Februari 2008 Spanje

Zondag 3 februari 2008:
Om half 8 vertrekken we van huis. 11.45 uur moeten we de vlucht Amsterdam - Malaga halen vanaf Schiphol. Als we de auto parkeren staat er een gure wind. Met de bus gaan we vanaf het parkeerterrein naar de vertrekhal. Het is ongeveer 3 uur vliegen. We vliegen met Vuegling, een Spaanse maatschappij, die spiksplinternieuwe airbussen A 320 - 200 heeft. Onderweg is het superheet in het vliegtuig. We vragen ons af of dat alvast een gewenningsproces is voor de temperatuur in Spanje. Rond half 3 zijn we in Malaga, waar we onze gehuurde auto ophalen. Het is een 5 persoons Fiat. Langs de kustweg rijden we naar Tarifa. Dit is nog 160 km rijden. Om ongeveer 18 uur arriveren we in Tarifa. Nadat we onze bagage in het appartement hebben gezet en de eerste levensmiddelen, die Jac mee heeft gebracht, te hebben opgeruimd, gaan we met Jac en Marianne uit eten. Om 10 uur zijn we weer terug en gaan slapen. In het appartement is geen verwarming. Dat schijnt hier standaard te zijn. Er ligt echter op elk bed maar een dun dekentje. De nacht is dus aardig koud.

Maandag 4 februari:
Na allemaal een koude nacht te hebben gehad bellen we onze verhuurder en hij beloofd voor meer dekens te zullen zorgen. Het heeft vannacht geregend en nu is het ook nog niet helemaal droog. Met de auto gaan we boodschappen doen bij de Lidl. Daarna lopen we nog naar de dichtstbijzijnde supermarkt, zodat we van alles zijn voorzien. Ondertussen is het droog geworden en de zon laat zich zelfs zien. 's Middags gaan we bij het appartement van Jac en Marianne kijken. Na die tijd lopen we nog door Tarifa om een eerste indruk van het plaatsje te krijgen. Tarifa is een kleine stad die op het meest zuidelijkste puntje van Spanje ligt. Het behoort tot de provincie Cádiz die deel uitmaakt van de regio Andalusië. Het ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko. De kust bij Tarifa is geliefd bij windsurfers en kitesurfers. Verder ligt de veerpont naar Tanger (Marocco) in de haven. Ondertussen hebben we nog geen extra dekens en bellen daar nog een keer om. Marianne en Jac eten mee en dan krijgen we extra dekbedden thuis bezorgd. We hoeven niet bang te zijn dat we het weer koud zullen hebben vannacht.

Dinsdag 5 februari:
Om 8 uur zijn we bij Jac. Marianne moet naar Malaga gebracht worden, om daar het vliegtuig naar Bilbao te halen. Na koffie te hebben gedronken op het vliegveld gaan we de auto ruilen voor een 6 persoons, zodat Jac de rest van de week ook mee kan. Als we richting Ronda rijden blijkt de volkswagen, die we hebben gekregen erg te trillen bij 100 km of harder. We gaan weer terug en krijgen een Ford. Gelukkig rijdt deze wel goed. We vervolgen onze weg en komen over een bochtige weg in Ronda. Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo ("oude brug", ook bekend als Puente Arabe, of "Arabische brug") en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Vanaf boven heb je een heel mooi uitzicht op de diepe kloof, waar de rivier doorstroomt. Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won daar veel gevechten. Vervolgens rijden we weer door de bergen naar de kust terug. Onderweg zien we een heleboel ooievaars op nesten op elektriciteitspalen zitten. Het is een heerlijke zonnige dag en om half 8 zijn we weer terug in Tarifa, waar ons eten al voor ons klaar staat.

Woensdag 6 februari:
Na het ontbijt maken we een wandeling door Tarifa. Door de poort (Puerta de Jerez) komen we door de leuke straatjes. Het is best bewolkt vandaag. Daarna gaan we met de auto naar Gibraltar. Gibraltar ligt een eindje terug richting Malaga. Gibraltar is een rots in zee en een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt in het uiterste zuiden van Spanje aan de Straat van Gibraltar. (Brits overzees territorium). De oppervlakte is 6 km2 en er wonen bijna 28.000 mensen. Op de rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie. Het gaat om een troep berberapen (Macaca sylvanus), die verder ook in Noord-Afrika voorkomen. Een legende zegt dat, wanneer de apen van de rots weg zijn, het met de Engelse heerschappij aldaar afgelopen is. Mede daarom wordt de populatie streng beschermd. De kolonie bestaat uit enige honderden dieren in drie verschillende troepen. Na de douane kom je over het vliegveld om op het schiereiland te komen. Door de rode dubbeldekkersbus en de rode Engelse telefooncel waan je je gelijk in Engeland. Als we een rondrit met een busje gaan we eerst naar het puntje van het eiland, waar we uitzicht hebben op Marokko. Vervolgens gaan we omhoog de rots op en komen we bij de grotten. Hier zien we al apen. Verderop zien we nog meer apen, die door de chauffeurs worden gevoerd met pinda's. Vervolgens komen we bij de tunnels, die in de tweede wereldoorlog in de rots zijn gemaakt. We lopen helemaal tot aan het eind van de tunnels en moeten dan weer terug omhoog. We genieten van het mooie uitzicht en worden vervolgens weer beneden afgezet. We lopen door de winkelstraat terug naar de auto, die in de parkeergarage staat. Nadat we weer in Tarifa terug zijn en hebben gegeten, lopen we nog naar het internetcafé. Daarna spelen we nog een spelletje kaarten in het appartement.

Donderdag 7 februari:
Vanmorgen wandelen we eerst rond de muur van Tarifa. Het waait vandaag ontzettend hard. Vooral op de hoek van de straat van Gibraltar en de Middellandse zee. Na het eten gaan we naar de ruines van Bolonia. Deze Romeinse ruïnes zijn de beroemste in deze omgeving (van Baelo Claudia). Ze maken deel uit van een oude Romeinse vestiging gelegen in Bolonia. Baelo Claudia was zonder twijfel de belangrijkste stad in het raamwerk van het Andalousische Rome, onder de jurisdictie van Claudius Ceasar. Het werd gebouwd op het einde van de tweede eeuw BC en bestond uit grensmuren, een openbaar plein, het gerechtshof, capitool (de tempel van Juno, Jupiter en Minerva en van de Egyptische godin Isis), de lokale senaat, de winkels (Tabernae), de markt (macellum), de baden en het theater. Het water in de stad werd geleverd d.m.v. drie aquaducten. Na alles te hebben bekeken zitten we nog heerlijk in het zonnetje. Nadat we terug zijn doen we boodschappen en om een uur of 7 genieten we van de zonsondergang. Daarna spelen we nog een spelletje.

Vrijdag 8 februari:
Na de gebruikelijke boterham rijden we naar Cádiz. Cádiz is een havenstad in Zuidwest-Spanje. Cádiz is gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz, en telt 131.813 inwoners (2005). Cádiz ligt op de punt van een smalle landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven; een 1400 m lange verkeersbrug verbindt de stad via de kortste weg met de vasteland zijde. Ook is er een verbinding met San Fernando in het zuiden. De belangrijkste gebouwen zijn de neoclassicistische kathedraal en de Filippo-Nerikerk met werken van Murillo.  Onderweg naar Cádiz staan ontzettend veel windmolens, nog meer dan bij Tarifa. Ook zien we weer ooievaars. In Cádiz zie je aan de versieringen nog dat daar uitbundig carnaval is gevierd. Ook schijnt de zon, maar staat er weer veel wind. 's Avonds lopen we Tarifa nog eens in en merken dat er nu veel meer winkeltjes open zijn dan overdag.

Zaterdag 9 februari:
Vandaag rustig aan. Pappa en mamma blijven met Jac in Tarifa. Wij gaan met zijn drieën naar Algeciras om te winkelen. Het is de hele dag bewolkt. Als we weer thuis zijn, pakken we onze koffers in en lopen na het eten nog door Tarifa. Er staat nu een stevige storm. Na afscheid van Jac te hebben genomen, smeren we nog boterhammen voor morgen onderweg en gaan naar bed.

Zondag 10 februari:
Voor 3 uur staan we op. Om kwart voor 4 rijden we weg. In Malaga leveren we de auto in en om 8.20 uur vertrekt ons vliegtuig naar Amsterdam. Om een uur of 2 zijn we weer thuis. We zijn best moe van deze lange dag en gaan vandaag vroeg naar bed.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.