Zomer 2010 Engeland

Maandag 2 augustus 2010:
Net na 9 uur vertrekken we uit Oss. Vandaag gaan we naar Calais. Het is een beetje regenachtig weer. Via, Breda, Antwerpen en Gent komen we in Oostende, vanwaar de kustweg nemen. Onderweg eten we een hapje. Om kwart voor 4 zijn we in ons hotel. Het was een beetje zoeken, want we zochten naar hotel Balladins en de naam was sinds 1 juli veranderd in Bonsai. Toen we bij de receptie vroegen waar hotel Balladins was vertelden ze dat we er al waren. We hebben met zijn drieën een kamer op de begane grond, waar een tweepersoonsbed is met een eenpersoonsbed er dwars boven. Verder is er een douche en toilet. Simpel, maar schoon. Het hotel ligt tegenover het station. We gaan lopend Calais verkennen. Voor het historische gemeentehuis ligt een mooi park met prachtig aangelegde bloemperken. Er is een grote markt die door veel kleine straatjes heen loopt. We komen bij het oude theater met een groot plein ervoor. Daarna winkelen we wat. Na 7 uur zijn we weer in het hotel, waar we broodjes en soep eten. We internetten nog wat en gaan tegen 11 uur naar bed.

Dinsdag 3 aug.:
Om 8 uur gaat de wekker. We staan op, ontbijten en gaan op pad. Als we bij de boot zijn, zijn we een uur te vroeg. We zouden om 11.40 uur varen, maar nu mogen we een boot eerder om 10.55 uur vertrekken, zodat we al om 11.25 uur in Dover zijn. We wachten in de rij tot we aan boord mogen. Voor ons staan 2 Morgans voor ons in de rij.  De bootreis verloopt zonder problemen en voor half 12 rijden we vanuit Dover, waar we de witte klippen van Dover zien, naar Canterbury. Hier parkeren we de auto bij de park and drive en nemen de bus de stad in. Canterbury is een mooie historische plaats met een grote kathedraal. Het centrum heeft in de 2 wereldoorlogen veel te lijden gehad. Er zijn wevershuisjes uit de Hugenotentijd, het pelgrimshuis, poorten en de stadsmuur en op één huis staat, tenminste zoals wij het begrijpen dat het het oudste huis van Kent is. Als we weer terug bij de auto zijn nemen we de snelweg naar London. Ons hotel ligt in een voorstad van Londen, Thornton Heath en heet het Croydon Court Hotel. Onze kamers liggen op de tweede verdieping en zijn klein. We hoeven hier echter maar 4 nachtjes te verblijven en gaan toch aldoor stad in. We installeren ons, drinken koffie en gaan een blokje lopen. Tegenover het hotel ligt het ziekenhuis. Als we terug zijn internetten we in de openbare ruimte van het hotel. Daarna gaan we naar bed.

Woensdag 4 aug.:
We gaan Londen in met de trein en de bus. Als eerste komen we bij de Towerbridge, waar we overheen lopen en dan komen we bij de Tower. Het gaat een beetje regenen. Daarna nemen we de metro en komen bij “het monument”, dit is ter nagedachtenis van de brand van 1966. Dan gaan we weer verder met de metro en komen bij London bridge, waar we een kathedraal zien en de market over gelopen. Vandaar hebben we de bus genomen naar het Imperial War museum, een museum over de 1e en 2e wereldoorlog. Dit is zeker de moeite van het bekijken waard en het is gratis. Er zijn een heleboel tanks, vliegtuigen, en andere voertuigen, waaronder een rode bus, die werd gebruikt om soldaten naar het front te brengen. Als de bus aan het front kwam werd hij kaki geschilderd en gebruikt als militair voertuig of als ambulance. Alles is met zorg opgezet. Er is een uitstalling over hoe door de ogen van een kind tegen de oorlog aangekeken werd. Verder zijn zowel de 1e als de 2e wereld oorlog en de Holocaust  uitgebreid geïllustreerd. Er ligt een kleine onderzeeër, en er staat uitgebreid bij hoe deze een bom onder een schip bracht en dan zelf weer terug keerde, zodat het schip daarna tot zinken gebracht werd. We hebben er echt veel tijd gespendeerd en vonden het allemaal even interessant. Vandaar zijn we met de bus naar de Big Ben gegaan en alle gebouwen daar bekeken. Dit zijn het Westminster Palace, St. Margarets Church en Westminster Abbey. Het is ondertussen al best laat en we nemen de bus, de trein en de bus naar het hotel, waar we eerst in de straat eten. Onder het eten regent het weer even. Gelukkig zijn de buien maar kort. In de hotelkamer kijken we een film.

Donderdag 5 aug.:
Nadat we van ons sobere ontbijt (toast met jam en cornflakes, jus d’orange, appelsap of water en koffie en thee) hebben genoten beantwoorden we onze mail even en gaan vervolgens met paraplu op stap met de bus en de trein naar Londen. We beginnen bij Buckingham Palace, waar de wisseling van de wacht (guard) plaats vindt. Het staat vol met mensen, maar we zien de aankomende guards met grote berenmutsen langs lopen. We lopen langs St. James Palace, waar twee guards met berenmutsen op wacht staan. Daarna gaan we via het St. James’s Park naar Trafalgar Square, waar we het National Gallery, waar allemaal schilderijen te bezichtigen zijn. Vandaar gaan we naar Piccadilly Circus. Daarna komen we bij Covent Garden en de apple market, waar een aantal artiesten bezig zijn, we zien een aantal mensen als geschilderde standbeeld staan, een soort acrobate aan een soort geïmproviseerde rekstok en een zanger. Daarna gaan we naar St.Pauls Cathedral. Daarna nemen we de bus naar Oxfortstreet, waar we eten en winkelen. Dan nemen we de metro naar Victoria en nemen vandaar de trein weer naar Thornton Heath, waar we een paar boodschappen bij de Tesco doen, voor we de bus naar het hotel nemen. In het hotel drinken we koffie en gaan we in de openbare ruimte internetten. Daarna gaan we naar bed.

Vrijdag 6 aug.:
Na het ontbijt gaan we weer met de bus en trein naar Londen. Om 11 uur ontmoeten we Chris, een jongen, die Gea kent. Hij gaat met ons mee vandaag. We gaan met de metro naar Camdem Market, een buurt waar allemaal Boheemse winkeltjes zijn. In een oude stable (stal zijn ook marktstalletjes in gericht. Overal staan grote beelden van paarden. Ook stroomt er een rivier langs, waar hele smalle boten varen door de sluizen, die handmatig geopend en gesloten moeten worden. Er hangt een buitenlandse sfeer. We kopen wat te eten bij een Chinees stalletje. Je kunt er van alles bij elkaar uitzoeken en in een bakje laten scheppen. Daarna gaan we naar Regent’s Park, waar we tussen de bloemenperken door wandelen. Op een gegeven moment gaat het even regenen. Gelukkig duurt dit niet zo erg lang. We nemen de metro weer naar Oxfort street. Daar nemen we afscheid van Chris en Gea, die nog naar Hide-park willen. Wij hebben even genoeg gelopen. We winkelen nog wat op Oxfort street en zoeken een postkantoor, waar we de gisteren gekochte kaartjes van postzegels voorzien en posten. Weer op Oxfort street nemen we de bus naar Victoria en om 5 uur zitten we in de trein naar het hotel. Hier gekomen eten we onze broodjes, die we bij Tesco hebben gekocht op en gaan beneden internetten. Gea komt rond 9 uur thuis en we gaan op de kamer nog tv kijken voor we naar bed gaan.

Zaterdag 7 aug.:
Vandaag vertrekken we uit Londen. We gaan naar het westen. Via de snelweg komen we langs Oxfort en Birmingham, Kidderminster en Tenbury Wells naar St Michaels, waar we een stacaravan hebben gehuurd. Onderweg regent het af en toe. Als we in St.Michaels zijn ligt er een dooie das langs de kant van de weg. We hebben rond kwart voor 2 het caravanpark gevonden. Ondanks dat we pas tussen 3 en 5 in de caravan mogen, melden we ons en worden zonder problemen naar de caravan toegebracht. Het is een mooie stacaravan met een ruime kamer/ keuken en een slaapkamer met een 2-persoonsbed met een eigen toilet, een slaapkamer met 2 eenpersoonsbedden en een badkamertje met wc, douche en wastafel. Het is pas een jaar oud en ziet er op en top uit. In de kamer is een rondzit (bank) en er is een tv aanwezig. De dvd-recorder, die in de folder stond, krijgen we nog nageleverd. De keuken is voorzien van inbouwapparatuur, een gasfornuis, oven, koelkast, diepvries en een losse magnetron en een ronde bank met eettafel. Het ziet er gezellig uit. Ondertussen gaat het even flink regenen. Nadat we ons hebben geïnstalleerd is het weer droog en gaan we naar Leominster om de boodschappen voor het weekend te halen. St. Michaels ligt op de weg van Tenbury naar Leominster. We zien onderweg dat de omgeving mooi is en de weggetjes kronkelen op en neer. Als we weer thuis zijn koken we en eten als het klaar is. Ondertussen krijgen we buren in de caravan naast ons. Het zijn Nederlanders met een zoon van een jaar of 18. Zij hebben nu geen dvd-speler meer, omdat wij die gekregen hebben. De zon schijnt ondertussen.  We kijken het eerste deel van een film en gaan tegen 11 uur naar bed.

Zondag 8 aug.:
We slapen uit tot 9 uur en eten op onze veranda. De zon schijnt en we genieten hiervan met een boekje. Op het terras van de receptie kunnen we internetten. We lezen onze emails en gaan weer terug naar de caravan. Het park met stacaravans is gelegen in een appelboomgaard. We spelen een potje triominos en eten daarna weer een boterham. We gaan vervolgens met de auto naar Tenbury om dat te verkennen. We lopen langs de St. Mary’s church, de bowlingbaan en daarna door de hoofdstraat naar de brug over de Severn. De twee supermarkten zijn open en we gaan even binnen kijken wat daar allemaal te koop is. De spar is niet echt heel groot, maar de Bowketts supermarkt heeft meer te bieden. Als we weer terug zijn bij de caravan schijnt de zon weer. Na het eten kijken we het tweede deel van de film.

Maandag 9 aug.:
We ontbijten binnen, want het is erg bewolkt vandaag. Daarna gaan we alle folders bekijken die in de caravan liggen om te kijken waar we vandaag heen gaan. Om 11 uur rijden we via Bromyard naar Worcester. We rijden binnendoor en komen over hele smalle wegen, die vrij onoverzichtelijk zijn, omdat er bij de meeste wegen bosjes of heggen langs de weg staan. In Worcester parkeren we de auto en lopen de stad in. Eerst komen we langs een aantal kerken. Er zijn een aantal leuke winkels, waar we even rondneuzen, omdat het opruiming is. Zowel Gea als ik kopen wat. Dan lopen we verder door de Friarstreet, waar allemaal oude huizen staan. Daarna komen we bij Worcester Cathedral. Elke stad lijkt hier wel een kathedraal te hebben. Via de riverwalk langs de rivier de Severn lopen we terug naar de auto. Vanaf hier rijden we verder naar Ross on Wye. Ook hier gaan we het plaatsje bekijken. Vrij centraal staat de Market Place. Dit is een gebouw waar beneden een open ruimte is, waar markt gehouden kan worden. Boven is een soort tentoonstelling van alle bijzondere dingen in de omgeving. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de Broad St. Brooked Street. We lopen verder naar de rivier om te kijken of we eendjes kunnen voeren. Als we bij de rivier de Wye staan worden de eenden al gevoerd en ze blijken geen honger te hebben. We besluiten ons brood te bewaren en bij een volgende gelegenheid aan andere eenden te geven. We doen nog inkopen bij de grote supermarkt waar de auto staat en zien dat het ondertussen al 5 uur is geweest. Het is te laat om ook Hereford, waar we langs komen nog te bekijken. We rijden rechtstreeks naar St.Michaels, waar Gea aan het eten begint en ik eerst naar Nederland bel om mijn moeder te feliciteren met haar verjaardag. Na het eten gaan we vooraan de camping internetten. Gea gaat een uurtje rennen en gaat daarna bij Rex internetten. Ik ga naar huis en zet koffie. Op een gegeven moment merk ik dat het giet en pak ik de auto en haal Gea en Rex van voor, zodat ze droog thuis komen. Het regent de hele avond stevig door. We kijken wat tv en lezen en gaan daarna naar bed.

Dinsdag 10 aug.:
Het is weer een bewolkte dag. We lezen ‘s morgens wat en na het middag eten gaan we op stap. We gaan eerst naar Bewdley. Dit is een klein Georgische plaats en was vroeger een industriestadje. Het ligt aan de rivier de Severn en heeft een museum, waar alle tradities en krachten van de plaats goed geïllustreerd is. Dit museum kun je gratis bezoeken en biedt gelijk de toegang tot de achterliggende tuinen. Daarna gaan we door de straten en zien enkele historische gebouwen, we komen weer op de hoofdstraat uit bij de kerk en lopen naar de grote brug. Dan lopen we langs de rivier naar de parkeerplaats en gaan de eenden, zwanen en ganzen het brood voeren, wat we gisteren niet kwijt raakten. Met de auto gaan we verder naar Kidderminster. Als we de auto bij de Aldi hebben geparkeerd kunnen we de St Mary’s Cathedral echter niet vinden. We lopen door het centrum dat we niet echt heel spannend vinden en doen vervolgens boodschappen bij de Aldi. Aangezien het al half 6 is rijden we terug naar St. Michaels en koken in de caravan. Na het eten spelen we een potje rummikub en gaan daarna een film kijken.

Woensdag 11 aug.:
We slapen uit en zitten om 10 uur aan het ontbijt. Gea gaat na het eten haar rondjes rennen. Dit doet ze 3 x per week. Wij gaan onze mail checken en daarna nemen Gea en ik appels mee, die onder de bomen op het terrein bij de caravans liggen. Ik ga de helft van de appels schillen en kook er appelmoes van. Het zonnetje schijnt en ik lees mijn boek op onze veranda. De buurvrouw heeft gewassen en haar zoon haalt een oude wringer uit de auto, waarmee ze de was uitwringt en vervolgens hangen alle onderbroeken aan het wasrekje aan de veranda. Rond half 2 gaan we naar Leominster, waar we eerst de plaats bekijken en daarna boodschappen doen bij de Aldi. Als we weer thuis zijn drinken we thee en ik lees weer verder in mijn boek. Om half 5 gaan we met de auto naar St.Michaels en bekijken de kerk. Achter de kerk ligt het St.Michaels college, maar dat is private property, dus daar mogen we verder niet kijken. We zien dat er ook een zwembad is. We parkeren de auto iets verderop en lopen een eind langs de velden. Als we weer thuis zijn kookt Gea. Ik zie dat ik aardig verbrand ben in de zon vandaag. We hebben verder 4 wespen gevangen in onze, met een lege plastic fles gemaakte wespenval. De avond brengen we door met een boek en een film.

Donderdag 12 aug.:
Vandaag staan we niet zo laat op, want we willen naar Birmingham. Het ziet er weer bewolkt uit, maar toch hebben we onze korte broeken weer aangetrokken. Om 9 uur hebben we ontbeten en zijn we onderweg naar Birmingham. Via Kidderminster rijdt Gea naar Birmingham. Het is even zoeken naar een parkeerplaats omdat het niet echt duidelijk is waar het centrum is. Uiteindelijk vinden we een plaatsje en lopen naar het centrum. Deze lijkt eerst alleen maar te bestaan uit een overdekt winkelcentrum. We komen op een gegeven moment bij een grote kerk, die midden tussen de nieuwe gebouwen staat. Als we buiten lopen begint het te regenen en gaan we weer even naar binnen. Na een poosje komen we weer buiten en het is intussen weer droog. We lopen door de winkels en de markets in de straten. We zien nog een kerk en winkelen wat. Als we besluiten weer naar de auto te gaan en met de auto op zoek gaan naar de canals, merken we dat de canals tegen het centrum aanliggen. E gaan niet weer de auto ergens parkeren en rijden door naar Stourport, waar ook een sluizenstelsel moet zijn.  We parkeren de auto en lopen langs de rivier de Severn, wat weer aangegeven staat als de riverwalk. Na een poosje draaien we om en gaan op zoek naar de sluizen en de boten. We komen bij een groot aantal smalle boten dat aangemeerd ligt. Vandaar uit lopen we langs de sluizen, die de verschillende bekkens water met elkaar verbinden. Er is een behoorlijk groot hoogteverschil tussen de rivier en de bekkens waar de boten liggen. Een aantal smalle sluizen heffen dit hoogteverschil op. We lopen langs de permanente kermis terug naar de auto. We rijden vervolgens terug via Tenbury, waar we nog een paar boodschapjes halen naar St. Michaels, koken en gaan eten. De buren, een stel Friezen met hun zoon, zijn nog niet thuis. Na het eten lezen we, kijken een film en de dag is alweer voorbij.

Vrijdag 13 aug.:
Het ziet er triest uit met het weer vandaag. We doen het rustig aan. De buren vertrekken vandaag al voorgoed uit de caravan. Wij ontbijten en spelen een spelletje triominos. Daarna lees ik verder in mijn boek en Gea en Rex kijken een film. Tussen de middag eten we onze kliekjes op, omdat we morgen weer verder gaan. Af en toe schijnt de zon even, maar aan het eind van de middag valt er een flinke regenbui. Om 6 uur eten we warm en daarna zorgen we dat we morgen niet al te veel meer in moeten pakken. We kijken een film en gaan slapen.

Zaterdag 14 aug.:
Vandaag gaan we naar Tiverton, in Devon, in de zuidwest punt van Engeland. Gea wil langs Avebury en Bath. We staan op tijd op ontbijten, pakken de auto in en vertrekken om 9 uur. Brian de eigenaar is er wel, maar niet voor bij de receptie, dus we stoppen de sleutel in de brievenbus en rijden weg. Het is ongeveer 2 uur rijden en dan zijn we in Avebury. Avebury heeft ook een Henge net als Stonehenge, die bestaat uit een heleboel stenen. Deze staan in een hele grote cirkel (stonecircle), heel anders dan bij Stonehenge, waar ze vrij dicht op elkaar staan. De reuzenstenen zijn neergezet tussen 1900 en 1800 voor Christus. De grote cirkel heeft een diameter van 420 meter en binnen deze grote cirkel stonden 2 kleinere cirkels. De grootste stenen wegen 60 ton die van Stonehenge 45 ton) en er staan nog 69 van de 400 stenen, die er oorspronkelijk stonden. Om de cirkel lag een wal en binnen die wal was een 10 meter diepe gracht gegraven, die nu is verzand. Wat er zich tijdens de tijd van de Druïden, de Keltische priesters allemaal afspeelde binnen deze cirkel, weten we niet precies. Er wordt gedacht aan offers, feesten en plechtige gelegenheden.  We moeten een hele wandeling maken langs alle stenen en ook het dorp zelf is leuk om te zien. Er is ene kerk, een tuin, het fraaie Manorhuis, wat uit de tijd van Elizabeth I en een museum. Het is alleen jammer dat het in het begin een beetje regent, maar gelukkig wordt het wel droog. Na Avebury gaan we door naar Bath, waar we net buiten de stad parkeren en dan via bruggetjes langs het water lopen naar de stad toe. Dit is veel goedkoper dan de park and drive, die ze op zaterdag hebben. Deze kost namelijk 2 pond voor de auto en 2 pond per persoon voor de bus. We lopen onder onze paraplu’s in de regen langs het water. Ook hier zijn sluizen en smalle boten. Over een grote brug komen we in het centrum. Gelukkig stopt het met regenen en komen we bij de grote kerk midden in Bath, direct naast het Romeinse badhuis, wat het interessantste object is wat er in Engeland is overgebleven van de Romeinse overheersing. De baden hebben altijd een geneeskrachtige werking gehad. Daarom bouwden de Romeinen er ook een stadje met een tempel omheen. Voor de baden vragen ze weer erg veel geld (12 pond per persoon en 10 pond voor een student) en er staat een behoorlijke rij. Naast het badhuis staat de mooie abdijkerk uit de 15e en 16e eeuw. Verder heeft Bath mooie brede straten met rijen huizen in Palladiostijl, met karakteristieke zuilen. Veel beroemde Engelsen hebben hier gewoond. We lopen langs de winkels en zijn rond half 5 weer bij de auto om verder te gaan naar Tiverton. Als we Bath uitrijden zien we een stoomlocomotief rijden, die wel erg veel luchtvervuiling veroorzaakt. We rijden via smalle wegen ten zuiden van Bristol en zien op een gegeven moment een aantal meren. Onderweg zien we heel veel bordjes met public footpath langs de weg. Je kunt dan met een hek of trapje door of over de omheining heen. We komen op een bredere weg en komen op een gegeven moment bij de snelweg. Even later staan we in de file. Na 10 km file besluiten we de snelweg te verlaten, omdat we het al niet kunnen halen om voor 7 uur in onze cottage te zijn. Onderweg bel ik dat we later zijn. Dat is geen probleem, de deur zal open zijn of de sleutel zit er in meldt de eigenaar. We rijden behoorlijk door en komen net na 7 uur (2 minuten) aan in Morebath, een klein plaatsje bij Tiverton. Zonder veel problemen vinden we onze cottage en lezen de brief op de deur, waarop we lezen dat de eigenaar om 9 uur weer thuis zal zijn. We pakken onze auto uit en installeren ons in ons huis. We hebben weer de luxueuste cottage gekregen met 3 slaapkamers en een wc met douche beneden en een badkamer met wc en bad boven. De keuken is groot en heeft een koelkast, vriezer, wasmachine, droger en vaatwasser. Alle luxe is dus aanwezig, alleen draadloos internet ontbreekt. Ondertussen zijn ook de andere bewoners, van de andere 2 cottages gearriveerd. Naast ons zit een gezin met 2 kleine kinderen en aan de andere kant komen 3 volwassenen, een vrouw en 2 mannen. We lopen even rond en bekijken wat er buiten allemaal is. We maken eten en kijken naar de grote tv. Ook een dvd-speler is aanwezig. Het blijft nu droog, maar vandaag hebben we behoorlijk wat regen gehad onderweg.

Zondag 15 aug.:
Voor het ontbijt draait de was al. Als we het ontbijt bijna op hebben komt de eigenaresse even langs om kennis te maken en een paar dingen uit te leggen. Vandaag wordt het mooier weer is voorspelt, het zou in ieder geval droog zijn. We lopen even over het grondstuk, wat bij onze cottages hoort en vervolgens gaan we even door heel Morebath, wat maar klein is. Er is een aardig kerkje en we ontdekken het begin van een public byway aan de overkant van de weg. Die zullen we deze week zeker een keertje lopen. Ondertussen is de was klaar en gaat de tweede was in de wasmachine, terwijl de eerste aan de droogmolen gaat. Gea en ik gaan in de tuin in de zon zitten lezen. We eten tussen de middag warm en gaan daarna met de auto naar Tiverton. Dit is een leuk plaatsje aan de rivier de Exe. We parkeren de auto bij de St. Peterskerk, die oorspronkelijk uit de 11e eeuw stamt, maar die herbouwd is in1856 en lopen door het centrum naar de andere kant. We voeren de hongerige eendjes en lopen terug naar de auto. We vergeten naar het kasteel te gaan, maar doen dat zeker een volgende keer. We rijden naar the Grand Western Canal. Hiervoor moeten we de heuvel op. We parkeren de auto en lopen een heel eind langs het kanaal. De zon begint steeds meer te schijnen. Op een gegeven moment komen we de trekschuit tegen, die op dit kanaal vaart. Door een paard wat over het jaagpad langs het water loopt, wordt deze voort getrokken. De boot zit vol met mensen. We lopen nog een eindje verder en keren daarna om en lopen weer terug. Het is ondertussen al kwart over 5 en de trekschuit wordt aan de overkant van het kanaal aangemeerd en het paard weggebracht. Alles wordt opgeruimd en de boel wordt gesloten. Wij gaan met de auto weer terug naar Morebath naar ons huisje en eten een boterham. De was is zo goed als droog en hebben we van de lijn gehaald. Gea en ik gaan na die tijd achter op het terrein een uurtje badmintonnen. Het Is nog steeds lekker weer. De laatste was van vandaag zit ondertussen in de droger. We kijken tv en genieten van een kop koffie.

Maandag 16 aug.:
Voor het ontbijt staat de wasmachine al te draaien. Ik douche en na het ontbijt hangen we de was op. Dan vertrekken we naar Clovelly. Via de oudste stad van Engeland, Barnstaple aan de monding van de Taw en Bideford, waar we mooi uitzicht hebben op de brug waar we overheen rijden, komen we uiteindelijk in Clovelly. Bideford, beschreven door Charles Kingsley als “het witte stadje” ligt aan weerskanten van de getijde rivier de Torridge, waar in 1460 een brug met 24 bogen overheen is gespannen. Vroeger was Bideford een havenstadje, maar doordat de schepen te groot werden en niet onder de brug door konden heeft Bideford zich meer toegelegd op landbouw en veeteelt. Clovelly ligt een eindje verderop tussen de rotsen aan de zee en is een oud plaatsje, wat met een steil stenenweggetje naar de zee loopt. De stenen komen van het strand en zijn op de zijkant naast elkaar in de grond geslagen om te dienen als weg. De mensen vervoeren hun spullen nog steeds per slee, die overal voor de huizen tegen de muur staan. Via een steile weg kunnen plaatselijke mensen wel helemaal beneden bij de haven komen, maar als je midden in het dorp woont is er alleen de mogelijkheid om te voet te komen. Spullen kunnen dan op de slee of per ezel meegenomen worden. De zon schijnt vandaag weer lekker. Als het zou regenen is het niet goed te doen, omdat het dan spiegelglad op de steentjes wordt. We lopen helemaal naar beneden naar de haven en Gea gaat daar op zoek naar de steen waar het zwaard van koning Arthur in heeft gezeten, die hier zou liggen. Ze komt echter onverrichter zake weer terug, ze kan hem niet vinden. We lopen vervolgens weer de berg op en bekijken het Kingsleymuseum, waar je kunt zien hoe de mensen ongeveer 150 jaar geleden in Clovelly leefden. Charles Kingsley heeft hier gewoond en ook Clovelly  in zijn werk beschreven. Dit is te zien en te horen in het museum. Veel gebouwen in Clovelly stammen uit de 14e eeuw.  We komen vervolgens weer bij de pottenbakkerij en de ezelsstallen vlakbij het bezoekerscentrum bovenaan het dorp bij de parkeerplaats voor de auto’s. Al met al was het de moeite waard om Clovelly een bezoek te hebben gebracht. We gaan met de auto weer terug naar Barnstaple en nemen vervolgens de weg naar Lynmouth, wat in Noord Devon aan de kust ligt. Om in Lynmouth te komen gaat de weg eerst met een helling van 25% naar beneden. Het is een leuk plaatsje met de rivier de East Lyn, die uitmondt in de zee. Momenteel liggen alle boten in de haven droog, omdat het laag water is. Er is verder een cliff-railway, die door waterkracht wordt aangedreven. Voor 3 pond per persoon ben je zo boven. Je kunt ook met het voetpad naar Lynton. Eigenlijk hadden we de auto boven moetenlaten staan en met de cliffrail van Lynton naar Lynmouth moeten gaan. Omdat de weg zo steil is komen er veel mensen in de problemen. Toen wij naar beneden reden stonden er ook 2 auto’s met de motorkap open, die problemen hadden met de steile helling, die ook nog eens smal is en druk bezocht als het mooi weer is. Wij lopen door Lynmouth en merken dat het door de zee een stuk kouder is dan in Clovelly. Daar was het gewoon warm. Omdat we via Simonsbath weer naar Morebath terug willen moeten we de berg weer op. 25% omhoog is behoorlijk steil, maar we komen er. Ook is de weg aan de smalle kant. Bovenop de berg gaan we nog verder bergop en komen in Exmoor National Park. Dit is een groot natuurgebied, op een hoog plateau, een golvend heuvelland en moeras, begroeid met heide, varens, gras en struiken. Nu zie je de paarse gloed van de bloeiende heide. We komen verder door een stuk land, begrenst door wildroosters, waar schapen en koeien los lopen. Even verderop krijgen we nog een stuk weg, waar ook paarden los lopen. Die zien we echter alleen van een afstandje. Via vrij smalle stukken weg komen we uiteindelijk via Dulverton weer terug in Morebath. Thuis gekomen eten we en spelen nog een spelletje.

Dinsdag 17 aug.:
Het lijkt een regenachtige dag vandaag. We ontbijten, lezen, kijken film, drinken koffie en Gea en ik spelen een paar spelletjes vlootgevecht. Nadat we soep hebben gegeten gaan we naar Tiverton. Vandaag zijn de winkels open en we zouden ook nog naar het kasteel gaan kijken. De kerk is vandaag open en we gaan naar binnen. Het kasteel blijkt dicht te zijn en ook hier is de entreeprijs weer aardig aan de hoge kant. We lopen naar de winkels in het centrum en Gea koopt een aantal nette broeken. Als we daarna naar Tesco gaan koopt Gea weer het een en ander. De zon schijnt ondertussen af en toe door het wolkendek heen. Als we weer naar Morebath rijden sputtert het weer een klein beetje. We hopen dat het weer morgen weer wat beter wordt, maar dat is afwachten.

Woensdag 18 aug.:
Het is weer bewolkt, maar droog. Gea gaat voor het ontbijt al een klein uurtje joggen. Nadat ze klaar is en gedoucht heeft gaan we met de auto naar Exeter, de hoofdstad van graafschap Devon. We parkeren de auto in het centrum en winkelen in het overdekte winkelcentrum. Verder bekijken we de cathedraal, die gezellig tussen de terrasjes in het midden van de stad staat. Exeter lag vroeger aan de rivier, maar deze is in 1285 met stenen afgedamd, zodat de haven Topsham is ontstaan en Exeter zijn haven kwijt raakte. Er valt een buitje en we gaan verder naar Exmouth, wat zijn naam heeft door de monding van de rivier de Exe, aan de zuidkust van Devon. Hier lopen we langs de zee, eten fish and chips en bekijken nog een paar winkeltjes. We rijden verder naar Budleigh Salterton. Hier sputtert het en we rijden langs de boulevard verder. Via Newton Poppleford nemen we de weg naar Exeter en vervolgens rijden we over de snelweg terug via Tiverton naar Morebath. We zijn alweer als eerste thuis. Er zijn nog 3 andere woningen en niet 2 zoals we dachten. In het laatste huis, wat wij eigenlijk hadden moeten hebben zit een stel met een dochter van een jaar of 18. Het grote huis wordt bewoond door de eigenaren, een echtpaar met een oudere man. De zon schijnt als we in de kamer zitten. Al met al was het een vrij droge dag met een enkel buitje.

Donderdag 19 aug.:
Vandaag doen we het rustig aan. Ik draai een paar wasjes en als ze ‘s middags aan de lijn hangen gaan we naar Dulverton en Bampton om daar even rond te lopen en de laatste boodschappen te doen. Het begint een beetje te regenen en we hopen dat de was niet nat wordt. Als we weer in Morebath komen hebben we inderdaad geluk, want de was is bijna helemaal droog. We kijken film en lezen wat.

Vrijdag 20 aug.:
Onze laatste dag in Morebath. Het is weer een bewolkte dag. We gaan nog even naar Tiverton naar de Tesco en checken onze mail bij de Mac. Ik heb eindelijk een mailtje van de kck over volgende week dinsdag. We lopen nog het public bypath aan de overkant van de weg bij ons huis in. Dit gaat aardig omhoog en is een beetje blubberig door de regen die de laatste dagen is gevallen. Bovenaan heb je een aardig uitzicht over de velden. Verder is het niet echt spectaculair. ’s Middags pakken we onze spullen zoveel mogelijk in. We spelen nog een spelletje, eten en kijken tv.

Zaterdag 21 aug.:
Vandaag verlaten we onze cottage. Al om 9 uur hebben we ons ontbijt op en pakken we onze spullen in de auto. Via de kust rijden we naar Folkestone, waar we een hotel hebben geboekt. In Londen hadden we per mail gelezen dat ons hotel door rookschade niet te bezoeken was en toen hebben we een ander hotel geboekt. Via Honiton rijden we naar Dorchester, waar we midden door het stadje met onder andere een kerk en een museum. Het regent behoorlijk en het is mistig. Vandaar over een geel weggetje naar Salisburg. Hier staat een hele hoge kerk met een spitse toren. Vervolgens rijden we langs de kust verder en als we langs Arundel rijden dan zien we daar een behoorlijke drukte, een grote kerk en een kasteel vanuit de verte. We besluiten de auto te parkeren en lopen het plaatsje in. Er is een festival aan de gang, er wordt muziek gespeeld en er worden acts geshowd. We lopen door het gezellige centrum, naar het kasteel, de kerk en de kathedraal. Het is gelukkig droog en het zonnetje komt er af en toe bij. We rijden via de kust verder naar Folkestone, waar we tegen 7 uur aankomen. Het is droog gebleven en de zon schijnt nog steeds. Ons hotel is van hetzelfde kaliber als Londen, alleen de kamers zijn een stuk groter. We hebben 2 naast elkaar liggende kamers op de 2e verdieping met uitzicht op zee. We lopen Folkestone in en eten wat tegenover het hotel waar we eigenlijk zouden zitten. Ook dit is een oud gebouw. We besteden ons laatste geld bij Sainesbury en gaan terug naar het hotel, waar beneden muziek wordt gespeeld. Er zijn mensen aan het dansen in de jaren 60 kleding en we denken dat het een themafeest is. Wij gaan naar onze kamer, drinken koffie en kijken een filmpje voor we gaan slapen. Morgen moeten we niet al te laat op, want om 10 uur vaart de boot vanuit Dover.

Zondag 22 aug.:
We staan op, kunnen vanaf half 8 ontbijten en vertrekken. Als we in Dover zijn kunnen we weer een boot eerder nemen. We vertrekken om 9.15 uur vanuit Dover, waar het 19 ˚C is met “The pride of Burgundi” en zijn na een snelle tocht om half 12 al in Calais. Vandaar rijden we terug naar huis. Eerst is het nog wat regenachtig, maar het wordt steeds zonniger. Als we om 4 uur thuis zijn is het gewoon lekker weer. De vakantie zit er weer op. We hebben in totaal 2763 km gereden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb