Zomer 2008 

Griekenland - Lesbos

                                                                                                                                                                                                         

Dinsdag 15 juli 2008:
We vertrekken om 3 uur uit Oss. Mark brengt ons met de auto naar Schiphol. De rijen van Transavia zijn wel erg lang en we zijn maar net op tijd bij het vliegtuig. Dit hadden we niet verwacht op dit tijdstip. Het vliegtuig vertrekt uiteindelijk een half uur later dan gepland om 6.30 uur. We vliegen met een boeiing 737-800. Het is 3 uur vliegen naar Kos waar we een tussenlanding maken.  Hier stappen de mensen, die naar Kos gaan uit en de mensen, die weer naar Amsterdam terug gaan vanaf Kos, weer in. Na een half uurtje vliegen wij weer verder naar Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Lesbos is een van de grootste eilanden van Griekenland en ligt in de Egeïsche zee. Het is 1630 km² en heeft ongeveer 90.000 inwoners, waarvan ongeveer een derde deel in Mytilini woont. Het eiland moet bestaan van het toerisme. Daarnaast zijn er nog inkomsten uit de productie van ouzo, olijven en sardines. Het is in Griekenland een uur later dan in Nederland. Op het vliegveld, waar we de kust van Turkije kunnen zien, krijgen we onze auto, waarmee we de eerste week Lesbos gaan verkennen. We krijgen een Deawoo Kalos met veel beschadigingen aan de buitenkant en 53.000 km op de teller. Verder piept de radio en zijn de ruitenwissers gespleten. De radio doet het na enig drukken op de knoppen normaal en de ruitenwissers mogen worden vervangen. Het is best warm hier. Rond half 3 plaatselijke tijd komen we na een bezoek aan de Lidl, waar we wat frisdrank inslaan bij ons hotel Lesvos Inn Resort, wat net ten noorden van Mytilini in Piri Thermis ligt, aan. We hebben een tweepersoonskamer onder aan de kant van het zwembad met de deur naar buiten. Wc met douche en wasbak, terras voor de deur en gratis airco. We zijn best wel een beetje moe, vertoeven na ons te hebben omgekleed op het terras en in het zwembad en de zee. We eten even verderop aan het strand (mixed grill). Zowel in de Lidl als bij de restaurants merken we dat de meeste dingen met Griekse letters zijn aangegeven. Dit is erg lastig. We concluderen dat ze hier niet erg toeristisch zijn. 's Avonds koelt het gelukkig een beetje af. We gaan vroeg slapen, want het was best een lange dag.
Woensdag 16 juli:
Tussen 8 en half 11 kunnen we ontbijten. Na het eten checken we uit en rijden we naar het noorden richting Mandamados. Het is weer warm, maar er staat een lekker windje wat het aangenaam maakt. We slaan nog een keer rechtsaf om Aspropotamos (een haventje) en Aghios Stefanos te bekijken. Het laatste stelt niet echt veel meer voor dan het einde van de weg. Dan komen we in Mandamados. Dit is een karakteristiek plaatsje met een leuk kerkje. Mandamados is de tweede pottenbakkersplaats van Lesbos. Er wordt vooral aardewerk voor dagelijks gebruik geproduceerd. Tegenover het politiebureau zit de stoep vol met opgepakte mannelijke asielzoekers en de politiebus zit vol met vrouwen en kinderen, die weggebracht worden. We praten met een stel Nederlanders, die in Molyvos in een hotel zitten en dagjes uit zijn. Daarna gaan we de berg af naar Skala Sikamineas. Dit is een pittoresk vissersplaatsje. Aan het haventje eten we een hapje.  Vervolgens nemen we de onverharde weg langs de zee naar Eftalou. Deze weg loopt met behoorlijke hellingen en oneffenheden langs de berg. Het is niet overal even prettig rijden met deze kleine auto te rijden. Geen echte aanrader voor de niet ervaren chauffeur. Deze kan beter via de verharde weg boven langs naar Molyvos. In Eftalou bekijken we de warmwaterbron, die in een wit rond gebouwtje met gaten in het plafond is gesitueerd. Op het eiland zijn in totaal wel 5 van deze bronnen aanwezig, waar het door de geothermische warmte van de aarde opgewarmde water uit de grond komt. Dan rijden we door naar Molyvos, waar we de burcht bekijken. De van oorsprong Byzantijnse burcht is in de 14e en 15e eeuw door de Genuese bezetter behoorlijk uitgebreid. Vanuit de burcht heb je een prachtig uitzicht over Molyvos en de omgeving. Het plaatsje is in een halve cirkel om de burcht heen gebouwd. Omdat we later weer hier in de buurt terug komen stellen we een uitgebreid winkelbezoek aan Molyvos uit tot later. Wel kopen we een riem bij een winkeltje waarvan de Belgische eigenaresse, die met een Griek is getrouwd, ons uitlegt hoe we bij ons hotel moeten komen. In de beschrijving van Holland International staat namelijk een foutje. Nu kunnen we hotel Aphrodite zonder problemen vinden. Het is een mooi hotel met zwembad direct aan zee. Het strand heeft echter behoorlijke stenen. De wind is ondertussen steeds harder geworden en als we gezwommen en gegeten hebben is het al aardig afgekoeld. De zonsondergang valt tegen vanwege wat wolken. We bekijken de route voor morgen en gaan niet te laat slapen.
Donderdag 17 juli:
Rond 10 uur vertrekken we na het ontbijt. Via Petra, waar we de tweede week terugkomen, gaan we naar Anaxos. Vandaar weer een stukje terug om de weg naar Kalloni te nemen. Over de bergen komen we daar en dan gaan we een stukje richting Mytilini om na 4 km. af te slaan naar Agio Paraskevis. Dit is een welvarende plaats door de inkomsten uit schapen, schapenkaas en schapenyoghurt. We rijden even door naar Napio. Dan weer terug naar Agio Paraskevis, waar we even rond lopen. Via Kalloni komen we uiteindelijk in ons hotel Aegeon in Skala Kalloni. Onze kamer heeft een oud vervallen keukentje en bedden waar je de veren in je rug voelt. Verder een terrasje, waar je lekker kunt zitten. Na ons te hebben geïnstalleerd en een hapje gegeten te hebben lopen we langs het strand naar het dorpje, waar veel eettentjes zijn. Terug bij het hotel gaan we zwemmen in het zwembad. De wind wordt weer steeds harder, wat het aangenaam maakt. In het hotel zijn best veel Duitsers merken we. Na even in Kalloni te zijn geweest eten we in Skala Kalloni in een van de tentjes op het strand. Op ons eigen terras genieten we daarna nog van de avond.
Vrijdag 18 juli:
Ik heb slecht geslapen, het matras was een en al veer. Na het ontbijt gaat onze reis verder in Westelijke richting. Dit deel van het eiland is onvruchtbaar en kaal. Door de twee vulkanen, waarvan de kegels zijn gezonken, zijn twee baaien ontstaan. De grootste baai is de golf van Kalloni, waar we vandaag vandaan komen. Via Andissa, waar we even rondlopen, komen we bij het klooster Moni Ypsilou. Dit ligt boven op een berg. Het is een mooi gebouw met een klein museum met een orthodoxe geestelijke, waar oude manuscripten te zien zijn. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over het dorre landschap. Ook hier is weer een militaire kazerne, zoals op zoveel plaatsen op het eiland. Er rijden veel toeristen rond, die dit deel van het eiland met een huurauto bekijken. We rijden verder naar Sigri, het uiterste puntje van Lesbos, waar we een hapje eten. Dit is de eerste keer dat het eten tegenvalt. In Sigri zijn een ruïne van een burcht en een molen. Op de terugweg nemen we een kijkje bij het versteende bos. Dit is 15 miljoen jaar geleden ontstaan doordat de vulkaan tot uitbarsting was gekomen en de bomen werden bedekt met vulkaanas en versteenden. Het is interessant om de stenen boomstammen te bekijken. Er lopen veel mensen en ook een ezel met haar jong komen we daar tegen. Daarna rijden we door naar Skala Eressos, naar pension Krinelos. Hier hebben we een kleine kamer, zonder enkele luxe. Er is wel een koelkast, zoals tot nu toe altijd het geval was. Er is ook geen zwembad. We lopen door het plaatsje en gaan daarna zwemmen in de zee. Daarna eten we voor onze kamer op de galerij, waar twee stoelen en een tafeltje staan. Na het eten nog even kaartjes posten in het dorp, waar het erg druk is en vroeg naar bed.
Zaterdag 19 juli:
We krijgen ons ontbijt voor onze kamer geserveerd. Daarna vertrekken we en rijden via Mesotopos en Agra naar Kalloni. Onderweg tanken we goedkoop voor € 1,28 per liter en doen in Kalloni inkopen in de supermarkt. Via de andere kant van de golf van Kalloni vervolgen we onze weg langs de zoutpannen naar Lisvori. Hier bekijken we weer een warmwaterbron, die helemaal onder aan de berg ligt. Via hetzelfde smalle, steile weggetje (op sommige plaatsen wel 25 %) door het dorpje komen we weer op de hoofdweg en gaan verder naar Polichnitos. We rijden de weg af naar Skala, waar alleen een klein haventje is. Dan weer door naar Vatera aan de zuidkust. Hier eten we eerst en gaan dan naar hotel Irini, wat het grootste hotel van Vatera is. Voor de deur ligt het zwembad en aan de overkant van de weg is gelijk de zee. Nadat we ons in onze kamer hebben geïnstalleerd, gaan we zwemmen in het zwembad en genieten wat van de zon. Ook de zee gaan we nog even in. Gelukkig hebben we onze waterschoenen, zodat we dit keer geen last hebben van de stenen. We eten een broodje op de kamer en constateren dat het vandaag warmer is dan het tot nu toe was. Gelukkig doet de airco het goed en is het heerlijk koel op de kamer. Na een spelletje yahtzee gaan we nog even naar de bar bij het zwembad. Als we om kwart voor 11 naar bed gaan is het buiten nog 30°C.
Zondag 20 juli:
Vandaag hebben we een rustige dag. We hoeven niet van hotel te veranderen en zijn van plan om wat plaatsjes in de omgeving te bekijken. Na het ontbijt rijden we richting Plomari. Bij Akrassi is de weg door het dorp onverhard en er zitten allemaal mensen op de weg, die net uit de kerk zijn gekomen. Ook de weg naar het noorden is door de smalle straatjes niet echt aantrekkelijk. We veronderstellen dat de ouzo in Plomari ook wel zonder ons geproduceerd zal worden en besluiten terug te gaan naar ons hotel. Er staat een behoorlijke wind en ons balkon ligt in de schaduw. We eten een eindje verder in Vatera. Rex waagt zich vandaag aan de sardientjes. 's Middags gaan we lekker luieren aan het strand en bij het zwembad. In de kamer eten we brood en we spelen op het balkon een spelletje. Daarna vertoeven we nog even buiten bij het zwembad en gaan naar bed.
Maandag 21 juli:
Na het ontbijt pakken we de laatste spullen in de auto en gaan weer langs de kust terug naar Palihitos. Vandaar nemen we de weg naar Mytilini. Onderweg doen we het plaatsje Agiassos aan. Dit blijkt een heel leuk plaatsje te zijn. Dit is het hoogst gelegen plaatsje van het eiland (600m) aan de Olympos. Het is een bedevaartsoord met een mooie orthodoxe kathedraal, die we bekijken. Houtsnijwerk, keramiek en kruiden zijn volop te koop in de winkeltjes in de smalle straatjes. Via ditzelfde centrum kun je naar Plomari, waar we gisteren ook al niet konden komen. We vervolgen onze weg naar Mytilini, wat wel een erg druk en jachtig centrum heeft. Er zijn aardig wat winkels en er is een echt winkelstraatje. Verder is de haven waar we eten wel leuk. Als we weer met de auto verder rijden , komen we langs de ruïne van het Byzantijnse kasteel. Bij Moria zien we de resten van een Romeins aquaduct, waar vroeger het water uit de koud waterbronnen van Agiassos overheen werd geleid. Dan gaan we verder naar ons eerste hotel, Lesvos Inn in Piri Thermis. We krijgen nu een veel luxere kamer dan de eerste keer. Ook vandaag zijn we weer blij met de airco op de kamer, omdat het wel weer een graad of 38 is. We zwemmen wat in het zwembad en eten een broodje op ons balkon. Als het donker is wandelen we nog langs de zee, waar het heerlijk waait.
Dinsdag 22 juli:
Vandaag is het de laatste dag van onze fly and drive en moeten we onze auto inleveren in Petra, waar ons hotel is voor de komende week. We rijden langs de kust naar het noorden. Voorbij Mandamados gaan we af naar westen. Door de smalle straatjes van Kapi en Pelopi, langs Ipsilometopo naar Stipsi, wat we lopend bekijken. Ook hier zijn weer supersmalle straatjes , een kerkje en er zijn best veel winkeltjes, waarbij een ezeltje is geparkeerd. Daarna gaan we weer verder naar Petra naar hotel Clara. We moeten even wachten, want we zijn best vroeg (half 1). Daarna krijgen we een van de hoogste kamers tegen de berg. De sleutel van de auto geven we bij de receptie af, nadat er met de verhuurder is gebeld. De auto zal worden opgehaald. We hebben vanuit onze kamer een mooi uitzicht over de baai op Petra en Molyvos. Op het balkon lezen we wat en in de loop van de middag gaan we naar het zwembad. Alle strandbedden zijn daar echter vol en we lopen door naar het strand, waar we zwemmen en luieren. Om 8 uur gaan we eten. Het buffet laten we ons goed smaken en we gaan niet al te laat naar bed.
Woensdag 23 juli:
Het is weer een warme dag. We ontbijten laat. Om 11 uur is de hostess van Holland International in het hotel. Ze heeft nog enkele korte boottripjes met o.a. een BBQ en een wandeling door MolYvos op het programma. Voor de rest zijn het autotochten, waar we niet echt meer op zitten te wachten na onze rondreis over het eiland. We vinden het allemaal niet echt iets voor ons. We gaan om half 1 met de gratis hotelbus naar Petra, waar we onze laatste kaartjes schrijven en posten. Petra ligt in het noorden op het eiland en dankt zijn naam aan de kerk op de rotspunt. Het dorp is bekend geworden door de vrouwen, die kamers gingen verhuren om economisch onafhankelijk te worden. In het dorp zijn hele leuke winkeltjes in een gezellige winkelstraat. We nemen rustig de tijd om alles te bekijken en lopen weer terug naar het hotel. Na 4 uur gaan we naar het zwembad om af te koelen. Als we later op ons balkon zitten merken we dat het koeler is dan de vorige dagen. Na het diner kijken we nog wat tv. We merken dat er best veel Belgen in het hotel logeren.
Donderdag 24 juli:
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn iets minder dan de afgelopen dagen. We doen het rustig aan. Om half 1 nemen we het hotelbusje naar Petra, waar we de kerk op de heuvel bekijken. We lopen helemaal door het dorp tot het eind van Petra en dan langs de zee weer terug. Ook hier komen we nog een paar winkeltjes tegen tussen de restaurantjes. Na wat gegeten te hebben op onze kamer gaan we nog zwemmen in het zwembad. 's Avonds diner en tv kijken.
Vrijdag 25 juli:
Om half 10 gaan we met de bus naar Molyvos. Het dorp heeft prachtige herenhuizen uit de Oosterse architectuur. Het haventje is pittoresk en de huizen zijn trapsgewijs tegen de heuvel aangebouwd. Bovenop de berg prijkt het Byzantijnse kasteel, wat we bij ons vorige bezoek aan Molyvos al hebben bekeken. Nu gaan we lekker shoppen. Vooral in het winkeltje van de Belgische eigenaresse spenderen we nogal wat tijd met leuke dingetjes kopen en kletsen. We horen het een en ander over de Grieken en hoe ze leven. De mensen op Lesbos moeten bestaan van het toerisme. Dit jaar blijven er nogal wat Grieken weg, omdat alles nogal duur is geworden. In de winter ligt het toerisme stil en verdienen de mensen wat bij met de olijven en sardientjes. In Molyvos zijn de mensen erg vriendelijk. We merken echter dat ze bijna geen groot geld (briefjes van meer dan  
5 ) willen aannemen. Overal vragen ze om kleingeld als we wat kopen. We bekijken het haventje en gaan met de bus van 5 voor 2 weer terug naar ons hotel. Daarna zwemmen we nog wat en ook deze dag is weer snel voorbij.
Zaterdag 26 juli:
Vandaag slapen we uit en ontbijten laat. Gisteravond laat is er een bus Tsjechen in het hotel gekomen. Na het ontbijt maken we een wandeling naar Anaxos, waar een langgerekt strand is. Op dezelfde plaats als ruim een week geleden, staat weer een ezel aan een boom vastgebonden. Even later zit de eigenaar, een oude Griek, erop om met zijn boodschappen. Als we door een zijstraatje bij het strand komen, merken we dat daar heel veel strandstoelen zijn en er de nodige drukte is. Ook is er een en al eettentje. Als we terug zijn in het hotel genieten we van onze rust en een soepje. Later gaan we zwemmen in het zwembad. Vandaag is het een aangename temperatuur van ongeveer 30°C. Er zijn wat wolken en er staat een rustig windje. Na het diner checken we nog even de mail en gaan dan naar onze kamer.
Zondag 27 juli:
Na het ontbijt maken we een wandeling langs het strand richting Anaxos. We willen kijken of we er op deze manier ook kunnen komen. Helaas moeten we bij de laatste bocht constateren dat de weg daar omhoog gaat en een eind terug op de straat uit komt. We draaien om en gaan bij ons eigen strandje zwemmen. Daarna vertoeven we nog even in het zwembad. Later nemen we een soepje op het balkon bij onze kamer. Vandaag is het duidelijk weer iets warmer dan gisteren. Na het diner wandelen we in het donker naar Petra. De winkeltjes zijn nog open en er zit een muzikant te zingen en te spelen. Als we rond half 11 weer terug zijn gaan we naar bed.
Maandag 28 juli:
Het is bewolkt en het waait behoorlijk. Dit hebben we al eerder gehad toen we in Molyvos in het hotel waren. We gaan met het hotelbusje voor wat boodschapjes naar Petra. Nadat we wat gegeten hebben zwemmen en luieren we nog wat. Vandaag gaan een heleboel Belgen weer naar huis. Hun vliegtuig vertrekt pas rond 12 uur vanavond. Ze hangen de hele dag wat rond tot ze vertrekken. Hun koffers staan in de hal van het hotel, omdat ze hun kamers al uit moesten. Wij gaan niet te laat naar bed.
Dinsdag 29 juli:
We staan op tijd op. Vandaag vliegen we terug naar Nederland. Om 9.20 uur worden we door de bus bij het hotel opgehaald en om 12.40 uur vliegen we van Lesbos terug naar Amsterdam. We vliegen weer met een Boeing  737-800, net als op de heenweg. We hebben vertraging en vertrekken pas om 13.10 uur. Het is 3 uur en 10 minuten vliegen. De Griekse eilanden zijn mooi te zien. De piloot vertelt de vluchtroute. We vliegen over Belgrado, Wenen, Praag, Erfurt, Paderborn, Munster, Osnabrück, over de Flevopolder naar Amsterdam. We vliegen op 11,8 km hoogte en landen veilig in Amsterdam, vanwaar we de trein naar Oss nemen. Om 18.15 uur Nederlandse tijd zijn we weer thuis, waar het nu best mooi weer is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.