om en verdwijnen in de bosjes richting de woonwijk. Het is vandaag ook weer lekker warm en ik ga 2 x het water in om af te koelen. Er komt een opzetunit direct naast ons staan. Dit zijn hele sportieve oudjes, die een aantal keren fanatiek gaan zwemmen. Verder zitten ze iets af te pellen, wat later paddenstoelen blijken te zijn. Als wij gaan eten begint de buurvrouw de koningspoedel te kammen en als wij klaar zijn met afwassen is zij klaar met de hond en mag die van de tafel af. Het beest lijkt wel een beetje op een schaap.  Na het eten lopen we nog een rondje en komen langs een mooi strandje met allemaal speeltoestellen. Daarna zitten we nog buiten. De buurman gaat met de bal spelen met de hond en deze is erg speels. Het is leuk om het beest te zien springen en dartelen.
Zaterdag 27 juli :
Vandaag hebben we een rustdag. Na het ontbijt fietsen we naar de winkel en als we weer terug zijn ga ik zwemmen in het meer. Dit keer ga ik van het ministeigertje direct voor de camperplaats. Hier is veel minder riet en dus prettiger om het water in te gaan. Daarna zitten we rustig in de schaduw onder onze luifel. We hebben vanmorgen nieuwe buren gekregen uit Brabant. Zij hebben 3 honden en het zijn gezellige mensen. In de middag gaat ook Rex het water in, nadat ik alweer heb gezwommen. Hij is er echter vrij vlot weer uit, maar is er wel helemaal in geweest. De buren zijn gaan geocachen en hebben na hun wandeling weer een aantal gevonden. Wij krijgen uitleg en gaan na het eten met de fiets op pad o  Ook te kijken of wij daar wat van bakken. Het blijkt dat een telefoon erg onzuiver is wat betreft de gps coördinaten. Wij zijn op 2 plekken geweest, nadat ik eerst gezocht heb vlakbij de camperplaats. Helaas konden wij nergens het object vinden, terwijl we er bijna bovenop hebben gestaan. Tja, wij zijn hier niet goed in of we moeten een gps apparaat hebben. Misschien dat we dan meer succes hebben. De buren zijn nu aan het jeu de boelen. Direct naast ons staat ondertussen ook Nederlanders. Zij hebben een zelfbouwcamper die 26 jaar oud is. Deze camper is gemaakt door iemand die van een polyester romp met onderdelen van allerlei voertuigen een aantal campers heeft gemaakt. Op dak hebben ze 2 kano’s, waar ze fanatiek mee varen, naar hun zeggen. Nu liggen ze hoog en droog op de mooi beschilderde camper. We staan de hele avond te praten en tegen half 11 als het donker wordt gaan we naar bed.
Zondag 28 juli :
Vandaag gaan we ongeveer 60 km verder naar een ander meertje vlakbij Ydreförs. Voordat we daar zijn hebben we in Kina boodschappen gedaan en komen een eindje verderop nadat we een afslag moesten nemen op een grindweg. Deze hebben we ongeveer een kilometer of 12 gevolgd, voordat we eindelijk weer op een asfaltweg kwamen. We reden voor ons gevoel echt door de the middle of nowhere. Daarna waren we bijna direct op de camperplaats /camping (Ydreförs). Het zon schijnt nog steeds, hoewel het wel bewolkt is. Ook hier kan ik weer heerlijk zwemmen en ook Sascha kan bij de honden plaats even het water in. 
Maandag 29 juli:
Vandaag willen we Eksjo bekijken. Het oude centrum, gammle stat, bestaat nog uit allemaal houten huizen. Het heeft daardoor een heel karakteristieke uitstraling. In het midden van het geheel is het marktplein, waar zich de kerk en het stadshotel bevinden. Hier worden bij een aantal kraampjes paddenstoelen, aardbeien en bessen verkocht. Dit zijn dezelfde paddenstoelen te zijn als de mensen naast ons in Rimforsa aan het pellen waren. Die zoeken ze dus in het bos en worden op de markt duur verkocht. Als we het opzoeken blijkt het om cantharellen te gaan. Wij rijden weer verder naar Bodafors, waar weer een camperplaats bij een meertje is. Ook hier zwem ik weer net als de vele mensen, die een bezoek brengen aan dit strandje. Het weer is nog steeds warm. De voorspelling voor morgen is dat het dan 10 graden koeler wordt. We zullen het zien. Nu is het ieder geval nog een graad of 28. We maken ons niet te druk en zitten in de schaduw. Als ik nog een keer heb gezwommen, gaat Rex ook een keer in het water. Het is toch wel lekker als je er even door bent meldt hij als hij terug komt. Als we naar bed gaan regent het.
Dinsdag 30 juli:
Vannacht heeft het flink geregend en geonweerd. Als we wakker worden is het droog. Nadat we gedoucht en ontbeten hebben, lozen en vullen we alles. Ondertussen regent het alweer. Onderweg naar Vaxjo hebben we af en toe hele stortbuien. Ook zien we een vosje langs de weg lopen. Als we de camperplaats in Vaxjo hebben gevonden is het droog. Nadat we gegeten hebben begint het echter weer te regenen. Het wordt droog en we lopen naar het centrum, dat vlakbij is. Er zijn hier best veel winkels en aan de andere kant van de stad staat een mooie kerk. Als we weer terug zijn drinken we koffie in de camper. Er loopt ondertussen een dikke haas over de parkeerplaats. Na het eten lopen we langs het spoor op zoek naar geocache plaatsen, maar we kunnen de verborgen schatten niet vinden. Via de winkelstraat en het kerkhof, waar zich een houten klokkentoren bevindt lopen we terug naar de camperplaats. We lezen nog even voor we een filmpje kijken.
Woensdag 31 juli:
Vanmorgen schijnt het zonnetje. Na het ontbijt rijden we verder naar het zuiden. Op de weg is het hier niet zo druk als bij ons. Ook nu verloopt de rit weer voorspoedig en rond kwart over 11 doen we al boodschappen in Hässleholm. Daarna rijden we door naar het centrum, waar we de camperplaats nemen. Na de lunch lopen we door het centrum, waar een redelijk aantal winkels is. We beginnen bij de kerk, waar een begrafenis plaats vindt. Als we uit gewinkeld zijn, lopen we langs het station,  waar ergens een geocache moet zijn. Helaas kunnen we deze weer niet vinden. Bij de kerk moet er ook nog een zijn. De begrafenis is net afgelopen en we vinden de geocache dit keer zonder veel problemen. We lopen daarna terug naar de camper en drinken daar koffie. Voordat we gaan koken lopen we nog even een stukje rond, waar we nog een van de twee geocaches vinden, die hier in de buurt liggen. We zijn nog lang niet zo ver dat we ze allemaal vinden, maar nummer 2 is gevonden. We merken dat we alweer een stuk zuidelijker zitten. De zon gaat nu al om 10 uur onder in plaats van half 11.
Donderdag 1 augustus:
Vandaag rijden we door naar Malmö. Onderweg is het droog, maar bewolkt. Als we bij Malmö in de buurt komen,  zijn de straten nat en al gauw begint het te regenen. We parkeren de camper in de buurt van het centrum en lopen de stad in. Het regent nog een klein beetje, maar als we in de oude stad zijn bij het grote plein is het droog. Hier zijn mooie oude gebouwen. We lopen terug over de brug met allemaal schoenen aan de kant erop. Ook hangen er allemaal broeken aan lijnen in een straat. Als we weer bij de camper zijn en doorrijden begint het weer te regenen. We doen nog wat boodschappen om ons geld op te maken en rijden daarna door naar de camperplaats van Malmö, waar we voor 3 uur aankomen. Net op tijd, want nu hebben we nog een mooi plaatsje gevonden.  Niet lang daarna staat alles vol. Ondertussen is het ook droog geworden. Nadat we wat gegeten hebben lopen we nog een rondje en vinden nog een geocache. De zon komt er nog bij. We hebben vanaf de camperplaats mooi uitzicht op de Oresundbrug, waar we morgen overheen gaan. Na het eten oefent Rex nog op de gitalille en maken we nog een paar mooie foto's ”s van het uitzicht.
Vrijdag 2 augustus :
We vertrekken op tijd en rijden eerst over de Oresundbrug terug naar Denemarken. Het is bewolkt vandaag, maar niet koud. De rit verloopt voorspoedig en we zijn rond kwart voor 12 bij de boot in Rødby. Om kwart over 12 varen we al naar de overkant. We waren van plan om op het eerste stukje Duitsland een camperplaats te nemen,  maar dat vonden we niks. We lunchen en rijden door naar Oldenburg in Holstein, waar we op de camperplaats bij het wallmuseum gaan staan. Oldenburg heeft een hele historie, die je in het museum en langs de route met de paaltjes door het stadje heen kunt lezen. Wij fietsen naar het centrum en merken dat het een leuk gezellig stadje is met nog aardig wat winkeltjes. Daarna vinden we nog een geocache, wat onze vierde vondst wordt. De zon is inmiddels gaan schijnen en na het eten lezen we nog even buiten in de zon.
Zaterdag 3 aug:
Vandaag rijden we verder naar Reinfeld. Dat is zo’n 70 km verderop. We namen de snelweg, zodat we voor de middag nog even door het stadje kunnen lopen. Als we op de camperplaats staan lopen we eerst even terug naar het centrum. Helaas zijn hier niet echt veel winkels. We doen nog de laatste boodschapjes bij de supermarkt en gaan daarna terug naar de camper om te lunchen. Het is vandaag weer zonnig en we zitten daarom ook buiten.  We lezen wat en gaan tegen 2 uur een stukje wandelen om te kijken welke geocaches we hier kunnen vinden. We vinden er nog 2 en we vinden ook nog een supermarkt,  die afgelegen op het industrieterrein ligt.
Zondag 4 augustus:
Het eerste stuk rijden we vandaag over de snelweg, zodat we aan de andere kant van het water bij Hamburg uit komen. Daarna verlaten we de snelweg en komen tot net onder Bremen in Verden uit, waar we de camperplaats nemen. Dit is ook een mooi plaatsje met een mooi gemeentehuis en een bijzondere dom. We gaan nog op zoek naar geocaches, maar vinden er maar een van de vier. Ons totale aantal staat nu op 8. We hebben hier best een eind voor gelopen  en vinden dat weeë wel een ijsje hebben verdiend. Daarna gaan we terug naar de camper. Als wij gegeten hebben komt er een Zwitser naast ons staan met een vrachtwagen omgebouwd tot camper. Een mooi ding om te zien.
Maandag 5 augustus :
Vandaag gaan we 240 km verder, eerst een stuk over de snelweg, daarna een stuk binnendoor en het laatste stuk weer over de snelweg. Dit was de kortste en de snelste route volgens de navigatie. We komen Ahaus binnen bij een aantal winkels, die we eerst even met een bezoek vereren. Daarna rijden we verder naar de camperplaats direct in het centrum van Ahaus. Nadat we even wat drinken gaan we het stadje in. Direct naast de camperplaats vinden we onze periode cache, die er erg leuk uit ziet. Bij de slot poort moet er ook een zijn, maar die vinden we niet. We lopen door de winkelstraat en kopen nog een paar leuke dingen bij Kodi. Na het eten lopen we weer terug naar de poort, omdat we onze 10e cache eigenlijk wel willen vinden. Deze ligt goed verstopt op hoogte, maar we vinden hem toch. Zo sluiten we onze vakantie af met precies 10 geocaches.
Dinsdag 6 augustus :
Vandaag is onze laatste dag en we hoeven niet zo erg ver meer. We halen de bedden al af en lozen alles voordat we vertrekken. Onderweg rijden we nog even langs Arnhem om Chris een bezoekje te  brengen. Rond half 2 zijn we thuis. We hebben deze reis 3014 km gereden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb