Frankrijk zomer 2016

Vrijdag 29 juli 2016:
We vertrekken rond half 3 van huis. Via Eindhoven rijden we bijna bij Els en Loek voor de deur langs naar Belgie. In Alken nemen we de camperplaats. Vanmorgen zijn Els en Loek van hieruit alweer door gereden naar Dun sur Meuse. We lopen door het plaatsje, waar veel eettentjes zijn. Verder is er een verkeerstuin met speeltuin, waar je gratis in mag. Alleen voor honden is het verboden. Na het eten zitten we nog buiten. Het is vandaag een warme dag. We proberen vandaag om Sascha op de parkeerplaats los te laten en met haar te spelen met de bal. Ze heeft echter alleen oog voor haar vrijheid en rent het grasveld op. Aan de overkant van het water ziet ze een haasje, waar ze eigenlijk wel naar toe wil. Ze rent de bosjes in en gaat liggen rollen. Helemaal verfomfaait komt ze uiteindelijk weer te voorschijn. We moeten haar uitgebreid borstelen en kammen om haar weer toonbaar te maken.
Zaterdag 30 juli:
Om 7 uur staan we op en laat ik Sascha uit in het parkje. Ze rent door de boomgaard, waar allemaal peren hangen. Nu gaat het loslopen heel erg goed, alleen als we terug komen heeft ze een dooie pad te pakken en rent hier mee weg. Nadat ze die pad op commando toch los heeft gelaten loopt ze rustig los mee naar de camper. Om 8 uur hebben we ons ontbijt al op en rijden we weer verder. Vandaag willen we naar Joinville, wat 360 km rijden is. Het eerste stuk rijden we over de snelweg. Net voor Luxemburg verlaten we de snelweg en in Martelier tanken we goedkope Luxemburgse Diesel voor 91,2 eurocent per liter. Ook vandaag is het weer een zonnige dag.  Via Verdun en Bar le Duc rijden we binnendoor naar Joinville, waar we rond half 4 aankomen. Hier zijn gelukkig nog vrije plaatsjes. Els en Loek zijn er al.  Nadat we even rustig gezeten hebben en wat hebben gedronken lopen we Joinville nog in, waar het feest van het licht wordt gevierd met kraampjes en muziek. Onderweg zien we alweer zonnebloemvelden langs de kant van de weg. Els en ik lopen nog even door naar de kledingwinkel naast de Super U, waar ze leuke koopjes hebben. 's Avonds rijden een heleboel auto's al toeterend langs met mensen uit de ramen hangend. Een auto heeft achterop een gang met een pop eraan bungelend achterop. Ook 's avonds was er muziek vanuit het plaatsje te horen.
Zondag 31 juli:
Nadat de honden uit zijn geweest halen de mannen brood bij de Super U. Daarna gaan Els en ik nog inkopen doen. De winkel is van 9 tot 12 uur open. De zon schijnt af en toe heel fel, maar het is ook bewolkt. Dit maakt dat het niet al te warm wordt. Na de lunch gaan wij met Sascha een stukje fietsen en Els en Loek gaan een eindje wandelen. We gaan eerst richting Joinville en na de eerste brug nemen we het fietspad langs de rivier. Na de sluis fietsen we nog door naar de brug, waar we overheen gaan. Daarna fietsen we langs de weg weer terug. Aan het eind van de fietstocht laten we Sascha nog lekker even zwemmen aan de riem in de Marne. Ondertussen is de bewolking toegenomen, maar voordat we gaan eten is de lucht alweer stralend blauw en zitten we nog midden in de bakkende zon te eten. Zo kan het weer erg wisselen. We kijken waar we morgen naartoe gaan en zitten nog lekker buiten tot het donker wordt.
Maandag 1 augustus:
Nadat we nog even langs de winkels zijn geweest rijden we verder naar het zuiden. Via allemaal kleine weggetjes rijden we verder naar het zuiden. Als we uiteindelijk vlakbij ons uiteindelijke eindpunt van vandaag komen hebben we nog geen supermarkt kunnen vinden. Tomtom brengt ons dan bij een Intermarche, maar die heeft niet echt veel bijzonders. We rijden verder naar Savigny-le-Sec, waar we de camperplek naast een speeltuin en een basketbalveld nemen. Sascha laten we even los en die maakt van de gelegenheid gebruik om overal rond te dollen. De Fransman naast ons legt ons uit dat hij naar Dion gaat, omdat hij mee doet aan het rijwielevenement, dat hier in de omgeving plaats vindt. Ongeveer 10.000 mensen doe daar aan mee. Onderweg hebben we inderdaad al een groot aantal wielrijders gezien. Na het eten lopen we nog een eind het weggetje op, de velden in. Hier laten we Sascha los, omdat ze op deze manier toch moet leren dat ze vlak bij ons moet blijven en dat ze moet komen als we haar roepen. Ze doet dit uitstekend en wordt daarvoor beloond.
Dinsdag 2 augustus:
Vandaag gaan we weer verder naar het zuiden. Ook nu komen we wielrijders tegen, die deel nemen aan het evenement. Wij rijden weer verder over een mooie route langs secundaire wegen. Uiteindelijk stoppen we in Prisse,  bij een grote wijnboer,  die een camperplaats naast de grote winkel heeft aangelegd. Het is vandaag na een bewolkte ochtend weer behoorlijk heet geëindigd. De campers staan middenin de zon, terwijl wij aan de andere kant onder de bomen kunnen zitten. Jammer is dat het daardoor behoorlijk heet in de campers is. Er komen een vijftal Franse campers, maar die gaan vanmiddag ook weer weg, vertellen deze Fransen ons. Nadat we door het dorp, wat best leuk blijkt te zijn, alleen bijna geen winkels heeft op een bakker na, maken we eten klaar. Er komt nog een Nederlands busje met een paar Drenten aan, waar Loek zijn camper voor opschuift, zodat ze er nog net tussen kunnen staan.  Deze mensen gaan nog even weg op de fiets en dan vertrekken alle Franse campers. Nadat we zo lang mogelijk buiten hebben gezeten gaan we naar bed.
Woensdag 3 augustus:
We willen vandaag toch een paar plaatsen aandoen, omdat we tot nu toe eigenlijk alleen maar kleine dorpjes hebben gezien. We rijden daarom eerst naar Macon, waar we de campers parkeren en door het centrum van het plaatsje lopen. Hier is een mooie grote kerk en deze bevindt zich in de winkelstraat. Terug bij de campers rijden we door naar het zuiden naar Vienne, waar markt op de camperplaats zou moeten zijn. Als we daar aankomen staat de camperplaats aardig vol met caravans en een aantal campers. Wij lopen even rond en vinden het veel te heet en te ongezellig on hier te blijven staan. Vandaag is het vanaf het begin af aan al onbewolkt en nu geeft de thermometer ook 35,5 graden aan. We rijden door naar Raventin Vaugris, dat 11 kilometer verder naar het zuiden ligt. Hier hebben we 4 jaar geleden ook al een keer gestaan en toen waren er bomen met Mirabelles eraan, die we geplukt hebben. Het boompje op de parkeerplaats hangt vol met Mirabellen, een kruising tussen een pruim en een druif. Als we bijna klaar zijn met BBQ-en komt er een Fransman langs, die vertelt dat er vanavond een film is in het dorp en dat wij ook van harte welkom zijn. Om 9 uur begint het spektakel. Als wij er net na 9 uur aankomen zijn de banken nog lang niet vol. Helaas duurt het wel even voordat de film begint. Pas om 21.40 uur start de Franse film, Chocolate, die gaat over een donkere man, die in een circus gaat werken. Het is best een leuke film, maar aangezien wij geen Frans kunnen begrijpen we er niet veel van. Wij haken af en zetten de campers nog even open om het binnen te laten afkoelen, voordat we naar bed gaan. Ook vannacht is het behoorlijk heet en slapen we niet echt goed.
Donderdag 4 augustus:
Nadat we op zijn gestaan en hebben ontbeten roept Loek Els ineens, omdat de buurman van de camper naast ons een slagaderlijke bloeding heeft gekregen. De man blijkt onder de bloedverdunners te zitten en zijn benen schijnen wel vaker spontane bloedingen te krijgen. De vrouw heeft al 112 en hun zoon gebeld. Els verleent eerste hulp en stopt het bloeden. Niet lang daarna komt de zoon en daarna ook de hulpdienst. Zij verbinden de man en nemen hem mee om naar het ziekenhuis te brengen. Wij lopen daarna nog een rondje om te kijken of de andere boompjes nog mirabellen bevatten, maar dat is niet echt het geval. Sascha kan wel lekker even rennen tijdens onze wandeling en daarna kunnen we weer verder. Vandaag is het aardig bewolkt. We rijden ongeveer 80 kilometer naar het zuiden en komen in Grane, waar een camperboer zit. Hij verhuurd kamer en heeft een camperplaats. Ook is er een zwembadje, waar de camperaars mogen zwemmen tegen betaling, tenzij het te druk is. Ik betaal in het winkeltje met streekproducten voor het gebruik ban het zwembad en zwem drie kwartier in het lege zwembad. Het is echt heerlijk na die dagen hitte om zo lekker af te koelen. Nadat we hebben gegeten komt er een Nederlander met een vouwwagen. Deze mag hier echter niet staan, omdat er alleen maar campers mogen staan. Alle andere campings zijn echter vol en deze mensen moeten 2 nachten overbruggen om ergens anders een plaats te krijgen. Zij nemen een kamer. Zij vertellen ons dat er rond 8 uur noodweer zal losbarsten. Er wordt regen, onweer en hagelstenen verwacht is hun verteld. Als wij op internet kijken, wat we hier na een week eindelijk een keertje hebben, zien we dat daar wordt aangegeven dat er onweersbuien komen, maar dikke hagelstenen worden gelukkig niet vermeld. Net na 8 uur barst de regen los. Tot na 9 uur onweert het ook behoorlijk. Volgens internet zal het om 10 uur weer verder gaan. Net voor die tijd laten Rex en Loek de honden nog even uit voor de nacht. Rond 10 uur begint het weer te regenen, dit keer echter niet zo hevig en zonder onweer.
Vrijdag 5 augustus:
Vandaag waait het erg hard. We lopen nog een ronde achter de camping langs en komen over modderige weggetjes. De labradoedel van de camping loopt praktisch de hele weg met ons mee. Als we bij de varkens aankomen neemt ze een andere weg en we zien haar bij de camping weer terug. Sascha is erg nieuwsgierig naar de varkens, maar ze schrikt enorm als ze met haar neus tegen het schrikdraad aankomt. Ze springt piepend achteruit en reageert bang met haar staart tussen de poten. Als we weer bij de campers komen rijden we via secundaire wegen weer verder naar het zuiden. Op een gegeven moment hebben we een toeristische route langs de Rhône. Even daarna komen we langs een fabriek, die omgeven is door dubbele hekken met prikkeldraad ertussenin. Het lijkt wel de afrastering van een concentratiekamp, zoals we die uit de films kennen. We weten echter niet waarom dat is. Daarna zijn we al snel in Avignon. We proberen te parkeren op de gratis parkeerplaats, van waaruit een bus naar het centrum rijdt, maar deze parkeerplaatsen zijn allemaal van hoogtebeperkingen voorzien. Daarna komen we nog langs een aire de campingcars, maar die is weer super duur en vandaaruit moeten we weer een eind lopen naar de bus. We kiezen ervoor om vandaag eerst een eindje verderop een camperplek te nemen en morgen dan al vroeg naar Avignon te gaan, zodat we voor de hitte in de stad zijn. We rijden naar Rochefort Du Gare, waar we na enig zoeken de camperplaats bij een wijnboer hebben gevonden. Er zijn picknicktafels onder de bomen, maar de wind is zo erg dat alles bijna weg waait. Na het eten lopen we nog het plaatsje door. Boven bij de kerk hebben we een mooi uitzicht. Als we weer terug zijn blijven de mannen nog even buiten op de bankjes zitten, terwijl Els en ik ons in de campers vermaken. We gaan niet al te laat naar bed, omdat we morgen vroeg op willen.
Zaterdag 6 augustus:
Na het ontbijt rijden we naar Avignon. Overal waar we een parkeerplaats zoeken zijn hoogtebeperkingen aangebracht. Uiteindelijk staan we bij de Lidl, vanwaar uit we naar de stad lopen. We komen buiten de stadsmuren langs een markt, waar ik een paar mooie badslippers koop. Daarna lopen we door een poort en uiteindelijk komen we in het voetgangersgebied. De oude stad is nog steeds helemaal omringd door een stadsmuur en wallen. Sinds 1307 heeft de paus zich in Avignon gevestigd, omdat er in Rome allerlei twisten tussen adellijke families plaats vonden. Hierdoor heeft Avignon een glorieus verleden achter de rug. Het Paleis du Papes is gebouwd en dit is een van de indrukwekkendste Europese bouwwerken uit de Middeleeuwen. Het gebouw is zo'n 45 meter hoog en lijkt eigenlijk meer op een fort. Met de honden mogen we niet naar binnen, dus we moeten het doen met de buitenkant. Ook hiervan zijn we erg onder de indruk. Naast het Paleis staat de Cathedraal de Notre Dame des Domes. Op de hoge toren is in 1859 een vergulde Madonna geplaatst. Als je verder loopt kom je in de tuinen en promenades, maar daar zijn onze honden weer niet welkom, dus ook die zien we niet. We lopen door de hoofdstraat, de Rue de la Republique en zien een behoorlijk aantal mooie gebouwen. Hier is het gezellig druk. Door kleine straatjes met leuke souvenirwinkeltjes komen we uiteindelijk bij de beroemde brug van Avignon uit het liedje: "Sur le pont d'Avignon" Deze ligt over de Rhône en is in de 12e eeuw gebouwd. In die tijd was dit een van de weinige bruggen over de Rhône en daarom heeft deze brug de stad ook aardig wat welvaart gebracht. De brug is maar smal, en kon alleen door voetgangers en paarden worden gebruikt. In de 17e eeuw is een groot deel van de brug weggeslagen door overstromingen en nu zijn er nog maar 4 bogen over. Om er uiteindelijk in een kring op te kunnen dansen daarvoor was de brug eigenlijk wat aan de smalle kant.  Als we dit alles gezien hebben lopen we langs de muur weer terug. De wind is nog steeds erg hard en we kunnen er bijna niet tegenin lopen. Het is inmiddels al 1 uur en nadat we geluncht hebben rijden we naar het zuiden naar Comps, waar we lozen en vullen bij de camperplaats. Omdat daar echter zulke gammele bomen staan, waarvan er al een is afgebroken kiezen we ervoor om hier niet te overnachten. De wind is nog steeds erg hard en we willen geen risico nemen. Wij rijden door naar de andere kant van de Rhône, waar we in Vallabregues de camperplaats Sczcecin nemen. Hier staan we een stuk beter, maar de wind is nog steeds erg hard. Na het eten lopen Els en de mannen nog een rondje door het dorp met de honden. Ik heb al genoeg gelopen vandaag.
Zondag 7 augustus:
De wind is gaan liggen. Vandaag blijven we rustig hier. Na het ontbijt en de koffie fietsen we met Sascha even naar de Rhône en daarna nog het dorp in. Ik ga lekker zitten schilderen in de schaduw van de bomen. Ondertussen is het toch weer een beetje gaan waaien en de zon schijnt behoorlijk warm. Nadat we koffie hebben gedronken, fietsen we met z'n tweeën langs de Rhône Eerst fietsen we over de hoge dijk. Daar komen we een appelboompje tegen, waar we enkele appeltjes kunnen plukken. Deze zijn echter niet echt heel groot. Als we verder fietsen vliegt er ineens een grote roofvogel uit de struiken op. Het grind, waarop we fietsen, fietst niet echt heel erg fijn. Een eind verderop kiezen we er daarom voor om aan de andere kant van het onderste water te fietsen. Hier fietst het al een stuk prettiger. De wind die er nu waait is echt lekker verfrissend. We komen nog een appelboom tegen, waar de appels een stuk groter van zijn. Hier hebben we een zakje vol, die ik achterop onder de snelbinders meeneem. Op de terugweg kiezen we het eerste stuk voor de asfaltweg. Nu hebben we wind mee en de zon schijnt behoorlijk, waardoor we het best warm krijgen. Weer terug bij de camperplaats horen we dat Els en Loek met Belle en Sascha hebben gewandeld. Beide honden hebben lekker in het water gezwommen. In het parkje naast de camperplek hebben vanmiddag hele families gepicknickt. Er is ook een mooie speeltuin, waar de kinderen zich goed kunnen vermaken. Voor het eten maken we Rex en ik gebruik van onze douchezak, die al de hele tijd in de zon heeft liggen opwarmen.  We eten en zitten nog buiten tot het donker wordt.
Maandag 8 augustus:
Vandaag hebben we een ritje van bijna 60 kilometer op het programma staan. Voordat we vertrekken lopen we nog een rondje door het park, dan naar de Rhône, waar de honden nog even gaan zwemmen. Sascha kiest elke keer gelijk het diepe water. We rijden daarna door Tarascon, waar een mooi kasteel staat, dan door Beaucaire, omdat we per ongeluk verkeerd rijden. Ook hier hebben we een mooi stukje te pakken, wat we anders niet gezien zouden hebben. In St. Remy de Provence stoppen we en lopen we door het centrum. Het is er gezellig druk en ook echt toeristisch. Als we verder rijden komen we langs de triomfboog en de cenotaaf, die druk worden bezocht door de toeristen. Dit zijn twee Romeinse bouwwerken, die dateren uit ca. 20 voor Christus. Daarna willen we naar Les Baux, niet wetend dat je daar vroeg naar toe moet als je een parkeerplaats wilt bemachtigen. Les Baux is een bergdorp, dat op een kalkzandsteenberg ligt. Het is een dorp, half ruïne, half verlaten onder de resten van het kasteel wat er bovenuit torent. Van ver hebben wij dit kasteel al gezien en als we dichterbij komen staan de auto's van de bezoekers langs de kanten van de weg. De weg loopt dood bij het dorp en we zien nog kans om de campers te draaien voordat we ons helemaal vast rijden. Daarna rijden we verder naar Arles. Het eerste stukje rijden we even fout en komen over een golfterrein. Uiteindelijk komen we toch weer op de goede weg en niet ver van Arles horen wij ineens een raar geluid. We denken dat dit komt door de weg. Als we echter afslaan en op een andere weg komen houdt het geluid niet op en stoppen we langs de kant van de weg. Onze rechter voorband blijkt lek te zijn. Terwijl Els en ik samen in hun camper zitten te wachten aan de overkant verwisselen Loek en Rex onze band. Na een uurtje is de klus geklaard en kunnen we weer verder. In Arles nemen we eerst de camperplaats en na de koffie gaan Loek en Rex op zoek naar een garage om te kijken of die de band zouden kunnen maken of een nieuwe band kunnen leveren. Al snel zijn ze weer terug en rijden met de camper naar de gevonden garage. De band blijkt niet meer gemaakt te kunnen worden en een nieuwe band wordt besteld. Morgenmiddag zou die dan binnen kunnen zijn. Na het eten worden we ineens belaagd door de muggen die ons helemaal lek prikken. We staan op het plaatsje bij de bomen en nu snappen we ook waarom daar niemand stond. Vanmiddag was daar wel lekker schaduw, maar die muggen zijn niet echt prettig. De Spanjaard naast ons met zijn bestelwagentje rijdt een eind verderop naar een plaatsje zonder bomen. Zij slapen met de zijdeur open en kunnen zich niet wapenen met horren tegen de muggen. Het koelt verder totaal niet af en als we naar bed gaan is het nog 32 graden in de camper. Wij douchen om af te koelen. We slapen verder slecht, zitten nog een tijd met de ramen open, zodat het kan afkoelen.
Dinsdag 9 augustus:
Vanmorgen lopen we het stadje in. Bij de Rhône gaan de honden weer in het water. We lopen daarna het centrum in, waar leuke winkeltjes zijn en er is een arena. Deze arena is weer hersteld in de originele staat. In het verleden was deze omgebouwd tot een fort met 200 huizen binnen de muur. Nu is daar echter niets meer van te zien. In het verleden heeft Vincent van Gogh hier ook gewoond en veel schilderijen geschilderd. Uiteindelijk heeft hij hier nadat hij waanzinnig werd ook zijn oor hier afgesneden. Als wij weer bij de campers zijn lunchen we. Daarna komt een Fransman vertellen dat zijn camper hier is gestolen, met zijn hond en kat er nog in. Gisteren kwamen er ook al mensen langs die diezelfde hond aan het zoeken waren. Nadat wij de afwas hebben gedaan komt er een politiewagen aanrijden met zwaailicht. Het blijkt dat er een Pools vrachtwagentje een ongeluk heeft gehad. Hij was tegen een te lage brug gereden en zijn hele auto was hierdoor ontzet. De politieagente kwam langs of er iemand was die misschien Pools kon praten. Even later kwam de agente, de agent en de Pool naar ons toe, omdat ze dachten dat de man een beetje Nederlands kon. Het bleek dat hij een heel klein beetje Duits kon. Hem moest aan het verstand gebracht worden dat hij niet meer mocht rijden met de vrachtwagen en dat hij hier maar moest blijven en kon slapen, tot er hulp kwam. De man bleek al met zijn baas in Polen te hebben gebeld en snapte dat hij niet meer kon rijden. Rex krijgt tegen 2 uur een telefoontje dat de band er is en hij gaat samen met Loek met de camper naar de garage. Niet lang daarna komen ze alweer terug. De camper heeft een nieuwe band en de reserveband ligt weer onderin. Wij breken op, lozen en vullen en rijden door naar Bellegarde, 11 kilometer verderop, waar een camperplek bij de jachthaven is. Bij de supermarkt maken we een tussenstop om boodschappen te doen. Gelukkig koelt het vanavond wel af en kunnen we vast goed slapen vannacht. We lopen nog langs het water, maar ook hier zijn er actieve muggen, waardoor we al snel weer terug bij de camper zijn. De zonsondergang is hier erg mooi om te zien.
Woensdag 10 augustus:
Nadat we ons ontbijt op hebben en geloosd hebben rijden we weer verder. In Ales stoppen we bij de winkels vooraan, waar we uitgebreid inkopen doen. Vooral de kledingwinkel is erg in trek. In het stadje keuren we de camperplaats af, omdat daar alleen maar slechte recensies over zijn en het er ook niet aantrekkelijk uit ziet. Er staan veel oude campers en het is een beetje een rotzooitje. We lopen nog wel het stadje nog in, wat zeker niet tegen valt. We rijden daarna door naar Les Mages, waar een camperplek aan de doorgaande weg, net buiten het dorp is. Na het eten lopen we nog een ronde door het dorp. De terugweg is een uitdaging, omdat we weer eens een andere weg terug nemen dan heen. Uiteindelijk moeten we een heel stuk terug om weer bij de campers te komen. Ook vandaag koelt het weer goed af.
Donderdag 11 augustus:
Na het ontbijt rijden we naar Ispagnac. We komen doordat we iets verder dan Ales zitten over een wit weggetje, de D998. Deze is in het begin aardig smal, maar gaat over in een veel breder stuk.  Het leidt ons door Lozere Parc National. Langs de weg zien we de hei bloeien tegen de berg. De weg zit vol kronkels, maar gaat geleidelijk omhoog en later naar beneden. Erg grote stijgingen en dalingen zitten er niet in. Op het smalle stuk komen we niet echt veel verkeer tegen, maar op het bredere stuk is het wat drukker. Dan komen we door een dorpje,  Le Pont de Monvert, waar het erg druk en smal is. Zowel de auto's aan de kant, de mensen in het dorp, wat toeristisch is en de tegenliggers maakt het moeilijk om er doorheen te komen, maar uiteindelijk lukt het toch zonder problemen. In Ispagnac blijkt de camperplaats verdwenen te zijn en nadat we gegeten hebben net buiten het dorp rijden we door naar Mende. We gaan met 9 % omhoog , komen over de col de Montmirat op 1042 meter hoogte en gaan weer met 9 % naar beneden. In Mende is het even zoeken naar de camperplaats, die aan de rivier de Lot ligt direct achter de Intermarche. Na het eten lopen we nog even door het stadje heen.
Vrijdag 12 augustus:
Samen met Els lopen we door het centrum van Mende. We komen nu ook wat winkels tegen en Rex koopt een paar slippers. Daarna doen we even boodschappen bij de Intermarche en daarna rijden we door in noordelijke richting. In Langogne staat de gratis camperplaats vol. We stoppen bij het meer, lunchen en laten de honden in het meer zwemmen. Daarna rijden we verder naar Pradelles, waar een camperplek net voorbij het dorp is, bij de slager. We zitten lekker rustig in het zonnetje en eten daarna aan de picknicktafel. Na de afwas kijken we een film en daarna gaan we naar bed.
Zaterdag 13 augustus:
Omdat we op 600 meter hoogte zitten is het behoorlijk afgekoeld. Buiten is het 10 graden en binnen 15 als we wakker worden. Op de weg langs de camperplaats is het alweer behoorlijk druk. Nadat we hebben gegeten rijden we verder. We gaan vandaag naar Le Puy en Velay. Dit is maar 33 km verderop en rond half 12 staan we voor de camping waar ook een camperplaats aanwezig is. We mogen echter pas om 12 uur naar binnen. Als we hebben gegeten en op onze plaats staan lopen wij samen met Els het stadje in. Loek blijft bij Belle, omdat die niet lekker is. Ook Sascha blijft bij Loek bij de campers. Wij lopen eerst door de straatjes en komen op de markt, waar we ook al langs zijn gereden. Daarna lopen we over de trapjes naar boven, waar we bij de Notre Dame komen. Dit is een hele mooie kerk vlak naast het Madonnabeeld, die ook hoog boven de stad uit torent. Vanuit de kerk is ook een trap die direct naar de hoofdstraat leidt, waar veel kantkloswinkeltjes zijn. Wij lopen tot vlak onder het Madonnabeeld omhoog. Daarna lopen we via de hoofdstraat weer richting camper, nog diep onder de indruk van alle mooie indrukken. Vlakbij de camping is nog de kapel St. Michel bovenop de rots. Vanaf de camping hebben we daar mooi uit zicht op. 's Avonds wordt deze en ook het Madonnabeeld mooie verlicht. Wij gaan heerlijk op de camping douchen en plukken mirabella's uit de boom vlak voor ons.
Zondag 14 augustus:
Vandaag rijden we door naar Brioude, waar we de camperplaats op de grote parking bij het plaatsje nemen. De zon schijnt vandaag heel fel en we doen daarom niet echt veel. Ik maak een schilderijtje en brei wat in de schaduw. Na het avondeten lopen we nog door het plaatsje.
Maandag 15 augustus:
De winkels zijn dicht vanwege een nationale feestdag, Maria Hemelvaart. Dat wisten we niet, maar gelukkig is in Vichy supermarkt Cora open en kunnen we toch boodschappen doen. Ook vandaag is het weer behoorlijk warm. We hebben 130 kilometer afgelegd, wat ons alweer een eind richting huis brengt. We staan nu in St. Pourcain sur Sioule helemaal achteraan op de camperplaats, omdat de rest helemaal vol is. Rex en Loek laten de honden nog zwemmen in de Sioule, maar Sascha wordt niet helemaal nat, omdat er weer allemaal stenen liggen en het niet erg diep is. We fietsen even naar de winkelstraat, maar hier is alles dicht. We BBQ-en en daardoor wordt het niet warmer dan het al was in de camper. Nadat Rex en Els en Loek nog een eindje hebben gewandeld met de honden rommelt het in de lucht. We krijgen nog een onweersbuitje, wat de temperatuur weer wat naar beneden haalt.
Dinsdag 16 augustus:
Via Moulins en Clamecy rijden we weer verder naar het noorden. Langs hele kleine binnen weggetjes komen we uiteindelijk in Vezelay. Vandaag nemen we daar een eenvoudige camping net buiten het dorp. De grond blijkt hier erg scheef te zijn en we hebben moeite om de campers een beetje recht neer te zetten. Wij fietsen even naar het historische centrum van het stadje en lopen de weg naar boven tot aan de kerk. Er zijn veel winkeltjes, zoals onder andere  een glas in loodwinkeltje. Ook vandaag is het weer behoorlijk warm en we zijn blij dat we onder de bomen staan, maar in de campers is het toch nog behoorlijk heet.  Nadat we gegeten hebben lopen Rex met Els en Loek en Sascha naar het centrum, terwijl Belle bij mij blijft in de schaduw. Ik ga lekker een poosje schilderen. Loek heeft Rex en Els laten zien waar zij achter de kerk hebben gestaan met de camper toen zij hier al eerder waren. Als ze weer terug zijn is het bijna donker. De douche blijkt op dat moment koud te zijn.
Woensdag 17 augustus:
Gelukkig is de douche nu wel warm en maken we daar goed gebruik van. Dit is toch wat rianter dan in de camper, alhoewel dat ook zeker niet verkeerd is. Vandaag rijden we verder naar Auxerre, waar we de stad bekijken. Loek blijft met Belle bij de camper, omdat het weer erg heet is. De hele grote kerk in Auxerre is erg mooi van binnen, terwijl de buitenkant ook gedeeltelijk is gerestaureerd. Nadat we weer terug zijn rijden we verder naar Joigny, waar we op een fijn plekje onder hoge bomen gaan staan. Loek, Els en Rex lopen na het eten nog een rondje door het stadje met de honden, terwijl ik nog wat schilder. Als ze weer terug zijn vertellen ze van de vervallen staat, waarin het plaatsje verkeerd. Ook lopen er erg veel katten rond. Omdat het niet zo warm is kijken we binnen een filmpje.
Donderdag 18 augustus:
Vannacht heeft het geregend. Dit was voorspeld, maar we hebben er weinig last van gehad. Wel heeft het even goed geonweerd. Vanmorgen is het weer droog, wel is het bewolkt. We rijden eerst naar het industrieterrein, waar allerlei grote winkels gevestigd zijn en doen boodschappen. Daarna rijden we via Nogent sur Seine door naar Esternay. Net na Nogent komen we door een mooi aangelegd natuurgebied. De zwanen zwemmen daar en er zijn houten paden aangelegd om rond te lopen. De parkeerterreinen zijn echter voorzien van een hoogtebeperking, hetgeen inhoudt dat wij er niet kunnen staan. In Esternay nemen we de camperplaats achter de kerk. Nadat we koffie hebben gedronken en rond hebben gelopen regent het even kort. We kunnen daarna weer buiten eten en afwassen. Het is gelukkig niet meer zo heel erg heet als de afgelopen dagen. We kijken een filmpje tot we naar bed gaan.
Vrijdag 19 augustus:
Vandaag is het een bewolkte dag. Via allerlei kleine binnenwegen rijden we verder naar het noorden en eindigen net voor de Franse grens in Rozoy sur Serre, waar we op de camperplaats gaan staan. In het dorp is kermis. Wij fietsen nog een eind de fietsroute op en nemen Sascha mee aan de springer. Els en Loek lopen met Belle het dorp in. Ook vandaag is het na het eten te koud om buiten te zitten en kijken we een filmpje. We zitten nu nog 300 km van huis af.
Zaterdag 20 augustus:
Vandaag zorgen we eerst dat we naar de Lidl gaan. Hiervoor rijden we via een omweg en daarna via Belgie en uiteindelijk nemen we de camperplaats in het puntje van Frankrijk in het plaatsje Givet. Vanaf hier moeten we morgen nog bijna 240 km naar huis. Givet is een mooi plaatsje aan de Meuse. Ook met de camper staan we uiteindelijk aan de Maas. We lopen over de brug naar het centrum en zoeken daarna de dichtstbijzijnde bakker voor morgenvroeg. Die blijkt aan onze kant van de brug te zijn. Het koelt goed af en we kijken nog een filmpje. Als het donker is, is zowel de ruïne bovenop de berg als de toren langs het water en de kerk mooi verlicht.
Zondag 21 augustus:
Nadat we hebben ontbeten rijden we de route naar huis zonder snelwegen. Onderweg lunchen we en tegen half 4 zijn we uiteindelijk thuis. We hebben in totaal 2460 km gereden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb