Slowakije Zomer 2017

Vrijdag 21 juli 2017:
We rijden aan het eind van de middag van huis weg en tegen 6 uur zijn we op de camperplaats in Kamp Lintfort. We hebben nu al bijna 100 km gereden en kunnen na het eten nog lekker even naar het centrum lopen. De winkels die er zijn zijn al gesloten. Veel winkels zijn leeg en er is niets te doen. Door het park lopen we weer terug naar de camper op de parkeerplaats naast het zwembad. Er komen daar best veel mensen langs op de fiets en lopend. In een hoekje staan een paar auto's, waar een aantal jonge mannen bij staan. Ze zijn echter niet luidruchtig en veroorzaken geen overlast.
Zaterdag 22 juli:
We staan op als we wakker zijn en rijden rond half 10 weg. Via de snelweg schieten we lekker op. Onderweg stoppen we om te lunchen en daarna nog een keertje omdat Rex tussendoor een dutje wil doen. Na dit dutje is hij weer fit en kunnen we weer verder. Rond half 5 zijn we in Erfurt bij het Messeterrein, waar ook een camperplaats is. Els en Loek staan er al en we zitten lekker buiten in het zonnetje. Na het eten kunnen we nog steeds buiten zitten tot we naar bed gaan.
Zondag 23 juli:
Na het ontbijt rijden we tegen 11 uur weg. We willen vandaag tot voorbij Chemitz net voor de Tsjechische grens. Daar stoppen we in Pobershau en nemen de camperplaats nadat we eerst door het kleine dorp hebben gelopen. Er staat een leuk torentje naast de beek met allerlei beeldjes erop. Vandaag is het een beetje wisselvallig weer. Enerzijds is het bewolkt en donker en als de zon erbij komt dan is het ineens warm. We badmintonnen en daarna gaan we eten. Na de afwas zitten we nog bij elkaar tot we naar bed gaan.
Maandag 24 juli:
Vandaag willen we halverwege Tsjechië uitkomen. We vertrekken om half 11. Tot Bratislava is het ongeveer 500 km en op een afstand van 250 km is een camping in Stoky bij Jihlava. Zodra we Tsjechië binnen komen kopen we gelijk een vignet voor de autowegen en even later kunnen we echter de weg, die het navigatiesysteem aangeeft niet nemen, omdat die is afgesloten. Een alternatief staat niet aangegeven en we rijden door en komen op kleine weggetjes, die door een heuvelachtig land gaan. We zien hierdoor een mooi stuk natuur, maar echt opschieten zijn we niet. We zijn heel wat tijd verloren en eindelijk komen we bij Klastevec weer in de bewoonde wereld, maar moeten nog een aardig eind om weer op de weg naar Praag te komen. In Louny doen we boodschappen bij de Lidl en daar lunchen we ook gelijk. Daarna vervolgen we onze weg over de snelweg via Praag. Overal zijn ze met de weg bezig en het regent nu ook. Op een gegeven moment nemen we de rechterbaan en hierdoor verlaten we de weg. Dit had niet gemoeten en de oprit is afgesloten. We moeten ook nu weer via een alternatieve route verder. Doordat we de aanwijzingen van het navigatiesysteem volgen komen we echter op een steeds kleiner weggetje terecht, omdat die ons zo dicht mogelijk bij onze normale weg wil houden. Op een gegeven moment rijden we op een heel smal weggetje langs water, waar ook huisjes staan, waar vissers verblijven. We vragen aan een paar voetgangers of we hier snel in de bewoonde wereld komen en een grotere weg krijgen. Als we dan uiteindelijk een grotere weg krijgen staat er een heel mooi kasteeltje op de berg. Uiteindelijk komen we bij Kacou weer op de snelweg. Daarna moeten we nog een behoorlijk stuk naar de camping, maar er zijn geen alternatieven. We komen rond 6 uur op de Autocamping in Stoky en kunnen daar achter elkaar naast het hek staan. Er staat verder niemand en ze hebben meer kamers dan plaatsjes voor campers. Er is wel een douche met wc, waar we gebruik van kunnen maken. Nadat we hebben gegeten is het droog en lopen we nog een rondje door het dorpje. Daarna zitten we nog in de campers. Els en Loek douchen en wij doen dat morgenochtend wel. Er komt nog een camper bij met een jong stel Duitsers. Morgen willen we niet al te laat weg, omdat we niet weer zo laat willen aankomen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt onderweg.
Dinsdag 25 juli:
Wij douchen gelijk om 7 uur en daarna vult Rex de watertank alvast bij. Nadat we hebben ontbeten vertrekken we rond half 10. De zon schijnt weer en de reis verloopt vandaag voorspoedig. Bij de Slowaakse grens kopen we het vignet voor Slowakije. Net na 1 uur komen we aan op de camperplaats in Bratislava. We staan aan de Donau en kunnen met de loop/ treinbrug naar de overkant, waar het centrum maar 800 meter van ons af is. Na de lunch lopen we dan ook de brug over en bekijken we al een groot deel van het centrum. Er zijn een heleboel oude gebouwen te zien. Veel kerken en musea, het concertgebouw, wat vol met beelden en ornamenten zit. We komen langs de rioolwerker, een beeld dat half uit een put naar boven komt. We doen nog wat boodschapjes en daarna lopen we weer naar de camper terug. Met Belle, de hond van Els en Loek gaat het niet zo best. Het is een Golden Retriever van 12 jaar oud en ze is constant aan de diarree. Nu heeft ze ook bloed bij de ontlasting en Els en Loek vertrouwen het niet. Ze gaan liever naar huis terug, zodat ze thuis weer met Belle naar de dierenarts kunnen. We eten en kijken nog tv voordat we naar bed gaan. De hele dag is het zonnig geweest, alleen staat er wel een harde wind. We hebben mooi uitzicht op de stad en het kasteel en vooral in het donker is het allemaal mooi verlicht.
Woensdag 26 juli:
Na het ontbijt vertrekken Els en Loek. Wij blijven hier nog een nacht. We lopen de stad in en bekijken de historische binnenstad, die dateert uit de 13e eeuw. Een tijd is het de hoofdstad van Hongarije geweest, omdat Budapest toen bezet was door de Turken. Sinds het jaar 2000 is Bratislava echter een moderne stad, waarvan de oude binnenstad opgeknapt en autovrij is. Alles is op loopafstand en daardoor straalt de stad een zorgeloze rust uit. Alles is te voet en op je gemak te bekijken. Op de berg is het kasteel, wat ook vanaf de overkant goed te zien is. De burcht staat buiten de stadsmuren en ook de 4-baansweg, die op de plaats van het Joodse Getto is aangelegd scheidt de burcht van de stad. Deze weg komt uit op de brug met de UFO. De Joodse wijk lag dus buiten de stadmuren, net zoals de protestantse wijk, die vanaf de Donau gezien achter de burchtheuvel lag. Joden en Protestanten werden wel getolereerd, maar moesten buiten de stadmuren wonen. Na de 2e Wereld Oorlog kwamen er geen Joden meer terug in Bratislava en in de jaren 60 en 70 is het Getto afgebroken voor de 4-baansweg. Ook staan overal veel beelden en er is een nieuw winkelcentrum net aan de andere kant van de loopbrug. Omdat het even gaat regenen besluiten we naar het nieuwe winkelcentrum te lopen. Ook in het winkelcentrum staan her en der beelden. Er zijn mooie luxe winkels en als we aan de andere kant weer buiten komen zien we een heel groot beeld met helemaal bovenop een leeuw. Het regent niet meer en we lopen langs de boulevard terug. We zien nu de terrasjes van dichtbij, die we gisteren al van de overkant zagen. Ook is er mooi gras aangelegd naar het water toe. Gisteren zaten daar allemaal mensen te zonnen, maar nu is het daar een beetje te koud voor. Over de brug lopen we weer terug naar de camper. We zitten in de schaduw naast de camper te lezen. Er zijn veel wespen, die maken dat we ons glas drinken amper rustig buiten kunnen opdrinken. We lopen nog langs onze kant naar de andere brug met de UFO. Hierin is een restaurant gevestigd. Ook in de boten langs het water zijn restaurants te vinden.  Er is ook een diner in the sky, waarvoor je met een hijskraan in een speciaal hiervoor gemaakte bar, met stoelen, waar mensen op worden vastgemaakt met veiligheidsgordels. Hierboven zit een dakje, met lampen. Na het eten, wat we buiten doen, kijken we nog tv en gaan we naar bed.
Donderdag 27 juli:
Vandaag gaan we weer verder. Onderweg doen we  boodschappen en in Nitra parkeren we en lopen het centrum in. Het grote cultuurcentrum van grote betonblokken staat midden op het plein vooraan. In het oude centrum is het verder aardig stil. Als we verder lopen komen we bij een heel nieuw winkelcentrum, waar we helaas niet in mogen met onze hond. We zien nog een aantal kerken en een bomen met mirabellen. Op de heuvel liggen een paar kerken met een burcht. We rijden verder naar Jelenec, maar daar is de camping die we wilden nemen verdwenen. We moeten daarom weer een stuk verder en in Nova Bana vinden we uiteindelijk een camping boven bij het meertje, waar we via de linkerkant komen. Er zijn verder geen kampeerders, maar er zijn wel een boel huisjes, die allemaal bewoond worden door Slowaakse gasten. Het is nu behoorlijk zonnig en er zijn meerdere mensen in het meer wezen zwemmen. Voor het eten lopen wij een rondje om het meer en Sascha zwemt ook nog een klein stukje nadat ze los was geschoten uit de riem. Ondertussen wordt een grote feesttent op het veld voor ons opgebouwd. Na het eten wordt het een stuk frisser en we zitten rustig in onze camper, die ons zeer goed bevalt. Daarna gaan we naar bed.
Vrijdag 28 juli:
Het is alweer mooi weer als we opstaan. Na het douchen ontbijten we en we rijden op tijd weer verder. Via ene pas nieuwe snelweg rijden we naar Zvolen, waar we de camper parkeren bij de burcht en lopen daar even naar toe. Er is een kunsttentoonstelling te zien. Het is nu behoorlijk warm en wij lopen over het grote plein in het centrum. Daarna rijden we weer verder naar Banska Bystrica, waar het plein in het centrum nog veel ruimer is en de huizen allemaal mooi zijn opgeknapt. De kerken en de bucht zijn bovenaan het plein. Als we weer bij de camper zijn rijden we verder naar Brezno. Onderweg zien we een groot aantal ooievaars in de weilanden langs de weg. Vanuit Brezno nemen we weg 72 naar Tisovec en komen bij camping Het Boerenhof, waar ze gelukkig nog een plaatsje voor ons hebben. De camping is van een Nederlands stel, die hier 11 jaar geleden zijn begonnen met de camping. We worden ontvangen met een welkoms drankje en daarna wordt ons alles getoond. Er is hier van alles te doen en de camping is erg mooi gelegen. Ook is er van alles in de omgeving te bekijken en daarom is het een geliefd plekje voor veel Nederlanders, Duitsers en Belgen. De kippen en kuikens lopen vrij over de camping heen en Sascha is hier erg van onder de indruk. Tegen de avond regent het een heel klein beetje, maar de erge donkere lucht trekt verder. Daarna is het weer helder en warmer.
Zaterdag 29 juli:
We rijden weer verder en hebben dit keer weer een camping ingesteld van een Nederlander. Deze ligt echter 170 km verderop, net voor Kosice. We rijden hiervoor door een mooi stuk Slowakije met enkele Nationale parken. Net voordat we weg 66 verlaten en verder rijden op weg 67 krijgen we een heel smal stuk tussen de bergen door. Op een gegeven moment krijgen we dan een tunneltje en daarna gaan we een stuk omhoog. Vervolgens hebben we bovenop de berg een heel mooi uitzicht en voert de weg ons daarna naar beneden. In Moldava slaan we af naar Jasov. Daarna gaat de weg verder naar Medzev waar onze camping is. Het laatste stuk van Jasov bestaat uit flats, die bewoond worden door zigeuners. Tussen de flats staan zelfgebouwde krotten met golfplaten erop. Het lijkt net een stuk Afrika en het ziet er zwart van de mensen, die voor de deuren en uit de ramen hangen. We hadden al eerder een bouwval gezien, waar de zigeuners in huisden, maar hier zijn er echt super veel. Er is ook iets wat lijkt op een oud fabrieksgebouw, waar ze in wonen. Daarna komen er nog een aantal rijtjes woningen, die er iets beter uit zien. Als we daar later met de campingeigenaar over praten zegt hij dat het geen kwestie is van armoede, maar van de levensstijl van de zigeuners. Wij zijn echter blij dat we nog een stuk verder moeten en hier niet zo vlak bij zitten. Op de camping ziet het er een stuk anders uit dan op de vorige. Deze is gelegen in een dorpje en ligt achter de huizen. We moeten door een smalle doorgang, waar we net door kunnen. Dan komen we in de boomgaard, waar meerdere kampeerders staan. Er is nog plek genoeg en al snel staan we tussen de bomen. Ook hier krijgen we ene welkomstdrankje en de eigenaar vertelt ons uitgebreid wat er allemaal in de omgeving te doen is. We blijven hier 2 nachten en genieten van het mooie weer. Onderweg hadden we al boodschappen gedaan in Roznava, zodat we voorbereid zijn op de zondag. We BBQ-en en daarna zit Rex nog te genieten van alle drukte om ons heen.
Zondag 30 juli:
Vandaag blijven we lekker op de camping. Het is warm en alles is toch overal gesloten. We lopen nog wel even naar het kleine winkeltje in de dorpskern waar we zitten, maar dat stelt niet echt veel voor. Sascha wordt een beetje bang voor alle honden die hier erg agressief blaffen. Ook een kleine dikke oude hond snauwt haar af. Als we langs het pension voorop de camping lopen is daar weer een jonge Duitse staander van 3 jaar, die als een gek achter haar aanrent. Hij wil alleen spelen, maar omdat hij los is en Sascha vast zit voelt Sascha zich waarschijnlijk weer bedreigd. Als we even later weer voor de camper zitten verschuilt Sascha zich onder de camper en kijkt op haar hoede rond. Dit blijft ze de hele dag doen. Wij vermaken ons prima in de schaduw en maken ons niet druk.
Maandag 31 juli:
We staan op tijd op, douchen, ontbijten en rijden al om 9 uur weg. Zo zijn we tenminste een beetje voor de ergste hitte in Kosice, waar we de stad willen bekijken. Als we uiteindelijk een parkeerplaats hebben gevonden vlak bij het station, lopen we de stad in. Het plein met de kerken is echt indrukwekkend. De St. Elisabethkathedraal, de grootste kerk in heel Slowakije, staat tussen de Urbanustoren en de St.Michaelskapel in. Daarna staat het Theater aan het begin van het grote plein, de Hlavne namestie. Tussen alles in zijn parkjes met fonteinen, die het geheel opleuken. De meeste grote panden zijn gerestaureerd. Middenin het plein is een watergeul met snelstromend water, waar Sascha op een gegeven moment doorheen loopt. Daarnaast lopen de tramrails en aan elke kant een fietspad. Als we weer terug komen bij de camper rijden we vervolgens de stad uit. Op een  parkeerplaats eten we een broodje en daarna komen we in Presov nog even in de file vanwege wegwerkzaamheden. Uiteindelijk komen we in Levoca, waar we op de camping gaan staan. We zitten heerlijk voor de camper in de schaduw.
Dinsdag 1 augustus:
Vandaag blijven we op de camping. Ook nu wordt het weer een warme dag. We fietsen de bijna 4 km naar Levoca en Sascha loopt goed mee naast de fiets. Op een gegeven moment gaat ze echter even liggen om te rusten. We doen het rustig aan, zodat het ook voor haar te doen is. Via een stadspoort komen we op het grote plein met de kerken. Dit centrum staat op de werelderfgoedlijsten van de UNESCO. Er zijn nog 3 poorten in tact en een gedeelte van de stadmuur staat nog rondom het stadje. Op het plein staan de St. Jacobskerk en de Luthersekerk naast het stadhuis. Hiernaast staat de schandkooi, die werd gebruikt om jonge meisjes, die hun maagdelijkheid hadden verloren te schande te zetten door het hele volk. We eten bij een van de restaurantjes op het plein en daarna fietsen we weer terug naar de camping. We zien op de berg rechts van ons de toren van de Maria-Visitatie, waar elk jaar tijdens het eerste weekend van juli honderdduizenden pelgrims naar toe komen. Als we terug op de camping komen spuiten we Sascha even af met de slang, zodat ze lekker is afgekoeld. Ze heeft het stuk prima meegelopen en ze mag daarna lekker in de schaduw liggen uitrusten. Ook wij genieten van de koele schaduw.
Woensdag 2 augustus:
Nadat we weer genoten hebben van een heerlijke douche rijden we weer verder. Ook vandaag is het weer warm. In Poprad doen we enkele boodschappen en lunchen we op de parkeerplaats. Daarna gaan we verder naar Liptovsky Mikulas. Het centrum van dit plaatsje stelt niet zoveel voor. We kijken een eindje verder of er een camping aan het meer is. Dit is inderdaad het geval. Het is een erg drukke camping (Liptovsky Trnovec) en iedereen staat kris kras door elkaar heen. Het is direct voorbij het pretpark en het ligt aan het meer waar je ook toegang tot hebt. Het is wel de duurste en de drukste camping die we in Slowakije hebben gehad. We vinden gelukkig nog een plaatsje en dat omdat er een Slowaakse jongen zijn auto verplaatst, zodat wij ertussen kunnen. Hij praat geen Engels en hij slaapt in zijn auto. Er staat direct naast ons een tent van een Nederlands stelletje. Zij zijn heel aardig en vinden het niet erg dat wij direct voor hun staan. Ze hebben dan schaduw van onze camper zeggen ze en zitten zo niet direct in de zon. Ik ga gelijk even zwemmen in het meer, terwijl Rex bij Sascha blijft. Het meer heeft een stenenstrandje en helaas liggen mijn waterschoenen in de camper. Ik ga daarom toch maar zonder schoenen over de stenen heen. Ook in het water liggen allemaal stenen. Als ik na een half uur weer bij de camper kom ben ik net op tijd voor de bui regen die ineens uit de lucht komt vallen. Als de bui voorbij is schijnt de zon weer en is het gelijk weer warm. We lopen nog een rondje over de camping en kijken daarna een film. Het is overal behoorlijk rumoerig en er loopt bewaking rond.
Donderdag 3 augustus:
We verlaten de camping en rijden door naar Ruzomberok, waar we afslaan richting Zvolen. Na een kilometer of 6 moeten we af naar Vlkolinec, een plaatsje met allemaal houten huisjes. Het begin van de naam van het dorp, Vlk betekent wolf, duidend op een dier dat hier vroeger veel voorkwam. We rijden over een smal bruggetje en ook het weggetje is behoorlijk smal. Nadat we ongeveer een kilometer hebben afgelegd vragen we ons af of dit slim is om met de camper te doen. Bij elke tegenligger hebben we een probleem en moet een van de twee bijna helemaal de berm in. De weg is veel te smal besluiten we en om zo nog ruim 3,5 km verder te moeten doen we dus maar niet. De enige manier om terug te gaan is achteruit. Ik loop voor de camper uit en houdt auto's die we tegenkomen tegen, zodat we ongestoord door kunnen. Iedereen gaat netjes aan de kant en als we net beneden zijn en hebben gedraaid komt er een bus aan, die langs dezelfde weg naar boven gaat. Wij zijn blij dat we net voor die tijd van de weg af waren, maar vragen ons wel af of de bus wel gewoon over dit smalle weggetje kan zonder problemen. Je zou hem maar net tegenkomen als je de berg af zou gaan, dan hadden we dus echt een probleem gehad. Nu vervolgen wij onze weg weer terug naar Ruzomberok, waar we boodschappen doen en lunchen. Daarna gaar we verder naar Martin, waar een openluchtmuseum is. Dit is een mooi alternatief voor het plaatsje, waar we nu niet heen konden. Als we even later rondlopen langs de houten huizen, zien we genoeg van hoe het vroeger is geweest. Hier krijg je ook een indruk van hoe de boerderijen en huisjes er van binnen uit zien, terwijl we anders alleen maar de buitenkant hadden gezien, omdat de mensen nog zelf in de huizen woonden. Het is wel weer erg warm en als we bij het restaurantje zijn, drinken we en glaasje fris. Daarna gaan we naar de camper in rijden verder langs de Vaj (betekent Waag) naar Zilina, waar we afslaan naar Rajecke Teplice, waar een camping is. We zijn net voor de grote drukte aan. Eve later komen er een stel Engelsen met een hele grote caravan en na een poosje komt er nog een. Ze staan net om een Oostenrijkse camper heen en wij vragen ons af of die mensen dat wel prettig vinden. Niet lang daarna komen er nog meer Engelsen met bussen en grote caravans er achter. Wij vragen ons af wat dat voor een invasie is. Op een gegeven moment zijn er 6 caravans en die hebben zich tussen alle tentjes en auto's in gewurmd, nadat ze de weg eerst voor een poosje blokkeren, omdat ze overleggen met "the big boss" waar ze moeten staan. Het lijken wel zigeuners, maar zijn blank en ze hebben plakkaten van bedrijven op de auto's en bussen. Er volgt bijna een handgemeen met de Oostenrijker, die zijn luifel heeft uitgedraaid en op die manier zijn plaats aan het beschermen is. Ook de Nederlander, die verderop op de camping staat kwam even bij ons praten over de invasie die hier gaande was. Als we even later naar voren lopen komen we aan de praat komen met de eigenaar van de camping blijkt dat het een groep is, die door heel Europa trekt en hier in mei ook al is geweest. Aangezien er toen niemand op de camping was had er ook niemand overlast van. Ze noemen het "white gypsies" (blanke zigeuners), die uit Engeland, Schotland en Ierland komen. Hoe ze aan zulke dure auto's en caravans komen is de vraag, maar het schijnt dat deze mensen altijd geld genoeg hebben. Ze zouden hier maar een nacht blijven hadden ze gezegd, werd ons verteld. Ondertussen komt er nog een dikke caravan, maar die heeft een Tsjechisch kenteken. Als we even later bij onze camper terug komen zien we dat de laatste caravan een Iers kenteken heeft. Deze caravan rijdt even later verder naar het volgende stuk van de camping. Twee van de anderen volgen hem. We krijgen nog een klein buitje en daarna is het weer droog. De rest van de avond blijft het rustig, op drie auto's met chinezen na, die hier komen koken en eten. Aan de overkant van het weggetje staan 3 Slowaakse tentjes, waarbij een aantal stellen met kinderen zitten met een kampvuur waarop ze koken. Als wij naar bed zijn gegaan horen we Chinezen net vertrekken.
Vrijdag 4 augustus:
Ook vandaag is het weer een warme dag. Er zijn wel wat onweersbuitjes voorspeld, maar dat maakt het misschien weer een beetje aangenaam. We blijven lekker op de camping en willen het vertrek van de Engelsen wel eens zien. Na een poosje vertrekt de een na de andere, maar wel naar het andere deel van de camping i.p.v. dat ze echt weg gaan. Helaas dus voor de eigenaar, want ook daar veroorzaken ze weer overlast. Het gevolg is dat er een paar tentjes van achter verhuizen naar voor op de camping. Deze mensen werden dus ook helemaal omringd door de Engelsen en daar wordt je echt niet vrolijk van. De rest van de dag rijden de Engelsen alleen wat heen en weer en is er niet echt overlast. Regen hebben we niet gezien en de Nederlander van het Eriba caravannetje blijkt een collega uit het onderwijs te zijn. Ik maak ondertussen een schilderijtje af en ben met een andere begonnen als de Slowaken van de overkant vragen of ze mogen zien wat ik aan het maken ben. Ze vinden mijn schilderijtjes mooi en ook de Nederlander maakt de opmerking dat ik dat mooi aan het maken ben. Na het eten vult Rex het water bij, want het zou zomaar kunnen dat we morgen in Trencin geen plaatsje op de camping kunnen krijgen, omdat de camping daar maar klein is.
Zaterdag 5 augustus:
Nadat we hebben ontbeten rijden we weg. Ook vandaag is het weer warm. We rijden eerst langs Zilina, waar we inkopen doen. Daarna vervolgen we onze weg langs de Vah. Nog voor de middag komen we al in Trencin.  We moeten even zoeken naar de camping, omdat de borden niet duidelijk zijn. Als we op het eiland in de Vah komen komen we voorbij het zwembad. De weg wordt hier steeds smaller en het is bere druk. We worden echter verder naar achteren gewezen door iemand. Helaas blijkt dat niet goed te zijn en we moeten weer terug. Net voor de brug moeten we af en dan zijn we op de camping. Er staat alleen een tentje, midden tussen de huisjes in. Wij kunnen daarnaast of een pad naar voren in een smal gedeelte gaan staan, waar je totaal niets ziet. Wij kiezen ervoor om onder te bomen naast het tentje te gaan staan. Nadat we geluncht hebben pakken we de fiets en rijden naar het centrum. De wegen in het hele centrum zijn opgebroken en alle winkeltjes zijn gesloten. We lopen omhoog naar de burcht, maar halverwege bij de eerste poort staat aangegeven dat je er niet met je hond in mag. Wij lopen vervolgens maar weer naar beneden en vinden het erg jammer dat we met dit hete weer de hele berg niet op mogen klimmen. Deze burcht is een van de grootste burchtencomplexen in heel Slowakije en is al van ver te zien. Beneden op het plein staat een zuil, "De Drievuldigheidszuil", uit 1712, om de slachtoffers van pestepidemieën, branden en overstromingen te herdenken. Wij eten een ijsje bij een van de vele ijstentjes in het stadje. Daarna fietsen we weer naar de camping en genieten van het warme weer. Na het eten zitten we nog de hele avond buiten.
Zondag 6 augustus:
Vandaag verlaten we Slowakije. Vanmorgen vroeg regende het al en als we wegrijden is het droog. Het valt ons op dat de huizen in Tsjechië in een veel betere staat verkeren dan in Slowakije. Ook is er iets minder hoogbouw in kleinere steden. Onderweg gaat het weer regenen en het is duidelijk een stuk frisser dan de afgelopen tijd. Bij Brno komen we op de snelweg, waar ze zelfs op zondag druk met wegwerkzaamheden bezig zijn. Op een gegeven moment staan we helemaal stil in de file. Er blijken een paar ongelukken te zijn gebeurd. Er staat een motor naast de weg, die tegen een auto heeft aangezeten. Verderop bij een wegversmalling staan een viertal auto's op het stuk weg waar aan gewerkt wordt. Deze auto's zijn betrokken geweest in kopstaartbotsingen. De eerste 3 auto's zijn zowel van voren als van achteren een stuk korter geworden. Verderop staat er ook nog iemand met een lekke band, waardoor iedereen weer op een rijbaan moet en er staat nog een auto met pech. Dit alles heeft tot een behoorlijke vertraging geleid. We komen echter nog mooi op tijd op de camping in Pavov bij Jihlava. We staan met nog maar een paar anderen op de camping en ik probeer wat Sascha doet als ze los mag lopen. Ze rent als een gek rond en is erg nieuwsgierig. Eerst komt ze nog redelijk terug bij mij, maar als ze even goed de smaak van vrijheid te pakken heeft rent ze overal naar toe. Alle uithoeken van de camping ziet ze en gelukkig komt ze uiteindelijk wel weer terug en kan rustig aan de lijn weer mee naar de camper terug. Na het eten wassen we in het nieuwe toiletgebouw af en daarna kijken we een film, want het is vandaag geen buiten zit weer. Er zijn nog een Zweedse camper, een Nederlandse caravan en 2 Italiaanse campers gekomen.
Maandag 7 augustus:
Als we opstaan en ik gedoucht weer bij de camper terug kom heeft Rex het verhaal gehoord dat er in de Nederlandse camper is ingebroken. Dit is afgelopen nacht gebeurd, terwijl de ouders in de caravan sliepen. De 4 kinderen vertoefden in een trekkershut. Er is geld en een mobiele telefoon meegenomen. Ook hebben ze van de fles wijn gedronken, die in de caravan stond. De politie komt om alles op te nemen en sporenonderzoek te doen. Later blijkt dat de jongste dochter in de caravan was geweest omdat ze zich niet lekker voelde. Ze had de deur vervolgens niet meer op slot gedaan. Op de beelden van de camera's, die overal op de camping hangen staan de daders goed in beeld. De telefoon is traceerbaar door een speciale app en daaruit blijkt dat die in de flats achter de camping is opgespoord. Nadat we ontbeten hebben vertrekken wij en rijden door via Praag tot net onder Dresden. We staan op camping Slavoj, in Litomerice, een mooi oud plaatsje. We blijven hier 2 nachten, zodat we morgen het stadje goed kunnen bekijken. Vandaag is het daar veel te warm voor. We lopen even door het park met Sascha en zien dat we zo onder het spoor door bij het stadje komen. Daarvoor hoeven we de fietsen niet speciaal te pakken. Op de camping staan heel veel Denen en een aantal Nederlanders. De Denen komen vooral naar Tsjechië, omdat daar het bier veel goedkoper is dan in Denemarken. De camping ligt gelijk onder het stadje tegen de rivier aan.
Dinsdag 8 augustus:
Het heeft vannacht behoorlijk geregend, maar vanmorgen is het weer droog. Er staat wel veel wind, maar dat is niet erg. We lopen naar het stadje, wat een aantal mooie kerken heeft en een heel stuk stadsmuur. Middenin is een groot vierkant plein, heel anders dan in Slowakije, waar voor de kerk een groot langgerekt plein is. In Tsjechie zie je ook rondom bogen voor de winkels, waar je overdekt onder de overkapping kunt lopen. Het wordt steeds bewolkter en frisser en ik heb geen spijt dat ik een t-shirtje met mouwen aan heb gedaan. Als we weer op de camping zijn wordt het zonnig en warmer. Aan het eind van de middag lopen we nog een ronde door het park en laten Sascha los in het omheinde losloopterrein. Daarna eten we voor bij het restaurant op de camping, zodat we een groot deel van ons geld op hebben. Morgen gaan we Tsjechië uit en dan moet alles op zijn. Voor we gaan slapen kijken we nog een film.
Woensdag 9 augustus:
We rijden richting Dresden en we doen nog supermarkt Kaufland aan, waar ik de laatste Kronen op maak. Ik heb voor de laatste 7 euro aan Kronen nog een hele tas met boodschappen, variërend van aardappels, toetje, brood tot chocolade en bier. Uiteindelijk heb ik nog 2 Kronen over. We rijden vandaag via Leipzig door naar Halle, waar we de camperplaats nemen. Het is vandaag mooi weer en er staat weinig wind. Als we in Halle op de camperplaats komen schijnt de zon weer volop. We zitten lekker buiten in het zonnetje. Daarna lopen we langs het museum, wat is gevestigd in het kasteeltje naar het park aan de Saale. Sascha gaat nog even het water in, maar is er wel erg vies van geworden. Na het eten zitten we nog buiten tot we binnen een film kijken.
Donderdag 10 augustus:
Vannacht heeft het heel veel geregend en de voorspellingen voor vandaag zien er niet goed uit. We fietsen echter toch naar het zuiden richting het centrum. Tot 3 uur geeft weeronline droog weer aan en daar willen we van genieten. We komen bij een groot winkelcentrum uit bij hoge flats. De flats zijn klaar voor de sloop en even verderop is een heel nieuw overdekt winkelcentrum, Neue stad genaamd. Het oude centrum zien we echter niet. Het blijkt even later dat we daarvoor dus af hadden moeten slaan. We fietsen terug en rijden door naar de oude stad. Hier blijken mooie kerken en torens te staan, die we zeker niet hadden willen missen. In Halle rijden verder overal trams. We lopen door de gezellige stad en eten een halve gegrilde kip. Daarna fietsen we weer naar de camper terug. Het is nog steeds droog en we zitten nog een poos voor de deur tot het te koud wordt om buiten te zitten. Na het eten kijken we een film. Het is de hele dag toch mooie weer geweest om stad in te gaan. Niet te warm en droog.
Vrijdag 11 augustus:
Vannacht heeft het gegoten en ook onweersbuien kwamen langs aan het begin van de nacht. Als we wakker worden is het even droog. We vertrekken na het ontbijt en als we lozen dan regent het alweer. Tussendoor is het af en even droog, maar eigenlijk is het de hele dag rotweer. Als we in Wolfhagen aankomen herken ik de camperplek. Hier zijn we in 2014 ook al geweest toen we uit Polen terug kwamen. Toen scheen de zon echter, maar waren de winkels dicht vanwege de zaterdagmiddag, nu gaan we ook niet het stadje is, omdat het veel te nat is. De camperplek ligt heel gunstig direct ten zuiden van het oude stadscentrum en je loopt zo het stadje in. Het blijft de hele dag regenen en we blijven ook lekker binnen.
Zaterdag 12 augustus:
Vandaag gaan we weer een stukje verder. Onderweg doen we inkopen in Bad Arolsen, wat op de route ligt. Nu zijn de winkels nog open en vanmiddag is alles gesloten. Er is ook een marktje, waar we lekkere aardbeien kopen. Daarna rijden we binnendoor naar Arnsberg, waar we Els en Loek ontmoeten. Zij zijn een weekendje naar Duitsland, want met Belle gaat het weer een stuk beter. Als wij in Arnsberg komen staan zij er al. We lopen na de koffie een rondje langs de rivier de Schlacht. Ik probeer eerst hoe het gaat als ik Sascha los laat lopen op het grasveld, maar ze rent alle kanten op. Na het avondeten probeer ik Sascha nog ene keer los te laten lopen, maar nu gaat ze zelfs door het poortje in de muur naar de Lidl toe. Dat is best gevaarlijk, omdat daar allemaal auto's rijden. Zodra ze vrijheid voelt in een vreemde omgeving gaat ze nieuwsgierig alle kanten op en luistert ze helemaal niet meer. Gelukkig gaat het weer goed en we lopen nog een ronde aan de overkant van de brug. We kijken nog tv voordat we naar bed gaan.
Zondag 13 augustus:
Nadat we op zijn gestaan ontbijten we bij Els en Loek en daarna vertrekken we richting huis. In Moers willen we lunchen op de nieuwe camperplek, dan hebben we die ook maar gezien. We komen via Duisburg met een omweg in Moers, vanwege een wegomlegging, die niet goed staat aangegeven. De camperplek is afgesloten met een slagboom en wij eten op de parkeerplaats van het zwembad. Daarna nemen we afscheid en rijden we elk door naar huis. Wij hebben in totaal ongeveer 3535 kilometer gereden deze vakantie.


Sascha in de mand

Pobershau

Bratislava

 

Nitra

Nova Bana

Burcht Zvolen

onderweg

Medzev

Kosice

Levoca

openluchtmuseum in Martin

Rajecke Teplice,

 

 

 

 

 

Trencin

 

 

Litomerice

 

 

 

Halle

 

 

Arnsberg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb