Zomer 2015 Denemarken

Vrijdag 24 juli 2015:
Nadat we hebben gegeten rijden we van huis. Nadat we in Elden zijn geweest voor de verjaardag van Hendrik, rijden we door naar Huissen, waar we overnachten.
Zaterdag 25 juli:
Vannacht heeft het af en toe geregend en de voorspellingen voor vandaag zijn niet zo rooskleurig. Er wordt gewaarschuwd voor slecht weer met regen en windstoten met orkaankracht. Een heleboel evenementen zijn hierdoor afgelast zowel in Nederland (Rotterdam) als in Duitsland. We vertrekken mooi op tijd en de zon schijnt bijna de hele tijd. Via 
Bremen gaan we naar Hamburg. Voor Hamburg hebben we regelmatig last van filevorming.  Het weer is nog steeds goed. Net voor Lubeck verlaten we de snelweg en gaan een winkelen. Als we weer buiten komen waaien we bijna weg. Als we net in de camper zijn begint het hard te regenen. Er blijkt een camperplaats 3,6 km verderop te zijn en we besluiten daar naartoe te gaan. Als we in Reinfeld aankomen, staan daar al 5 campers, zoals maximaal mag. Wij blijven er echter toch staan en hopen dat er geen problemen komen. Het is nog 106 km (een uur rijden) naar de veerpont in Puttgarden, waar we morgen om kwart over 11 vertrekken. Dit zal geen probleem zijn. We rusten uit van de reis, lopen een rondje om te kijken waar de bakker is, maar deze is morgen pas om 8 uur open en dan hopen wij al vertrokken te zijn. We eten, kijken een film en gaan niet zo heel laat naar bed. Het regent nog een keer goed en op dat moment waait het ook behoorlijk, maar verder hebben we weinig last van de storm. Er staan ondertussen 11 campers die hier blijven overnachten. Voor de regenbui komen er 2 bussen met jongeren, die terug komen van een reisje.
Zondag 26 juli:
We staan weer om 7 uur op en vertrekken al voor 8 uur. Naar
 Puttgarden is het niet zo heel ver. Onderweg hebben we last van de behoorlijke wind, vooral als we de laatste brug over rijden. Rond 9 uur zijn we al bij de boot. Als we langs de controle rijden krijgen we een ticket voor 9.15 uur en voor we het weten zitten we op de boot en varen naar Denemarken. De zee is behoorlijk ruw, maar de vaart verloopt verder voorspoedig en na 3 kwartier rijden we de boot alweer af en Denemarken in. Op Lolland verlaten we de snelweg al en slaan af naar Falster waar we Nykøbing aan willen doen. Snel nadat we op deze weg zitten komen we een klein vrachtwagentje tegen dat een doos met lading verliest,  hebben hier ook last van, net als het meisje wat in de auto met aanhanger voor ons rijdt. Rex bekijkt onze banden of we schade hebben en vervolgens ruimt hij samen met het meisje de rommel op de weg op, zodat anderen hier geen last meer van hebben. Gelukkig hebben we nu nog geen schade, maar stel de band is wel beschadigd, dan zouden we dit misschien morgenochtend pas merken. Nadat we even door Nykøbing hebben gelopen en boodschappen bij de Lidl, die elke dag open is, hebben gedaan, rijden we verder naar Stubbekøbing waar een overnachtingplaats zou moeten zijn. Als we uiteindelijk bijna op de bestemming zijn, waaien we bijna weg en moeten nog 650 meter over een smalle niet verharde weg. We besluiten dit niet te gaan doen en rijden verder naar Bogø, waar gelijk onderaan de snelweg een camperplaats is. Ook hier waait het behoorlijk, maar het is hier best druk en we besluiten her te overnachten. We hopen dat het morgen beter weer is voor een bezoekje aan Møns Klint. We hebben mooi uitzicht op de brug, waar we net over gekomen zijn. Het gebouw vooraan op het terrein blijkt een restaurant te zijn, zien we als we die kant oplopen. Het wordt steeds drukker naarmate de tijd verstrijkt. Zowel campers, busjes als auto's met caravans zoeken deze plaats op. Wij lopen nog verder onder de snelweg door naar achteren, waar ook nog een heel stuk is waar je kunt staan. Je staat daar echter uit het zicht en bent gevoeliger voor inbraak. Als wij een film kijken komt er politie langs die waarschuwt voor dieven, die hier vaak hun slag slaan. Dit hadden we ook al op het toiletgebouw gelezen. Ze raden aan waardevolle spullen te verstoppen, mee te nemen als je de camper verlaat, maar in ieder geval niet in het zicht te laten liggen. Wij sluiten de ramen helemaal af als we gaan slapen en hebben alle spullen niet voor het grijpen liggen.
Maandag 27 juli:
Wij hebben geen last van inbraak gehad en verder is de wind gaan liggen. We rijden na het ontbijt naar het eiland 
Møn en dan helemaal naar het uiterste puntje, waar de krijtrotsen zijn. Na de campings komen we op een onverharde weg, die door het bos naar de krijtrotsen leidt. Het is een behoorlijke afstand, maar uiteindelijk komen we op de parkeerplaats, waar al een aantal auto's en campers staan. Gelukkig was het niet echt druk op het laatste stuk weg, want erg breed was het niet op de meeste stukken. We lopen de trappen af naar het strand, waar we onderaan de krijtrotsen staan. Af en toe was de trap best steil naar beneden en iemand met hoogtevrees kan het wel moeilijk hebben. Onderaan is het hoog water en het stuk strand is daarom niet erg breed. We lopen een stukje en draaien dan weer om. Trap op is vermoeiender dan af. Het zijn 485 treden, Rex heeft ze geteld. We lopen nog naar een uitzichtpunt, waar we aan de praat komen met een paar Zweden. Zij vertellen ons dat de klif Queens chair heet, omdat het de vorm van een stoel heeft en de koningin daarop op de uitkijk zat, als de koning van zee terug moest komen. We kijken nog in het informatiecentrum en lopen dan naar de camper terug, waar Tommie rustig in zijn mandje ligt. Hij was achtergebleven, want een dergelijke wandeling is helemaal niks meer voor hem. We rijden daarna verder naar Klintholm haven, waar een heleboel vakantiehuisjes staan. Ook kun je met de camper overnachten op de parkeerplaats tegenover het restaurant aan de haven. We lopen langs de huisjes en kijken bij de haven. Er liggen heel wat oude boten op de wal, die opgeknapt moeten worden. Wij rijden door naar Stege, waar we op de heenweg ook al langs zijn gekomen. Nu rijden we door het centrum, parkeren en lopen langs de winkeltjes, waar het gezellig druk is. Daarna doen we boodschappen bij de Aldi en de andere supermarkt ernaast. Daarna rijden we verder via de brug naar Kalhave en dan verder via Præstø naar Tappernøje, waar we de camperplaats langs de snelweg afkeuren. We nemen de camping in Tappernøje, die bij het Stadoil tankstation aangegeven staat. Dit is een rustige eenvoudige camping, waar het erg rustig is. Na ons komt nog een motorrijder en een caravan. Wij genieten na het eten van een rustige avond met een filmpje.
Dinsdag 28 juli:
Nadat we hebben ontbeten en afgewassen rijden we weg van de camping. Vannacht heeft het aardig geregend en ook nu begint het weer behoorlijk te regenen. We rijden via de secundaire wegen naar Kopenhagen. Voordat we daar zijn komen we langs City 2, wat een groot overdekt winkelcentrum is van Kopenhagen. Het is zeer ruim opgezet, met een grote speelruimte in het midden. Ik slaag voor twee paar Sketchers, een paar slippers en een paar schoenen. We horen af en toe hoe hard het buiten regent en zijn blij met dit winkelcentrum. Als we uitgewinkeld zijn rijden we verder naar de haven van Kopenhagen, waar we de camperplaats vinden. Er is gelukkig nog plaats en horen dat het heel goed te fietsen is naar het centrum. Vandaag wandelen we nog langs het strandje, waar een aantal mensen aan het zwemmen is. De zon is er nu ook bij en het is een stuk warmer dan gisteren, hoewel we gisteren echt geluk hebben gehad bij onze afdaling in 
Møns Klint. Net als we buiten in het zonnetje zitten om te lezen, begint het weer te regenen. Helaas moeten we dan weer naar binnen. Het is ondertussen etenstijd en we zorgen ervoor dat dat op tafel komt. Na het eten kijken we nog een film en de vrije zenders geven aan het eind van de avond ook nog wel wat leuks weg.
Woensdag 29 juli:
We gaan op de fiets de stad in. Er
 is een boel te zien. We zien een aar kerken en komen daardoor gelijk op een mooi plein met een fontein. Vanaf de brug is een eindje verderop een toren met een spiraal bovenop. We besluiten die later van dichtbij te bekijken, omdat ook de andere kant op gebouwen en torens zijn die we niet willen missen. We komen op een groot plein, de Rådhusvesten, waar het raadhuis is en nog veel meer. Ook is Tivoli hier te vinden. We lopen even door een winkelstraat en eten een hapje. Daarna fietsen we weer verder over de grote brug naar het eiland middenin. Ook hier is een kerk met een toren met een spiraalpunt, maar die andere kunnen we even niet vinden. Een aardige Deense wijst ons de weg. Daarna krijgen we een bui op ons hoofd. Als het weer bijna droog is staan we voor gebouw met de andere spiraalspits. Daarna fietsen we weer verder en komen langs de Nyhavn, waar allemaal  oude boten liggen en gekleurde huizen het tafereel compleet maken. Na een paar foto's te hebben geschoten fietsen we door naar de Amalienborgslotplads, waar we de kerk met de koepel, de Frederikskirke van de andere kant zien. In het begin hebben we die al eerder gezien, maar toen stonden we aan de andere kant, waar een bouwplaats voor de deur was. In heel Kopenhagen zijn ze trouwens bezig. Waar je ook kijkt kom je bouwputten tegen. Via het Kastellet komen we uiteindelijk bij de zeemeemin, die met veel mensen eromheen niet meer alleen aan de haven zit. Vandaar uit is het niet zo heel ver meer terug naar de camperplaats. Onderweg zien we een Netto, waar we brood halen en even schuilen voor de bui, die op dat moment valt. Daarna fietsen we het laatste stuk terug naar de camper. Er zijn weer een  aantal nieuwe campers bij, dit keer veel Nederlanders. Als de fietsen weer achterop zitten laat Rex Tommie uit, drinken we thee en doet Rex zijn verdiende middagdutje. Ik zorg dat we wat te eten krijgen en na de afwas kijken we een film.
Donderdag 30 juli:
Voordat we willen vertrekken rijdt de Nederlander achter ons weg. Daardoor kunnen
 we er uit. Het stond zo vol, dat er niemand van de eerste rij meer uit kon. We rijden van Kopenhagen naar Roskilde, waar we parkeren en het centrum in gaan. Er zijn veel winkels in een lange straat en middenin staat het raadhuis en een kerk. Als we terug komen bij de camper lunchen we voordat we verder rijden naar Ringsted. Hier zoeken we een plaats om te staan en te lozen. Helaas kunnen we nergens lozen, maar staan doen we bij de familie Mogens Madsen op eigen terrein. We gebruiken voor de eerste keer onze reservecassette van de wc. We fietsen vanaf hier het plaatsje in. Ook hier zijn een aantal leuke winkels. Verder is er een muziekfestival gaande, waardoor de gemeentelijke camperplaats helemaal vol auto's staat. Meneer Mogens heeft ook een Radiomuseum, maar als we daar aankomen is die gesloten. We fietsen terug naar de camper en zorgen dat we een hapje eten krijgen. Ondertussen schijnt de zon uitbundig en is de lucht bijna wolkeloos. Het is de eerste keer deze vakantie dat we buiten eten. We hebben een rustige dag achter de rug en genieten van de avond. Er vallen nu wel een aantal buien, maar daar hebben we geen last van als we lekker warm binnen zitten.
Vrijdag 31juli:
Na het
 ontbijt rijden we weg. In Sorø bekijken we het plaatsje en winkelen we bij de gezellige winkeltjes. Daarna gaan we verder naar Slagelse, wat een behoorlijke plaats qua winkels blijkt te zijn. Daarna rijden we naar Korsor, waar we alles lozen bij benzinestation OK langs de weg. Daarna gaan we over de tolbrug verder naar het eiland Fyn. In Nyborg bekijken we de camperplaats bij de watermolen, maar deze is niet naar onze zin. Wij rijden daarna verder naar Odense, waar we bij ons caravanbedrijf Tarup op een van de plaatsen voor het hek installeren. Er komt daarna nog een camper, maar die gaat weer weg, de volgende, een fransman blijft wel staan. We hebben een gezellige winkeldag achter de rug. Na het eten zitten we gezellig wat te lezen en daarna kijken we nog een film. Om half 12 komt de laatste camper op het rijtje staan. We zijn met een internationaal gezelschap, een Fransman, wij, Nederlanders, een Italiaan, een Duitser, een Noor en een Belg.
Zaterdag 1 augustus:   
We staan op, ontbijten, wassen af en rijden de stad in. Odense blijkt best een grote plaats met veel winkels te zijn. Hans Cristiaan Andersen, van de sprookjes is hier geboren en zijn geboortehuis is te bekijken. Parkeren is goed te doen op loopafstand met de parkeerschijf. Nadat we zijn uitgewinkeld lopen we terug naar de camper en rijden door naar Aarup, waar we op de mooie plaats bij de visvijvers gaan staan. We hebben mooi uitzicht op een van de vijvers en besluiten hier 2 nachten te blijven. Het zonnetje schijnt lekker en we genieten hiervan. Ik ga een schilderijtje schilderen en Rex zit te lezen. Na het eten wordt het wat kouder en kijken we binnen een film.
Zondag 2 augustus:
Vandaag blijven lekker op deze rustige (op het lawaai van auto's op de snelweg na) plaats. We willen nog wel wat boodschapjes doe en aangezien alle supermarkten ook op zondag open zijn pakken we de fiets en gaan op pad. Ook Tommie mag mee in het karretje achter de fiets. Als de weg echter aardig omhoog gaat merkt Rex dat dat extra aantal kilo's behoorlijk meetelt. 
Afstappen en lopen is de enige oplossing. In Rorup komen we langs een leuk kerkje. Daar slaan we rechtsaf en vervolgen onze weg. Na zes en een halve kilometer komen we bij een supermarkt in Gelsted. Daarna moeten we nog weer terug. Op het eerste stukje na wat weer even omhoog gaat is het verder bijna allemaal bergaf. We zijn daarom behoorlijk snel bij de laatste helling naar boven, die we weer lopen. Op de camping genieten we van het heerlijke zonnige weer. Ook nu zijn er weer genoeg vissers aan het vissen. Om 5 uur beginnen wij te BBQ-en en daarna zitten we nog lekker buiten tot het te fris wordt en we naar binnen gaan en een filmpje kijken.
Maandag 3 augustus:
Voor we vertrekken lozen en vullen we alles. De zon schijnt weer fel, net als gisteren. We rijden bij Middelfart van het eiland Fyn af en komen via een hele smalle brug op het Deense vaste land. We stoppen in Fredericia, maar deze plaats valt ons wat tegen. Er zijn wel winkeltjes, maar geen oude gebouwen. Tommie is mee omdat het in de camper nu veel te warm is. Ook in Vejle, waar we winkelen voordat we de camperplaats opzoeken, nemen we Tommie mee. Hier is een echt hele lange winkelstraat en ook een paar oude gebouwen. Hier is middenin het centrum een zandstrand gemaakt, net naast de fontein, waar kinderen konden spelen met zand en water. In de straten hangen allemaal paraplu's. Of dat nu is omdat het er zo feestelijk uitziet, of omdat, net als ze in Portugal doen, dat het bij een hittegolf niet zo warm wordt of bij een strortbui ontlast, dat weten we niet. Het ziet er in ieder geval vrolijk uit. Daarna rijden we door naar het camperbedrijf, waar we op de parkeerplaats tussen de andere campers kunnen blijven staan. Gelukkig is er schaduw en een lekkere wind, die het aangenaam maakt. We BBQ'en en genieten van een rustige avond.
Dinsdag 4 augustus:
Vandaag rijden we verder naar 
Århus. De dag begint met een stralende zon. In Horsens maken we een tussenstop. Ook hier zijn weer de nodige winkeltjes in het centrum en ook hier is weer aan de kinderen gedacht. Schommels midden in het centrum zie je in Nederland niet. Ook bij de winkels net buiten het centrum shoppen we nog even verder. Nadat het even bewolkt is geweest is de zon er toch weer bij gekomen. Daarna rijden we verder naar Århus. Via de haven komen we bij de camperplaats, waar ik mijn was uitspoel en te drogen hang. We zitten lekker in de schaduw te lezen. Tegen etenstijd wordt het donkerder en rommelt het in de verte. De eerste spetters vallen, maar het zet nog niet door. Om 7 uur regent het wel. Wij zitten echter droog in de camper. Om 10 uur is het droog en laat Rex Tommie uit.
Woensdag 5 augustus:
We gaan vanmorgen eerst stad in. Vanaf de camperplaats is dat ongeveer 600 meter lopen. Het historische centrum van 
Århus valt ons echter dik tegen. In de camper lunchen we voordat we vertrekken. We rijden eerst naar Ega, waar we lozen en dan gaan we verder naar Randers. Randers blijkt een gezellig centrum te hebben met veel winkelstraatjes en ook nog een aantal mooie gebouwen. Rex slaagt hier voor een aantal mooie zomerbroeken en daarna fietsen we weer terug naar de camper. De zon komt er steeds weer goed door en we zitten nog lekker buiten tot we gaan eten. Het uitzicht op de bootjes is echt gezellig. Na het eten blijven we binnen. Bij het restaurant wordt het steeds drukker. De hele parkeerplaats staat al vol met auto's. Ook tussen ons en onze Nederlandse buren staat een auto. De buren gaan naar Noorwegen en moeten binnen 3 dagen na het bezoek aan een dierenarts met de hond de Noorse grens over zijn vertellen ze. Daarna kunnen ze op hun normale rustige manier verder. Als het al donker is komt er nog een Nederlandse camper bij. En als wij in bed liggen komen er nog 2, een Nederlander en een Deen.
Donderdag 6 augustus:
Voordat wij opstaan is de Deense camper alweer vertrokken. Wij zelf rijden om half 10 weg. We willen een stukje noordelijker naar de kust, via Hadsund, waar we met een brug over het Mariager Fjord rijden rijden we door naar Als, waar een camperplaats moet zijn. Als we zien dat deze niet gelijk aan de zee ligt, rijden we verder. Voor 
Øster Hurup parkeren we even op een picknickplaats en lopen naar de zee. We moeten over een lange houten brug om op de zandbank te komen. Tommie is nog even uitbundig bij het zien van de zee als hij altijd is geweest. Helaas mogen we hier niet blijven staan. Net na Norre Hurup nemen we camping Kattegat, die direct aan zee ligt. We lunchen voordat we alles bekijken. De zee is hier net als bij de picknickplaats erg troebel en eerst moet je door een stuk water en over een zandbank voordat je in dieper water komt. Ook hier gaat Tommie weer direct het water in en rent een paar rondjes. De camping heeft ook een zwembad, speeltuintjes, trampolines, een binnen speel/ gymzaal, kort gezegd van alles om de jeugd zich te laten amuseren. Na een rondje camping zitten we rustig bij de camper. Er staat, ondanks dat het op zich wel warm is een harde frisse wind. We besluiten in het zwembad te gaan zwemmen. Het water is wel lekker, maar ook hier is de straffe wind koud. We douchen, kleden ons aan en gaan terug naar de camper. We hadden gepland om te gaan BBQ 'en, maar het valt niet mee met de wind om die goed aan te krijgen. Als hij eenmaal brandt is het vlees toch nog wel snel klaar. Na het eten wassen we af in de afwas/ kookruimte in het toiletgebouw. We zetten gelijk koffie en kunnen daarna van de avond genieten. Eerst nog even buiten tot het te koud wordt en we binnen een film kijken.
Vrijdag 7 augustus:
We rijden na het ontbijt verder, eerst langs de kust en later over de binnenwegen naar 
Ålborg. Voor de eerste keer ervaren we dat het niet makkelijk is om de camper te parkeren. Gelukkig lukt dat uiteindelijk wel en niet eens ver uit het centrum. We lopen stad in en merken dat hier veel meer oude gebouwen zijn dan in Århus. Ook de winkels zijn weer in overvloed aanwezig. Als we weer terug bij de camper zijn rijden we door de tunnel onder het Langerak door en vervolgen we onze weg langs Aabybro, Ferritslev en even verderop langs het water van de Limfjorden naar Thisted. In Thisted winkelen we ook nog, waar we enkele leuke dingen kopen. Het was onze bedoeling om de camping te nemen, maar onderweg komen we een camperplaats tegen langs het water, waar we 24 uur mogen blijven. We koken ons eten en lopen nog langs het strandje en bekijken alles eens goed.
Zaterdag 8 augustus:
Na het ontbijt rijden we over de brug naar het eiland Mors, waar we 
Nykøbing Mors bekijken. Hier is het feest in het centrum. Er is live muziek, twee goede zangers met gitaren, er is een tent met kunstenaars, die hun werk aan het uitoefenen zijn. Verder is het een gezellig winkelstadje. Als we uitgekeken zijn en hebben gegeten rijden we door, weer over de volgende brug naar Skive. Als we daar aankomen zijn er nog maar een paar winkels open. Het is zaterdag en dan zijn de winkels op tijd gesloten. Rex slaagt echter nog wel voor een korte broek. We rijden door naar de boer waar we willen overnachten. Zonder problemen vinden we het goede adres en de binnenplaats waar we kunnen staan. Een van de zoontjes vertelt ons in goed Engels dat we daar kunnen staan en waar we water en elektriciteit kunnen vinden. De leuke hond die op de boerderij hoort is ook van de partij. De zon schijnt nog en we gaan lekker buiten zitten. Ik maak een aantal foto's van de stieren die in de stal staan en ga er eentje schilderen. De jongens pakken hun fietsen en de oudste meldt dat ze weg gaan, maar dat wij gewoon kunnen blijven staan. Hij vertelt dat de werker na een uur vertrekt en dat zij over ongeveer 2 uur weer terug zijn. Hij vraagt of ik het schilderij met de koe heb geschilderd en zegt dat hij het beautiful vindt. Nadat wij gegeten hebben en de twee uur zijn verstreken zijn de jongens nog steeds niet terug. Op de boerderij zijn nog meer stallen, die vol staan  met koeien en volgens ons zijn het allemaal stieren, zowel kleine als de grote in de stal gelijk naast ons. Wij lopen het dorp in en buiten het kerkje dat daar staat is er niet veel te zien. De jongens komen ondertussen langs gefietst en zijn dus bijna weer thuis. Verderop wordt er een bruiloft gevierd en komen we met een Deen aan de praat. Na een poosje lopen we weer terug naar de boerderij en ik maak nog een tweede schilderij, dit keer met twee koeien erop. Daarna kijken we een film. In het pikkedonker laat Rex Tommie nog uit en dan gaan we naar bed.
Zondag 9 augustus:
Na het ontbijt lopen we even over het grondgebied van de boerderij. Achter staan nog meer stallen, vol met stieren. Ook komen wede boer, zijn vrouw en zijn 3 zonen tegen. De boer vertelt ons dat het een erg drukke zomer is, vooral omdat het nog niet echt mooi weer was geweest. Daarom zijn ze ook niet in de gelegenheid geweest om op vakantie te gaan. Wat de jongens betreft hoeven die ook helemaal niet weg zegt hij. Voor hen is het al vakantie als ze niet naar school hoeven en lekker op de boerderij kunnen zijn. De jongste twee zitten nu ook bij mamma op de tractor en genieten in volle teugen. De boer vertelt verder dat dit maar een klein bedrijf, terwijl wij vinden dat er erg veel stieren zijn. Ook blijkt hij nog landbouwgrond te hebben, waar graan wordt verbouwd. Wij vertellen dat we vandaag weer verder gaan. Als we bij de camper terug komen vertrekken we. We rijden via Holstebro naar Ringkøbing. Hier parkeren we op de parkeerplaats voor bussen en vrachtwagens, die ik op internet had gevonden als camperplaats. We lopen een rondje en Tommie heeft nu last van zijn voorpootje. Hij begint steeds slechter te lopen merken we. De ouderdom slaat toe. Gelukkig kan hij vaak rustig in de camper blijven, omdat het niet al te warm is. Ik maak nog 2 schilderijtjes en het gaat ondertussen weer aardig waaien, waardoor het koud aanvoelt, terwijl het best lekker weer is. We eten en daarna kijken we een film.
Maandag 10 augustus:
Na het ontbijt rijden we naar de haven, waar we lozen en de camper parkeren. Overdag kan dat zonder kosten, maar tussen 21 en 9 uur moet je 120 kronen voor een overnachting betalen. We lopen daarna 
Ringkøbing door. In dit plaatsje zijn meerdere oude gebouwen en een grappig beeld waarin wordt uitgebeeld hoe vette mensen kunnen overleven. De koopjes in de winkels zijn echter een stuk duurder dan in de rest van Denemarken. In de omgeving zijn veel fietsroutes, zo kun je om het Ringkøbing fjord heen fietsen over een smal duinendijkje. Hier schijnen ook nog 2 camperplaatsen te zijn volgens een Nederlander en er staan een aantal windmolens en een vuurtoren, die je kunt beklimmen. Wij rijden hierna door naar Skjern. In het gebied tussen Skjern en Ringkøbing zijn in het totaal 9 musea, die de geschiedenis van deze streek weergeven. Skjern is niet echt groot en daar zijn we al snel uitgekeken. We rijden door naar Vjarn, waar we eigenlijk willen overnachten. De camperplaats bij het sportcentrum is er helaas niet en de andere plaatsen in het boek zijn allemaal een tiental kilometers terug. Dit gaan we niet doen en we besluiten dan maar door te rijden naar Ribe. We lopen eerst nog door het centrum van Varde en rijden daarna door naar Ribe. Na 40 km komen we daar aan. Het laatste stukje onderweg komen we een twintigtal Italiaanse campers tegen. De kortste route naar de camperplaats, voert ons midden door het centrum van Ribe en we zien dat het een heel mooi, oud stadje is. De Parkeerplaats ten zuiden van Ribe heeft ook een camperzone en voorzieningen. Het staat al best vol en er zijn vooral Italianen. Waar die ineens allemaal vandaan komen is ons een raadsel. Het blijft echter af en aan rijden met campers terwijl wij aan het eten zijn. Na het eten kijken we een film en gaan daarna naar bed.
Dinsdag 11 augustus:
Als we wakker worden is de camperbus naast ons al vertrokken. Even daarna rijdt de camper schuin achter ons weg. Wij staan op en verplaatsen de camper, omdat we dan bij het gras staan en een picknicktafel voor de deur hebben, waar we kunnen zitten. Het is hier niet geoorloofd om tafels en stoelen buiten te zetten, dus die tafel is erg handig. Nadat we hebben gegeten lopen we het oude centrum van Ribe in. Ribe is de oudste en een van de best bewaarde steden van Skandinavie. In 2010 vierde het zijn 1300 jarig bestaan. Bij het toeristenbureau halen we een kaart en we lopen de wandelroute door het centrum en zien zo alle bijzonderheden. De grote Domkerk staat te pronken midden op het plein. De toren is te beklimmen. Verder zijn er allemaal oude huizen, waaronder veel vakwerkhuizen, die scheef staan. Alles moet gehouden worden zoals het is en de straatjes zijn eigenlijk allemaal bijzonder. Er is een tweede kerk met een kloostertuin. Daarnaast staan een aantal hele kleine huisjes, die in de 17e eeuw zijn gebouwd voor de armen. Er zijn twee musea, het Vikingsmuseum en het kunstmuseum. Het riviertje de Ribe A stroomt midden door het plaatsje. Door de waterkracht werden vroeger de watermolens van de koning en de burgers aangedreven. Aan de oude haven, wat nu alleen nog maar dienst doet als jachthaventje staat een stormvloedzuil, waarop staat aangegeven hoe hoog het water heeft gestaan bij overstromingen. In 1634 was dat op zijn hoogst, wel 6 meter boven de normale waterstand. Nadat in 1976 het water weer hoog kwam en er mensen zijn geëvacueerd, is de dijk uiteindelijk versterkt. Na dit allemaal te hebben gezien lopen we terug naar de camper. Na de lunch op "ons bankje" blijven we daar nog even zitten tot Rex de fietsen van de camper heeft gehaald en we gaan fietsen. Ook Tommie gaat weer mee. We fietsen over het fietspad, totdat die ophoudt en we verder gaan over de gewone weg. Via 
Øster VedstedSønder Farup en Vester Vedsted komen we na ongeveer 8 km te hebben gefietst bij het Vadehavecentrum, vanwaar de tractors met aanhangers rijden naar het eiland Mandø over de weg, die onder loopt bij vloed. Wij fietsen verder en komen bij de dijk. We zien vanaf hier hoe er ook gewone auto's over deze weg rijden. Dit gaat hoe verder ze komen steeds langzamer en wij hebben de indruk dat "de weg" zeker niet droog is. Als er echter tegenliggers van de andere kant komen kiezen een paar auto's er voor om toch maar door te rijden, terwijl we eerst de indruk hadden dat ze dat niet meer zouden doen. Wij vervolgen onze weg, onder langs de dijk. Hier rijden we heerlijk in de luwte en hebben geen last meer van het windje dat er staat. Hier zijn elke keer hekken met roosters om de schapen binnen te houden. Na ongeveer 6 km komen we een zijweg tegen, waar aan bordje staat met Ribe erop. Vanaf hier moeten we nog 6 km en dan zijn we weer in Ribe. Ook nu hebben we geen last meer van de wind. Bij de camper gekomen kijken we waar een supermarkt is en daar fietsen we nog even heen om boodschappen te doen. Als we weer terug zijn zorgen we voor het eten en na de afwas zitten we nog gezellig buiten te praten met een stel duisters. Als het te koud wordt gaan we naar binnen. Na wat te hebben gelezen kijken we nog een film en gaan daarna naar bed.
Woensdag 12 augustus:
Voordat we vertrekken lopen we nog even over de markt op Skibbroen, bij de jachthaven. Daarna gaan we verder naar het zuiden. 
Tønder is een van de laatste plaatsen voor de grens. We stoppen daar, bekijken het centrum, waar weer een aantal leuke winkeltjes zijn en rijden door naar Møgeltønder, waar we vooraan de plaats de camper parkeren op de camperplaats. We lopen door de wat moet heten “De Mooiste straat van heel Denemarken” en komen achteraan bij het kerkje. Deze heeft een heel apart interieur, zoals we nog nooit hebben gezien. Daarna gaan we weer terug naar de camper. Verder is er helemaal niks te beleven, maar we kunnen wel rustig overnachten. Ik maak twee schilderijtjes en daarna koken we. Na de afwas lopen we nog door het park met Tommie. Ondertussen staan we al met z'n vieren op de plaats en nummer 5 arriveert ook. Daarna komt er nog een Italiaan en nu zijn we met 2 Duisters, twee Italianen en twee Nederlanders. We ontvangen hier Duitse zenders op de tv. We kijken een film en genieten vaneen rustige avond. Ook vandaag werd het weer lekker weer, ook al begon de dag bewolkt, hij eindigt zonnig.
Donderdag 13 augustus:
Voordat we Denemarken verlaten zoeken we nog een supermarkt, om onze laatste kronen op te maken. We kopen yoghurt, omdat dit in Duitsland niet in liters is te verkrijgen. Verder maken we precies de kronen op die we hebben. Als we verder rijden zijn we binnen no time in Duitsland. Denemarken is een land met veel windmolens, maar ook in dit stuk Duitsland staan er echt veel. In de winkel onderweg merken we dat een aantal producten in Duitsland een stuk goedkoper zijn, zoals fruit en chocola. Als  we stoppen in Friedrichstadt zien we dat de koopjes wat betreft kleding in Denemarken juist veel goedkoper waren en dat dit hier weer een stuk duurder is. Friedrichstadt is een leuk plaatsje met oude gebouwen. We eindigen onze reis vandaag in Heide, waar we de camperplaats nemen. We fietsen eerst de stad in, omdat het al 3 uur is. Ook hier is een grote marktplaats met een kerk erop en een paar leuke winkelstraatjes. Als we weer terug zijn, gaan we BBQ-en en merken dat ook hier de wind alweer fris is. Zodra je uit de zon bent kun je wel een vestje aantrekken, terwijl we onderweg in de camper het idee hadden dat het alweer tropisch warm begon te worden. Doordat we vlak aan zee zitten blijft het ook hier net als aan de Nederlandse kust een stuk koeler. Na de koffie kijken we nog een film en gaan naar bed.
Vrijdag 14 augustus:
Als we wakker worden rommelt het in de verte. Er vallen een paar druppels, maar verder is het zonnig en warm. De voorspellingen zijn dat het vandaag warm wordt en tegen de avond gaat onweren, regenen met windstoten. Wij vertrekken uit Heide en rijden via de snelweg naar Itzehoe, waar we de stad in gaan. Op de parkeerplaats waar we kunnen lozen wordt de kermis opgebouwd, die maandag gaat starten. Nadat we weer enkele inkopen hebben gedaan rijden we weer verder via Hamburg, waar we in de file voor de Elbetunnel terecht komen. Dit houdt erg op, maar als we de tunnel ingaan rijdt het wel door. Niet zo heel ver na Hamburg verlaten we de snelweg en rijden het laatste stuk over binnenwegen naar Schneverdingen, waar we eerst het plaatsje bekijken voordat we de camperplaats opzoeken. Het is ondertussen behoorlijk benauwd geworden, maar als we buiten voor de camper zitten is het lekker aangenaam. Nadat we hebben gegeten en afgewassen begint het een beetje te sputteren. Als we de stoelen hebben opgeruimd is het echter weer droog, maar zodra we weer buiten zitten begint het weer en gaan we naar binnen. Ik werk mijn verhaal bij en daarna kijken we tv. We hopen dat het vannacht net als elke nacht van ons tot nu toe lekker afkoelt. De buren hier vertellen dat ze elke nacht geplaagd worden door de warmte.
Zaterdag 15 augustus:
Vannacht heeft het behoorlijk geregend, zoals was voorspeld. Onweer hebben we een klein beetje gehad, maar dat viel erg mee. We staan op tijd op, omdat we onderweg Nienburg een bezoekje willen brengen en op zaterdagmiddag gaan alle winkels op tijd dicht. Nienburg is ongeveer 75 km rijden en we rijden direct na ons ontbijt om half 9 weg. Het hele stuk voert ons over secundaire wegen. Op een gegeven moment zien we twee ooievaars aan de rechterkant van de weg staan. Die hebben we deze vakantie nog niet eerder gezien. Daarna komen we een heleboel oude tractors tegen, die waarschijnlijk een of ander treffen hebben. Dit deel van Duitsland is uitermate geschikt om te fietsen, er zijn veel fietspaden en het gaat niet heel erg op en neer. In Nienburg parkeren vlakbij het centrum en lopen over de markt en het gezellige centrum. Het weer is nog steeds mooi en veel mensen zitten op de terrasjes. Na Nienburg gaan we verder richting Osnabruck. In Ostercappeln nemen we de camperplaats. Het plaatsje is groter dan we dachten en we staan er middenin vlakbij de mooie grote kerk. De zon schijnt nog steeds fel en we zitten lekker onder de luifel naast de camper. Na het eten lopen we het plaatsje door en de bakker is direct verderop in het straatje. Nadat we weer bij de camper zijn zetten we alles nogmaals tegen elkaar open om de warmte te verdrijven. Als het te koud wordt gaan we naar binnen en kijken een film. Het is onze laatste avond, want morgen gaan we naar huis.
Zondag 16 augustus:
Vandaag moeten we nog bijna 250 km afleggen. Het heeft vannacht geregend, maar niet zo erg hard als de nacht ervoor. Nadat Rex broodjes heeft gehaald bij de bakker en we hebben ontbeten en afgewassen rijden we weg. De hele dag blijft het regenen. Op de weg is het niet echt druk en we kunnen goed doorrijden. Rond 1 uur zijn we thuis. We hebben in totaal 2513 km gereden.

        

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.