Denemarken zomer 2024

Vrijdag 19 juli: We vertrekken net na 4 uur. Het is ondertussen 33 graden. De kilometerstand is 47.581 km. Vandaag het eerste stukje op weg naar Denemarken. Onderweg hebben we niet veel laat van file, ondanks of misschien wel dankzij de laatste dag van de vierdaagse in Nijmegen. We overnachten in Eerbeek,  naast het stationnetje, waar ik een boterham eet. Rex zit nog vol van de BBQ op het werk. Hij neemt alleen een kop bouillon tegen de dorst. Daarna genieten we lekker buiten van de rust.

Zaterdag 20 juli:

Na het ontbijt vertrekken we. We nemen ongeveer 260 km verder, net voor Bremen een camperplaats. Onderweg hebben we in Duitsland een stuk file, vanwege wegwerkzaamheden. Het eerste stuk in Nederland was het erg rustig. Ook vandaag is het weer behoorlijk warm. Om half 4 hebben we boodschappen gedaan en staan we op de camperplaats in Delmenhorst. We staan direct bij een park en bij de watertoren. Morgen is er op de parkeerplaats direct voor ons een rommelmarkt. 

Er vliegen veel grote vliegtuigen over.

In de avonduren lopen een nog even het centrum in, dat veel groter is dan we gedacht hadden. Het raadhuis aan de watertoren vast en daarachter is het marktplein. Overal is het gezellig druk op de terrasjes.

Zondag 21 juli:

Als we wakker worden is de rommelmarkt al volop aan de gang. Na het ontbijt lopen we ook een ronde over de markt,  maar er ia niks van onze gading. Daarna lopen we nog door het mooie park, waar zich een labcache bevindt. Er zijn veel ganzen.

Om half 4 begint de verwachtte stortbui. Niet lang daarna horen we een behoorlijke knal, blikseminslag vlakbij.  Even later komen er veel brandweerauto's, politie- en ziekenauto's, die op zoek zijn naar de plaats,  waar ze moeten zijn. 's Avonds zien we op tv dat er in het park blikseminslag was, waarbij een gezin slachtoffer was. Daar waren ze dus naar op zoek. Achteraf horen we dat het ging om een moeder met kinderen,  die aan het picknicken waren en nog een aantal mensen,  die schuil zochten onder een boom. Er zijn 10 gewonden, waarvan 2 kinderen en 2 zwaar. Ook de traumahelikopter was ter plaatse. Een waar drama dus in het park waar wij naast stonden. 

Maandag 22 juli:

Als we wakker worden regent het nog een beetje. Na het ontbijt vertrekken we. Onderweg is het wisselend weer. Het ene moment schijnt de zon en dan zitten we weer in een regen. Onderweg drinken we koffie en als we na 260 km in Friedrichstadt aankomen, doe ik eerst boodschappen bij de Lidl. Daarna rijden we door naar de camperplaats,  waar we lunchen  voordat we het stadje inlopen.

Friedrichstadt wordt ook wel Hollanderstadje genoemd. Hertog Friedrich III haalde in 1621 Nederlandse religieuze vervolgde mensen (remonstranten) op, die hij godsdienst vrijheid beloofde. Friedrichstadt werd de stad van de tolerantie. Deze Nederlanders bouwden mee aan de stad en zo werden er trapgevels en grachten op Nederlandse wijze gemaakt. Ook andere om godsdienst vervolgde mensen vestigden zich in Friedrichstadt.

We lopen door het stadje en zien inderdaad veel Nederlandse kenmerken. Leuk om te zien. Inmiddels is het zonnetje er ook weer bijgekomen en er heerst een gezellige drukte in het stadje.

Dinsdag 23 juli:

Na het ontbijt rijden we verder naar Denemarken. Bij Tønder stoppen we voor de koffie. Eigenlijk hadden we hier een wandeling door het stadje willen maken,  maar het blijft maar regenen en we zijn in 2015 ook al eens in Tønder geweest. Na de lunch rijden we verder naar Løgumkloster, wat iets ten noorden van Tønder ligt. Daar nemen we de camperplaats.  Het is ondertussen droog geworden en we lopen door het plaatsje naar het Kloster. Daar doen we een labcache en lezen dat de grootste klok van de klokkentoren wel 1800 kg zwaar is. Verder staat er een hele grote steen achter de begraafplaats. Af en toe regent het een beetje. Gelukkig hebben we de paraplu meegenomen. Als we weer bij de camper komen schijnt de zon. We merken dat we al een stuk noordelijker zijn, want om 10 uur is het nog steeds licht. 

Woensdag 24 juli:

Vandaag staat er een harde wind. We rijden door naar Ribe, waar we eerst water vullen. Nu is er nog plek en ik ga alvast de stoel op een lege plek zitten. Dat is ook nodig,  want binnen no time staat alles weer vol. We drinken dan eerst koffie. Ook de lunch nuttigen we voordat we het mooie oude stadje inlopen.

Ribe is het oudste stadje van Scandinavië. In 710 na Chr. is het gesticht als marktplaats voor de Friezen en Noormannen. Deze Friese opstandelingen waren, net als iedereen die niet voor het Frankische juk en de christelijke kerk wilde buigen, gevlucht. Vermoedelijk trok een deel van hen door het waddengebied naar het noorden op zoek naar een nieuw bestaan, veilig buiten het bereik van de Frankische vijand. Deze Friese trek naar het noorden is afgeleid uit archeologische vondsten. (bron: Wikipedia)

Het is een gezellige drukte in de straatjes en rondom de kathedraal,  die op een groot plein staat. Er is ook rommelmarkt rondom de kerk en in de straatjes. 

Het lichte gedeelte van de kerk is van blokken natuursteen gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw. De kerk had twee gelijke torens, maar een van de twee stortte in. Inmiddels was baksteen in de mode en dus werd de ingestorte toren in 1333 vervangen door de Borgertårn van baksteen. Ook deze toren had een spits, maar toen die in 1534 instortte, was er geen geld voor nieuwe. Daarom kun je nu vanaf het platte dak van de toren goed uitkijken over Ribe. (bron: stralenddenemarken.nl) 

Verhaal over de deur met de kattenkoppen aan de zijkant van de kathedraal:

Er waren eens twee broers waren in Ribe: een rijke en een arme. De rijke broer was koopman. Hij wilde zijn arme broer graag helpen, maar hem zomaar geld geven zou een belediging zijn. Daarom stelde hij voor: “Geef mij iets dat je bezit, dan neem ik het mee op mijn koopvaardijschip en verkoop het voor je. De opbrengst is voor jou.”

Eerst beweerde de arme broer dat hij niets bezat. Maar na een beetje aandringen kwam hij met zijn kat op de proppen. En zo ging de rijke broer op reis met de kat. Onderweg sloeg het noodlot toe: het schip verging en de enige overlevenden waren de rijke broer en de kat.

Ze strandden op een eiland waar zoveel muizen zaten, dat mensen bij het eten naast hun bord en bestek een houten hamer hadden liggen. Zodra het eten op tafel kwam, bestormden muizen de tafel. Dan werd er zo driftig met de houten hamers geslagen, dat je geen gesprek meer kon voeren. De kat was een meester in het vangen van muizen en leverde de rijke broer dan ook goed geld op toen hij hem aan de eilandbewoners verkocht – genoeg om weer naar huis te kunnen gaan en zijn arme broer een welvarend leven te bieden.

Bovendien adviseerde de rijke broer hem om nog 5 katten te kopen en die weer door hem te laten verkopen. Dat gebeurde en uiteindelijk waren beide broers rijk. De broer die arm was geweest, schonk uit dankbaarheid een deur met een kattenkop erin aan de kerk. Om de kattenkop liet hij de muizen afbeelden en onder aan de deur de vijf andere katten.

Onderweg zien we ook een houten trol.

Donderdag 25 juli:

Vanmorgen lopen we nogmaals door het centrum. We kopen ook een ansichtkaart om te versturen. Een postzegel wordt echter een probleem. We moeten hiervoor helemaal doorlopen naar een grote supermarkt aan de andere kant van Ribe. De post heeft zich hier gekoppeld aan supermarkten en omdat ze van dit hele verschijnsel af te komen krijgen mensen geen post meer door de brievenbus. Maar moeten ze deze zelf ophalen bij de desbetreffende supermarkt.  Als we daar aankomen en ik naar een postzegel vraag voor mijn ansichtkaart moet ik 50 kronen betalen. Dat is €6,70 omgerekend. Aangezien ik dat veel te veel vind koop ik die postzegel toch maar niet.

In de Middeleeuwen was Ribe een van de belangrijkste handelsplaatsen in Denemarken. De Deense kooplieden zakten met hun schepen ook af naar de Lage Landen. Dat je van al die handel behoorlijk rijk kon worden, zie je aan de statige panden die je hier en daar tegenkomt in de stad. Sommige zijn qua bouw eigenlijk meer geschikt als landhuis, met een flink stuk land eromheen. Toch staan ze in het volgebouwde Ribe, puur omdat mensen die veel geld hadden, dat ook graag wilden laten zien. De kleinere huizen van Ribe mogen er ook zijn. Veel ervan zijn gebouwd met vakwerk: een houten ‘skelet’ dat zorgt voor stevigheid, waarna de vakken werden dichtgemetseld. Omdat de stenen geen functie hadden voor de stevigheid van het huis, kon de metselaar een beetje opscheppen met zijn vakmanschap door allerlei patronen te maken. Het dragende hout mocht natuurlijk niet nat worden, want dan zou het gaan rotten. Daarom hangt de eerste verdieping er vaak wat overheen, als een afdak. Ook in het hout van de vakwerkhuizen zijn bepaalde patronen gebruikt, waaraan je periodes kunt herkennen. In de tijd van de heksenvervolging werden er bijvoorbeeld kruisjes in aangebracht, om het kwaad af te weren. De voordeuren van Ribe zijn een verhaal apart. Inwoners mogen er niets aan veranderen. Als de deur er zo slecht aan toe is dat hij vervangen moet worden, moet er een nieuwe deur komen die er precies hetzelfde uitziet als de oude. Als de oude deur schots en scheef is door het verzakken van de grond, moet de nieuwe deur dus ook schots en scheef zijn. (bron: stralenddenemarken.nl)

Vrijdag26 juli:

Vandaag in Esbjerg een bezoek gebracht aan de 4 witte mannen.  We hadden echt medelijden met ze, omdat ze hier pal in de koude wind achter moeten blijven. 

Deze "Mennesket ved Haved" , mannen aan de zee, zijn gemaakt van wit beton en portretteert vier zittende mannen die uitkijken over het water van de Waddenzee. De beelden zijn onder andere geïnspireerd op de moai van Paaseiland en beeldt de pure en onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur. (bron: Wikipedia)

We rijden door naar Varde, waar we overnachten. Hier staat veel minder wind dan gelijk aan de kust en het is ondertussen droog geworden. We lopen de stad in, bekijken de kunst en de winkels en Rex slaagt voor een nieuwe jas. Het wordt steeds zonniger aan het eind van de dag. 

Zaterdag 27 juli:

Vandaag gaan we verder naar Nymindegab, waar Gea en Hendrik met de kinderen op de camping  staan. We zijn er al om half 10, want het is maar 30 km verderop.  We gaan vlakbij hun staan en drinken eerst koffie.  Om half 12 gaan we lunchen, zodat we lopend naar het strand kunnen. De kinderen gaan op de fiets,  behalve Jinte. Voor haar heeft Hendrik zijn rugdrager mee, zodat ze daar in kan als ze moe is. Het is 1,8 km lopen en het laatste stuk moeten we door het rulle zand van de duinen. Aan het strand gaat Hendrik gelijk het water in en zwemt door de golven. Ook de kinderen en Gea gaan het water in, maar ik vind het koud als ik met mijn voeten erin sta. Samen met Rex, Sascha en Jinte zitten we in het zand. Jinte zit naar hartelust te graven met haar schepje. Iedereen vermaakt zich prima. Op dit strand liggen geen schelpen, maar alleen stenen op het zand. Als iedereen uitgezwommen is lopen we weer terug naar de camping. Hendrik gaat samen met Rex boodschappen doen voor het avondeten. Als zij weer terug zijn gaan Gea en ik met de kinderen zwemmen in het zwembad. Tegen 6 uur gaan we terug en zorgen we ervoor dat we eten krijgen.  Na het eten zijn de kinderen aardig moe. 

Zondag 23 juli:

Vandaag gaan we weer verder. We vertrekken rond half 12 en nemen afscheid van de kinderen. We rijden tussen het Ringkøbing fjort en de zee over de smalle kuststrook. In het fjort zijn ze aan het surfen en er staan heel veel vakantiehuizen in deze strook. Daarna gaan we langs Ringkøbing naar Holstebro. Onderweg waait het weer behoorlijk,  maar het is aardig rustig op de weg. In Holstebro nemen we de camperplaats vlakbij het centrum. Dan lunchen we. We maken een wandeling door de stad en verbazen ons over de hoeveelheid kunst, die hier te vinden is. 

Maandag 29 juli:

We gaan vandaag via Struer over de Oddesundbrug verder naar het noorden. Deze brug is gebouwd tussen 1934 - 38 en verbindt Grisetåodde met Thyholm. We rijden tussen de fjorden door over weg 11. Onderweg doen we nog wat boodschappen en in Thisted nemen we de camperplaats. We lunchen en lopen later naar het centrum van het havenstadje. 

Bij de camper drinken we eerst koffie en later gaan we BBQ-en.

Dinsdag 30 juli:

Vandaag langs de Limfjorden weer verder naar het noorden. Bijna 100 km verderop nemen we in Brønderslev de camperplaats. De zon schijnt en het is een graad of 22 met een mooie blauwe lucht. Ook nu lopen we in de middag naar het centrum, waar we een paar caches scoren en winkeltjes kijken. 

Woensdag 31 juli:

Vandaag weer verder naar het noordelijkste puntje van Denemarken, Skagen. Eerst rijden we naar een caravanzaak, want het pompje van ons water is stuk. Gelukkig hadden ze een nieuwe en nadat Rex hem heeft vervangen, kunnen we onze wc ook weer fatsoenlijk doorspoelen. Daarna rijden we eerst over een stukje snelweg richting Hjorring, maar dan verlaten we de snelweg bij afslag 5 en rijden binnendoor via Tars, Sindal naar Versted en dan over weg 597 weer verder naar weg 40, die naar Skagen leidt. In Skagen is het superdruk. Parkeren doen we na de plaats en dan lopen we naar de Vippefyret, dit lijkt op een katapult, maar het is een replica van een vuurtoren uit 1627. Er werd een emmer met brandende kolen opgeheven en deze diende dan als baken voor de langs varende schepen.

Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de zee en alle schepen, die daar te zien zijn. Grote passagiersschepen liggen net voor Skagen,  maar verderop zee liggen olietankers en andere transport schepen. We rijden ver naar Grenen, het uiterste puntje van Denemarken, parkeren langs de weg en staan vlakbij een andere vuurtoren,  Det Grå Fyr, de grijze vuurtoren, die in 1858 stamt en met zijn 46 meter de op een na hoogste van Denemarken is.

We lopen over het fietspad en gaan daarna verdee langs de bunker over het strand naar het uiterste puntje, waar het Kattegat en het Skagerak met elkaar botsen. Het is behoorlijk druk op het strand, maar we kunnen toch wel wat foto's en filmpjes maken van dit fenomeen. 

Je kunt ook het hele end over het strand met een tractor met aanhanger mee, zodat je het stuk niet hoeft te lopen. Wij lopen weer terug en gaan daarna weer over weg 40 terug langs Skagen en door naar een camperplaats net voorbij Ålbæk. We staan op een mooi grasveld en hebben uitzicht op de weg. Het is de hele dag mooi zonnig geweest met een lekker windje erbij.

Donderdag 1 augustus:

Vandaag verder naar Ålborg naar het Vikingmuseum. Onderweg staat er ineens een hert op de weg. Terwijl wij afremmen, spurt het weg door de wielrenners op het fietspad. Helaas dus geen foto kunnen maken. Het Vikingmuseum is naast de begraafplaats op Lindholm Høje. Dit is een van de mooiste en belangrijkste historische monumenten van Denemarken uit de late ijzertijd en de Vikingtijd.  Er zijn in totaal 41 grafkuilen en wel 700 crematiekuilen gevonden, die zich uitstrekken van ongeveer 400 na Christus tot ongeveer 1000 na Christus.

Bij elk van de ongeveer 700 crematiegraven werd de overledene ter plekke verbrand in verband met de begrafenis, en werd elk crematiegraf omgeven door stenen.  Deze stenen zien we hier liggen.

De steenformaties hebben verschillende vormen en op de heuvel zijn ovale, driehoekige en scheepsvormige steenformaties te zien.  Er is aangetoond dat de graven met de driehoekige en scheepsvormige stenen settingen gereserveerd waren voor mannen, terwijl crematiegraven met vrouwen ovaal of rond waren. Het is een indrukwekkend gebied.

Wij lunchen in de camper en rijden dan door tot 12 km voor Viborg,  waar we bij een oude boer bij Tjele overnachten. 

Vrijdag 2 augustus:

We gaan vandaag verder naar Viborg. De camperplaats is tegenover de begraafplaats.  Dit is een behoorlijk park met veel familiegraven. Ook kunnen we hier een labcache oplossen. Daarna lunchen we, nemen een half uurtje rust en lopen dan het plaatsje in. Het is een centrum met gezellige winkelstraatjes en een aantal pleinen. Verder zijn er veel mooie gebouwen te zien. We lopen wat af en als we weer bij de camper komen hebben onze voeten rust nodig. 

Zaterdag 3 augustus:

We blijven nog een dagje in Viborg. Wel van camperplaats gewisseld,  want je mag overal maar 24 uur staan. We fietsen nu naar het centrum en ik slaag nog voor een leuke blouse. We hebben nu alle winkelstraatjes gezien. Daarna gaan we naar het park, Borgvold want daar is ook nog een labcache. Vroeger stond hier een kasteel,  maar die is later afgebroken. Nu staat daar bovenop de berg alleen nog maar een steen.

Toen het kasteel net gebouwd was steeg het water in de twee meren met 2 meter en was de verbindingsweg naar de overkant verleden tijd. Om niet 5 km om te moeten,  ging men vanaf de punt van de landtong met een bootje naar de overkant. Nu moet ik op die landtong zijn om een vraag te beantwoorden. Helaas is de landtong beset door een familie zwaan en kan ik daar nu even niet komen. 

We fietsen dan verder over de dam tussen de meren door en komen aan de overkant bij een kerkje. Vandaar uit fietsen we nog iets verder omhoog naar de rechtbank,  waar een zandloper voor staat. Dan hebben we alle vragen aan de kant van Asmild gehad en fietsen we over de dam weer terug naar Viborg. Sascha gaat onderweg liggen,  omdat ze moe is. Ze is nu 9 jaar en we merken ook aan het strand dat ze sneller moe is. We zien in het meer dat de zwanen niet meer op het landtongetje zitten en gaan nogmaals die kant op. Nu kan ik de vraag wel beantwoorden en de plaats van de bonus bepalen en ook loggen,  omdat deze ook in het park ligt. We fietsen vervolgens weer naar de camper terug,  waar we lunchen. We hebben 11,77 km gefietst. 

Na het eten zitten we lekker buiten en zien dat de brandweer net tegenover ons is. Er moet een wagen uitrukken. Om half 3 ga ik in mijn eentje nog even op de fiets weg. Ik ga langs een aantal kunstwerken en naar de Kathedraalsschool. Als ik weer terug ben heb ik 6 km gefietst. 

Zondag 4 augustus:

Vanmorgen vertrekken we naar Randers. We doen boodschappen bij de Lidl en parkeren daarna een parkeerplaats verder. Het regent en we gaan eerst lunchen. Als we stad in willen zien we een gele strook papier onder de ruitenwisser. Het is een parkeerbon, die we dus op de parkeerplaats van de Lidl hebben gekregen. We hadden daar een parkeerschijf voor het raam moeten plaatsen. We gaan de stad in, die we uiteraard op onze eigen wijze van links naar rechts goed bekijken. Er zijn veel oude gebouwen te zien. Er is ook een kunstcentrum voor jongeren,  heel apart. 

We rijden daarna verder over de snelweg,  waar we lozen en vullen  en dan nog 10 km verder naar een boer waar een camperplaats is. De boer is zelf met zijn camperplaats op stap. Wij zijn de eersten vandaag. Er is een appelboompje en de pruimen hangen volop aan de bomen. Ik pluk alvast een pruimen. Daarna komt er nog een Nederlandse camper met een moeder en haar dochter. Als wij zitten te eten komen er nog een Duitser en een Slowaak, met 3 grote kinderen bij. Vanavond wordt het behoorlijk fris en we zitten dan ook gezellig binnen met z'n tweeën een film te kijken. 

Maandag 5 augustus:

We blijven nog een nachtje. Alle anderen vertrekken. We genieten van onze rust. Ik pluk wat appels en pruimen en maak appelmoes. Rond 1 uur gaan we BBQ-en. We hebben nu lekker de ruimte. Pas rond half 8 s'avonds komen er nog 2 Duitsers, die gezamenlijk gaan eten. Wij kijken ondertussen een film en als we al in bed liggen komt er om kwart over 11 nog een camper aan.

Dinsdag 6 juli:

De camper,  die zo laat aankwam is een Nederlander. Ze hadden gisteren nogal wat oponthoud onderweg. Vandaar dat ze zo laat kwamen. Als ze vertrekken hebben ze het dakluik vergeten te sluiten. Het is hun eerste keer met de camper vertellen ze. Ook wij gaan weer verder. We rijden het stukje naar Århus over de snelweg  zodat we weer kunnen lozen en vullen. Arhus heeft een milieuzone in de stad en het is aardig warm vandaag. Wij besluiten daarom om door te rijden naar Horsens. Daar is een camperplaats aan het fjord onder de bomen. Ik doe boodschappen bij de Lidl in Skanderborg. Ook hier loopt parkeerwacht rond van EuroPark. Het is super druk met jongeren. Zowel in de Lidl, als op straat lopen ze met dikke tassen en andere spullen. Wij kunnen ook niet verder binnendoor,  omdat er een groot festival is. Vandaar al die drukte overal. We gaan dus weer een stuk over de snelweg. In Horsens vinden we inderdaad een mooi plekje, in de schaduw en uitzicht op het fjord.

Na de lunch fietsen we de stad in. Bij het strandje staan 2 houten trollen op het grasveld. Dit zijn Laura en Julian. In het centrum is een gezellige winkelstraat met heel veel verschillende beelden. Daarna gaan we nog verder naar Beringsparken,  waar een plakkaat met 2 kanonnen ernaast tegen de wand staan. 

Daarna gaan we naar de Klosterkirche, waar we een rondje om de kerk maken om een labcache op te lossen. We lezen op deze manier een heleboel informatie over de steden en hun geschiedenis. Vandaag schijnt de zon weer, maar een staat een lekker fris windje, waardoor het aangenaam blijft.

Woensdag 7 augustus:

Vandaag verder naar Jelling. Eerst lozen we onze wc en vuilwatertank langs de snelweg en daarna gaan we verder binnendoor.  Doordat onze navigatie een rotonde niet kent komen we even later weer op de snelweg de verkeerde kant op. We verlaten de snelweg en volgen Google map en daarna ook de navigatie van de camper. Deze voeren ons echter over hele smalle weggetjes. Het lijkt wel ons noodlot dat ons dit elke vakantie een keer overkomt. Gelukkig komen we geen verkeer tegen en komen we op een gegeven moment,  8 km voor Jelling,  weer op een bredere weg. 

In Jelling parkeren we op de voor campers beschikbare parkeerplaats, drinken eerst koffie en lopen daarna naar het museum. Honden zijn niet toegestaan, dus we beperken ons maar weer tot alles wat buiten te zien is. Op dez plaats heeft een Vikingdorp gestaan. Het was zelfs de plaats waar de vikingkoningen hebben gewoond. Vikingkoning Harald Blauwtand richtte in het jaar 965 zijn grote runensteen in Jelling op, ter nagedachtenis aan zijn ouders Gorm de oude en koningin Thyra. Hiermee vestigde hij zijn naam ook als de koning die de Denen tot het christendom bekeerde. Onder de kerk bevindt zich het graf van Gorm. Er zijn 2 heuvels, de Zuidheuvel voor de kerk en de Noordheuvel achter de kerk. In de Noordheuvel is een grafkamer aanwezig. Vanaf de heuvels heb je mooi uitzicht. Onze internetverbinding van de telefoon valt elke keer weg, zodat we de vragen van de labcaches niet goed kunnen beantwoorden. 

Omdat het gaat regenen gaan we weer terug naar de camper. We lunchen en ondertussen regent het best hard. Voor 2 uur is het bijna droog. Ik ga dan alleen op stap om te kijken of ik de vragen alsnog kan beantwoorden.  Ik loop vervolgens de hele ronde, zie waar de huizen van de Vikingen hebben gestaan en ik zie het schip, waar de doden in het Walhalla van de Goden werden gebracht. Als ik terug kom bij de camper hoef ik nog maar een vraag te beantwoorden. Die kunnen we later doen als we langs de winkel gaan. Ik ben net op tijd terug,  want weer begint het te regenen en ook is er dit keer onweer bij.

Tegen half 5 is het weer droog,  het zonnetje schijnt weer en we lopen nog een ronde. We gaan ook even langs de winkel en keren daarna met alle antwoorden en gelogde caches weer terug. We staan hier met 9 campers, die blijven overnachten,  5 Italianen,  een Duitser, een Engelsman en 3 Nederlanders.

Donderdag 8 augustus:

Vandaag weer verder. Bij Vejle zijn behoorlijke heuvels. We rijden door langs Kolbing naar Jens. Daar staan we weer op een rustig plekje. We drinken koffie en lopen dan naar het meertje. Daar komen we langs een mooi strandje, langs een speeltuin,  langs sporttoestellen en uiteindelijk bij het openluchttheater en een Vikingfeestzaal.

Als we weer bij de camper zijn lunchen we. Daarna pakken we de fiets en rijden het dorpje in. We kijken bij de kringloopwinkel,  fietsen langs de kerk, doen boodschappen bij Brugsensupermarkt en fietsen naar de camper om de boodschappen op te bergen.  Daarna fietsen we nog de andere kant het dorp uit. We steken de grote weg over en komen op een smal pad dat heerlijk in de schaduw van de bomen ligt. Als we weer terug zijn hebben we ongeveer 5,5 km gefietst. Voor Sascha wel weer voldoende. We merken echt dat ze ouder wordt. 

Vrijdag  9 augustus:

Vandaag gaat het de hele dag regenen. We besluiten om 220 km verder te gaan, zodat we net voor Hamburg de camperplaats in Bad Oldesloe kunnen nemen. In Jels maken we eerst ons Deense geld nog op bij de Netto. Onderweg regent het bijna de hele tijd en er staat een flinke wind met windstoten van 70 - 100 km per uur. Het eerste stuk is binnendoor tot we bij de snelweg komen. We staan hele stukken in de file en doen er dus bijna 5 uur over. Als we aankomen schijnt de zon en kunnen we nog net op een smal plekje tussen 2 andere campers op de camperplaats staan. We merken dat we weer een stuk zuidelijker zitten, want om 10 uur is het allang donker.

Zaterdag  10 augustus:

We blijven vandaag lekker staan, we verplaatsen alleen naar een plekje aan de zijkant,  waar we lekker buiten kunnen zitten. Het zonnetjeschijnt al lekker. We gaan eerst het stadje in, lopen over de markt, winkelen en bekijken alles. Daarna lunchen we in de camper. We genieten even van onze rust in de schaduw. 

Bad Oldesloe is echt een super leuk plaatsje. Na een ijsje lopen we vanmiddag de andere kant op en komen achter het zwembad bij het riviertje de Trave. Echt een mooi stukje natuur. Onderweg plukken we nog wat appeltjes. Als we terug komen hecht ik alle draadjes af van de trui die ik aan het breien ben. Dan begint het opeens te sputteren en gaan we naar binnen. De regen zet echter niet door en ik ga nog op de fiets naar het station en naar het Kurpark, waar van alles te vinden is over de zoutwinning die hier vroeger gedaan werd. Vroeger waren ze bekend om het zout-, modder- en zwavelbad, waardoor de stad de toevoeging Bad kreeg, zoals normaal was voor een kuuroord.

Zondag 11 augustus:

Vandaag wordt het een warme dag, dus we staan niet te laat op, zodat we op tijd rijden. Omdat we iets zuidelijker t.o.v. Hamburg staan,  rijden we onder Hamburg door. Hier is het veel minder druk. Ook nu willen we iets van 220 km verder. We drinken koffie onderweg en zijn rond half 1 al in Vechta, waar we de camperplaats midden in het stadje nemen. De Lidl zit om de hoek, maar in vandaag, op zondag dicht. Daar kunnen we morgenvroeg wel verse broodjes halen. Nu lopen we door het centrum,  waar het erg druk is op de terrasjes. Het is best een behoorlijk centrum. Het is erg zonnig en warm en we besluiten vanavond uit eten te gaan. Ik fiets nog een rondje door het centrum en tegen 6 uur lopen we naar de Griek, waar we heerlijk eten op het terras,  waar nog net een tafeltje vrij was. Als we terug bij de camper komen zijn we voldaan. 

Maandag 12 augustus:

Vandaag wordt het weer warmer dan gisteren. We gaan ongeveer 150 km verder naar Ahaus. Onderweg schieten we aardig op, ondanks de vele vrachtwagens en de wegwerkzaamheden. Onderweg drinken we koffie en we zijn rond lunchtijd in Ahaus. We lopen na 2 uur het stadje in. Het is erg warm en we mijden de zon zoveel mogelijk. Ik koop nog wat kleding. Nadien eten we een ijsje en zitten in de schaduw. Raar is dat, we zijn deze vakantie met bloedheet weer vertrokken en komen ook weer met dezelfde hitte terug. Tussendoor was het eigenlijk aldoor lekker rond de 20 en 22 graden. Een paar keer een regenbui/ dag en dat was het. Een mooie vakantie,  waarin we veel hebben gezien en gedaan. 

 

Ik ga tegen 5 uur nog een rondje fietsen,  maar eigenlijk is het daar veel te warm voor. 

Dinsdag  13 augustus:

Vannacht was het verschrikkelijk warm, het koelde niet af. Vandaag moeten we nog een kleine 150 km naar huis. Het eerste stuk gaan we binnendoor en komen door Zwilbrock, net voor de Duitse Grens bij Groenlo. De Zwillbrocker Venn is de noordelijkste plek waar een kolonie flamingo's broeden. Tussen begin maart en eind mei zijn die hier dus te bewonderen. Nu zijn alle parkeerplaatsen leeg.

Daarna is het snelweg,  met een koffie stop en dan weer verder. Net na 12 uur zijn we weer thuis. We hebben 2534 km gereden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Ria Esser
8 maanden geleden

Leuke vakantie en gezellig, leuk verslag!

Ineke van Unen
8 maanden geleden

Leuk dat we mee mochten 'reizen' door middel van jullie verhaal.

Joop en Marie
8 maanden geleden

Fantastische mooie reis en ook weer veel gezien en een mooi verhaal er bij.

Maak jouw eigen website met JouwWeb