Zomer 2011 Polen

Maandag 18 juli 2011:
Net voor 9 uur rijden we van huis. We willen vandaag naar Potsdam om ons aan te sluiten bij Els en Loek, die zaterdag al vertrokken zijn. Door omstandigheden konden wij niet eerder weg. Rex rijdt de eerste 150 km en daarna gaat Mark verder. We rijden via de A1, bij Hengelo de grens over en dan verder over Osnabrϋck, Hannover, Magdeburg naar Potsdam. Om 1 uur eten we een broodje en daarna rijdt Mark weer verder. Als we ongeveer 440 km erop hebben zitten tanken we bij Helmstedt en daarna rijdt Rex de laatste 160 km. Rond kwart voor 5 komen we in Potsdam aan, waar Els en Loek al staan. Loek is al met het eten bezig. We eten gezamenlijk en zitten in het zonnetje. Daarna lopen we nog een straatje om en gaan als we terugkomen rond 10 uur naar bed.

Dinsdag 19 juli:
We staan om half 8 op en eten nadat de honden zijn uitgelaten. Daarna vertrekken en rijden langs Berlijn naar Frankfurt aan de Oder, waar we de grens overgaan naar Polen. Vandaar uit verder naar Poznan. De snelweg is hier nog niet klaar en we rijden afwisselend stukken op de half klare weg en dan weer op de oude weg. Op een gegeven moment moeten we wachten voor een spoor en daarna rijdt het verkeer weer verder, behalve de vrachtwagen voor ons. Deze blijkt niet meer te kunnen rijden en we kunnen daar nog langs. Daarna vormt zich een steeds grotere file aan de andere kant van de weg. Het lijkt wel of heel Polen alleen maar uit vrachtwagens bestaat, zoveel rijden en staan er hier. De wegen bestaan meer uit sporen dan uit glad wegdek. Poznan is 300 kilometer. We rijden door veel bos en af en toe staat er een juffertje op hoge hakjes en met een tasje langs de weg te wachten op klandizie. Onderweg stoppen we om te tanken en om te eten en rond 5 uur zijn we op de camping. We zorgen dat we eten en ondertussen genieten we van het mooie weer. Het is een graad of 29 en de zon schijnt volop. Morgen gaan we de plaatst bekijken en nu gaan nog even over de camping lopen voordat we naar bed gaan. We lopen ook over het naastgelegen sportterrein aan het meer. Ondertussen is het al donker geworden. Op een gegeven moment zien we iets zwemmen in het water, maar we kunnen niet zien wat het is. Het zwemt met zijn kopje boven water en zou iets van een vis, waterrat of bever kunnen zijn. Als we weer bij de campers komen kijken we nog op internet naar het laatste nieuws en gaan daarna naar bed.

Woensdag 20 juli:
Het heeft af en toe aardig geregend. Ook onweerde het tijdens een heftige regenbui. Omdat Mark gisteren al gezien had dat het zou regenen, hadden we de stoelen netjes opgeruimd. Na het ontbijt lozen en vullen we ons water en de wc en gaan de campers voor de camping zetten, omdat we voor 11 uur van de camping moeten zijn. De bedoeling is om Poznan te bekijken en vervolgens door te rijden en 70 km verderop een camping te nemen. Met de tram gaan we de stad in. De honden mogen op een kinderkaartje voor de helft van de prijs en wij kopen elk een kaartje voor 2 zloty’s (= €0,50). We gaan met tram lijn 8, zien de kathedraal op het eiland in de rivier de Warta en stappen uit bij een leuk marktje. We lopen vervolgens naar de markt waar het raadhuis zich bevindt. De mooie gevels, die grotendeels verwoest waren in de oorlog en na 1945 zijn gerestaureerd, sieren hier het plein.  Er is een mooie fontein met Neptunus erin. Poznan is vroeger een belangrijke handelsplaats geweest en is ook vaak in handen geweest van de Duitsers (Posen). In 1511 wilden ze het raadhuis feestelijk openen. Hiervoor werd een banket gegeven, maar de kok liet het vlees aanbranden. Er werden in allerijl 2 bokken gehaald om te slachten, maar ze vluchten het dak op, omdat ze niet aan het spit geregen wilden worden. Omdat de menigte ze zag werd de brand gesignaleerd en voorkomen dat het afbrandde. Om dit feit niet te vergeten komen er nu elke dag om 12 uur 2 bokken uit het middelste torentje van het raadhuis die met 12 hoornstoten het uur aangeven.  We bekijken een aantal mooie gebouwen en zorgen dat we om 12 uur op het plein staan. De zon komt er nog behoorlijk fel bij en we hebben geen spijt dat we geen jas mee hebben genomen. Na die tijd eten we wat op het terras van een restaurant op het plein. Het is erg lekker en goedkoop. We lopen vervolgens door en dan begint het te sputteren. Het zet echter niet door en we lopen nog langs een aantal andere gebouwen en het gedenkteken van 28 juni 1956, odie dag ('zwarte donderdag') brak in de Stalinfabrieken in Poznan een spontane staking uit, tegen het communisme. Als we daarna weer bij het marktje zijn kopen we daar nog wat shirtjes, sokken, een tasje en groente. Het is allemaal echt goedkoop. We stappen daarna de tram in en komen zo weer terug bij de camping. Het is ondertussen al veel later dan we hadden gepland. We besluiten om toch maar niet verder te gaan. We zitten lekker buiten tussen de campers en drinken wat. Daarna eten we een broodje en dan begint het weer te sputteren. Even daarna is het weer droog en kunnen de deuren weer open. We drinken samen koffie in onze camper. Om 9 uur lopen we naar het sportterrein om te kijken wat voor beesten er in het water zitten. Als we daar aankomen begint het weer te regenen. We lopen terug naar de campers en kijken nog wat tv voor we naar bed gaan.

Donderdag 21 juli:
De halve nacht heeft het aardig geregend. We vertrekken rond kwart over 9 na het ontbijt. We rijden eerst naar Gniezno, wat een leuk plaatsje moet zijn. Dit is maar 50 km rijden en weer hebben we een weg vol met sporen en vrachtwagens. Ook hier zijn ze volop met de weg bezig. Net voor Gniezno is het behoorlijk nat langs de weg. Het heeft hier behoorlijk geregend, terwijl het bij ons overdag wel meeviel. Als we in Gniezno lopen is het weer mooi weer en komt de zon er zelfs bij. We bekijken de kathedraal en lopen door het centrum. Er zijn best aardige winkeltjes, waar zowel Els als ik leuke kleding kopen. We gaan nog langs een supermarkt (Carrefour) en doen inkopen. Hiernaast is weer een marktje en ook daar lopen we nog even overheen nadat we een broodje hebben gegeten. Als we weer in de camper zijn begint het weer te gieten. We rijden door naar Słupca, waar een camping zou moeten zijn. We kunnen de camping echter niet vinden en vragen aan een paar Polen hoe we moeten rijden. Een aardige Poolse man rijdt zelfs voor ons uit met zijn auto, maar de camping is er helaas niet meer. We worden echter weer een stuk op weg geholpen door hem en vinden in het nabijgelegen Giewartow na enig zoeken toch nog een kleine camping. Als we het eten klaar hebben begint het weer langdurig te regenen. We eten binnen en doen de afwas buiten. Daarna zitten we nog gezellig bij elkaar bij Els en Loek in de camper.

Vrijdag 22 juli:
Na het ontbijt vertrekken we. We rijden via Słupca, Konin, Kutno, Łowicz naar Warschau. De weg is weer slecht, af en toe vol gaten, met spoorvorming, soms ook een mooie nieuwe asfaltlaag, veel tegenliggers en vrachtwagens. Als we Warschau binnenkomen is het erg druk met verkeer. Er zou een grote camperplaats moeten zijn aan de Wisla, maar die kunnen we niet echt vinden. We vinden wel een parkeerplaats (Wodna ook aan de Wisla), waar we mogen overnachten, ook al staat er een verboden te kamperen bordje met een tentje erop. Vanaf hier loop je zo de oude stad in, zeer geschikt als uitgangspunt om morgen de stad te bekijken. We lopen nog de trappen op naar boven om een eerste indruk op te doen en een bakker te vinden. Als we boven komen staan we bijna gelijk op het marktplein (Rynek) van de oude stad. Hier zijn allemaal terrasjes en mooie geveltjes. In het midden staan 2 waterpompen en de zeemeermin. Deze zeemeermin was een zuster van de zeemeermin, die in Kopenhagen is beland. Ze zijn elkaar uit het oog verloren en deze zwom de Wisla op en kwam twee geliefden tegen, Wars en Sawa. De zeemeermin vroeg de geliefden een stad te stichten en de stad naar hen te noemen. Als dank zou de zeemeermin de inwoners van Warschau in nood te hulp komen. Daarom staat zij dan ook gewapend met schild en zwaard midden op het plein en is het symbool van de stad geworden. Wars en Sawa, een arm visserspaar, staan ook als beeld op de muur aan de noordkant van de oude stad. In de oorlog is de hele oude stad verwoest en deze hebben ze aan de hand van tekeningen uit de 18 eeuw na de oorlog weer opgebouwd. In september 1939 viel Hitler Polen binnen en was Warschau binnen een paar weken in Duitse handen. Vanaf 1940 hebben de Duisters de Joden in Warschau in een getto gestopt. Dit was een gebied van 400 hectare met een 3 meter hoge muur, die 18 km lang was eromheen. Dertig procent van de bevolking, ongeveer 500.000 mensen van Warschau was Joods en leefde hier in afzondering. Vandaag wordt deze “Grote Actie” van 22 juli 1942, de deportatie en afzondering van de Joden, herdacht. Het is daarom erg druk in het centrum en er worden allemaal rozen te koop aangeboden. We lopen door naar het nieuwe centrum, dat net ten noorden van het oude centrum ligt. Hier vinden we uiteindelijk een supermarktje, waar we brood kopen. Het is ondertussen weer beginnen te regenen. We lopen nog over het verlichte marktplein en weer terug naar de campers. We zitten nog wat bij elkaar om te kijken wat we morgen gaan bekijken en gaan daarna naar bed.

Zaterdag 23 juli:
Nadat we hebben ontbeten gaan Mark en Rex op de fiets boodschappen doen aan de overkant van de Wisla. Er was een fietspad over de brug, waar ze overheen konden fietsen. Ook kwamen ze echte beren tegen in het Praskipark. Vanaf 1949 zijn hier meer dan 400 beren grootgebracht en daarna naar allemaal dierentuinen overal in de wereld gebracht. Na meer dan een uur komen Rex en Mark weer bepakt met boodschappen terug. We lopen daarna de stad in, want het wordt tijd om Warschau verder te gaan bekijken. Ondertussen is het aardig droog geworden, maar het is nog wel fris buiten. De jas moet wel aan vandaag vrees ik. We lopen door de oude stad naar de muur en dan door naar de nieuwe stad. Hier staan erg veel kerken. Vandaar uit lopen we langs de Joodse monumenten te beginnen met een beeld van een treinwagon vol met kruisen, daarna langs de Umslagplatz, waar het verzamelpunt was voor de Joden, die in veewagons werden verzameld om naar Treblinka te worden afgevoerd. Hier zijn allemaal namen van Joden in de muur zijn gegraveerd, die zijn afgevoerd en gesneuveld. Daarna lopen we langs het monument van de helden van de getto, waarop aan de ene kant het verzet van de opstandelingen is te zien en aan de andere kant de “Mars naar de vernietiging”. Onderweg komen we nog reliëf plattegrondjes tegen van de getto. Hoe de muur op de grond liep is op sommige plaatsen ook in de stenen op de grond te zien. Daarna lopen we langs het paleis Krasinskich, steken de weg over naar het monument van de opstand van Warschau, op de plaats waar de opstandelingen op 1 augustus 1944 de aanval tegen de nazi’s inzetten. Het is een stalen sculptuur met gewapende opstandelingen, die op de barricaden klimmen en daarna wanhopig moeten vluchten via het riool. Dit monument staat voor het glazen Gerechtshof met allemaal pilaren. Na die opstand heeft Hitler bevolen dat de hele stad met de grond gelijk gemaakt moest worden. Totaal zijn 850.000 bewoners van Warschau omgekomen in de oorlog, dit is meer dan alle Britse en Amerikaanse slachtoffers samen. Van alle historische gebouwen (975) zijn er maar 34 onbeschadigd gebleven. De rest is of totaal vernietigd of gedeeltelijk verwoest (141). We lopen door en komen vervolgens bij de Krasinskikapel, waar allemaal namen van Poolse soldaten die gevallen zijn op de muur staan. Het is allemaal erg indrukwekkend. De oorlog heeft hier overal veel sporen achtergelaten. We lopen verder naar de nieuwe stad terug en komen op de Fretastraat, waar we op een terrasje gaan zitten eten tegenover het geboortehuis van Marie Curie, de bekende natuurkundige. Daarna lopen we weer terug naar de poort van de oude stad, de Baricane. We lopen aan de buitenkant langs de muur en komen langs het monument van de kleine opstandeling. Dit is een jongetje met een grote hoed (helm) op zijn hoofd en een geweer in de hand en is een eerbetoon aan de kinderen, die tijdens de opstand van Warschau, om het leven zijn gekomen. Verderop zien we militairen, die bewapend zijn en bij een oude legertruck staan en zitten. Dit blijken acteurs te zijn, die hier zijn voor opnames voor een oorlogsfilm. In het straatje zien we ook een bakfiets, een man met een hoed en nog andere spelers lopen. Wij lopen eerst terug door de oude stad naar onze campers om even te zitten en wat uit te rusten, voor we de rest van de stad bekijken. Het wordt nu zelfs zonnig. Loek en ik gaan even appels plukken, die aan de boom hangen op het weggetje dat naar boven naar de stad gaat. Helaas hangen de meeste appels te hoog en gaan we met een buit van 7 appels naar de campers terug. Nadat we brood hebben gegeten lopen we tegen 7 uur weer de stad in. Nu is het op het plein van de oude stad een drukte van jewelste. Mensen staan te luisteren naar de muziek, die op het podium wordt gemaakt. Ook in de rest van de stad is het druk en wordt er muziek gemaakt. We lopen vanaf de oude stad een stuk van de Koninklijke route. Deze route dankt zijn naam aan de vele paleizen , die langs deze weg staan. Ook de Universiteit staat aan deze straat en uiteraard weer een aantal kerken. Bij verschillende kerken hebben we vandaag een trouwerij gezien. Ook nu zien we weer een bruidspaar voor een kerk. Verderop is een paleis, waar Chopin heeft gewoond. Als we de Nowi Swiat inlopen, waar een beeld van Copernicus staat, slaan we de eerste weg rechtsaf. We lopen nu in de richting van het paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit is een hoge toren, die je bijna overal in de stad kunt zien staan. Deze toren is een geschenk van de Sovjet-Unie geweest aan het Poolse volk. Het is 231 meter hoog en heeft 3288 kamers. Stalin heeft de opdracht voor het ontwerp gegeven en het is in 3 jaar tijd (1952-1955) gebouwd door 3500 arbeiders uit Rusland, die in een speciale wijk werden ondergebracht tijdens de bouw. In het gebouw zit een techniekmuseum, een concertzaal, 2 theaters, een bioscoop, een club, een café en kantoren. Bij de Marszat Kowska hebben we mooi uitzicht op de toren, die paars wordt verlicht nu het
donker wordt. We lopen terug via het Ogród Saski (Saksische park) waar we de 19
e eeuwse fontein bewonderen. Ook zijn in dit park de eerste watertoren van de stad en een zonnewijzer te zien. Verder staan er allemaal beelden, die de Deugden, de Wetenschap en de Elementen symboliseren. We lopen verder naar het Piłsudskiego-plein, waar we langs het graf van de Onbekende Soldaat komen. Elke middag kun je hier de feestelijke aflossing van de wisseling van de wacht bekijken. Nu zien we dat er 2 militairen op wacht staan, die op een gegeven moment een stuk lopen. Het plein is immens groot. Wij lopen verder en komen weer op de Krokowskie Prezedmiescie, waar het nog steeds zwart is van de mensen. Via de oude stad, waar de muziek ondertussen is afgelopen (het is 10 uur) lopen we de trap af tussen de menigte, naar de parkeerplaats, waar onze campers staan. Nu lopen overal mensen. Het lijkt wel of heel Warschau leegstroomt. Ook voor het hek van de parkeerplaats drommen de mensen voorbij en een rij auto’s verlaat de parkeerplaats. Wij zitten nog even wat bij elkaar en gaan daarna naar bed.

Zondag 24 juli:
Nadat we op zijn gestaan, ontbijten en vertrekken we. We rijden eerst langs de winkels waar Rex en Mark gisteren op de fiets zijn geweest. Ook wij zien nu de beren. We doen boodschappen bij de supergrote Carrefour en bekijken nog wat andere winkeltjes. Daarna rijden we door naar Plock. Dit is ongeveer 100 kilometer. We moeten even zoeken om het centrum te vinden, pas als we de brug over willen steken zien we uiteindelijk een toren en vinden we het. We bekijken de kerken en het uitzicht op de Wisla. Het regent een klein beetje. Even verderop komen we op het marktplein, waar het raadhuis zich bevindt. Een mooie fontein staat in het midden en er hangen veel bloemen. Voor het stadhuis staan allemaal voetbalsupporters bij elkaar gegroepeerd. Verderop staan een aantal politiewagens. Op een gegeven moment wordt er een soort toespraak gehouden en begint de menigte op een beetje intimiderende manier leuzen te roepen. Er komt nog een groep (vooral jonge) mannen bij, die ook op grimmige toon roepen. Wij voelen ons hier niet echt prettig bij en verlaten het plein. We lopen terug naar de campers en gaan op zoek naar de camping, die net ten zuiden van de Wisla ligt. Als we een poosje later op de camping staan begint het weer te regenen. We eten, wassen af, gaan appels plukken, die aan het weggetje aan de bomen hangen, douchen ons en zitten nog wat bij elkaar voor we naar bed gaan.

Maandag 25 juli:
Vandaag hebben we een rustige dag. Via Wloclawek rijden we verder naar Toruń. Onderweg doen we boodschappen bij de Lidl. De wegen zijn weer slecht en we kunnen niet echt hard rijden, omdat we dan kapot rammelen. Torun ligt ook aan de Wisla. We nemen de camping net voor de brug. Het centrum is ongeveer anderhalve kilometer en goed te lopen. Zodra we staan drinken we koffie en gaan de mannen met de honden bij de brug kijken. Ze zijn helemaal naar de eerste kerk aan de overkant gelopen. De brug is wel een kilometer lang. Daarna koken we (Loek roerbakt en ik kook de aardappels) en eten we gezamenlijk tussen de campers. We zitten buiten bij de citronellakaarsen tegen de muggen, die erg vervelend steken.

Dinsdag 26  juli:
Na het ontbijt lopen we gezamenlijk de stad in. We lopen de route van de stadswandeling uit het Michelin boekje, dat ik in de bieb heb gehaald en komen zo langs alle belangrijke gebouwen. Bij de scheve toren kunnen ook wij met moeite recht staan als we de hakken tegen het gebouw plaatsen. Het gebouw staat namelijk voorover en dan zou je je vast moeten houden om te blijven staan. Naast de toren staan een paar oude pakhuizen. Daarna lopen we naar de markt (Rynek) met het oude raadhuis, een aantal kerken, de fontein met de vioolspeler en het huis onder de ster. Er zijn ook leuke winkeltjes waar allemaal opruiming is. Op de markt eten we bij het steak house. We lopen vervolgens door het Etnografisch park en langs een stuk stadmuur en uiteindelijk komen we onder de brugpoort door bij de Wisla. Door de schipperspoort lopen we weer terug de stad in en bekijken Het huis van Copernicus, die heeft bewezen dat de aarde om de zon draaide. Copernicus is op nummer 15 geboren en hier is nu samen met het naastgelegen huis een museum is gevestigd. Daarna gaan we nog naar de bakker voor brood en lopen weer over de brug terug naar de camping. Het is ondertussen zonnig geworden en we zitten de rest van de dag buiten. Eten een broodje en Mark pakt zijn spullen bij elkaar. Rex en Loek vullen de watertanks en maken de campers een beetje schoon. Ik ga douchen en Mark even later ook nog, hij wil morgen schoon naar huis. Daarna gaan de mannen Top Gear kijken en wij lezen een boek tot we gaan slapen.

Woensdag 27 juli:
We staan op en het regent al. Het is een lange bui, want als we vertrekken regent het nog. We rijden naar Bydgoszcz, omdat Mark vandaar uit naar Weeze vliegt. Onderweg staan er weer veel meisjes langs de weg, die daar hun geld moeten verdienen. Mark zijn vakantie zit erop vandaag. Wij zijn om half 11 op het vliegveld. Mark kan zijn koffer daar wegen, omdat hij maar 10 kilo handbagage mag meenemen bij Ryan Air is dat wel van belang. Hij heeft nog ruim tweeënhalf kilo ruimte en hij pakt nog het een en ander bij zijn koffer in. Hij eet vervolgens nog een paar crackertjes in de camper en dan is het tijd voor hem om door de gate te gaan. Nadat we afscheid hebben genomen rijden wij door naar de Carrefour, waar we boodschappen doen, eten en tanken. We rijden verder over de E261, daarna over de brug over de Wisla, naar Chełmno, waar we op de parkeerplaats bij de stadsmuur gaan parkeren. Het regent ondertussen nog steeds, een hele grote bui dus. Als we staan is het even droog, maar al snel regent het alweer. Na het eten kunnen we toch nog door het stadje lopen, omdat het zo goed als droog is. Ook hier zijn weer een aantal kerken. Verder komen we op de Rynek, het marktplein, waar ene mooi raadhuis staat. We lopen door naar de stadmuur en komen bij een mooi parkje, waar bloemperken in mooie vormen zijn aangelegd, de vlag van de Europese unie, van Polen, een klok en een vredesduif. We lopen weer terug naar de campers en kijken nog een film tot we naar bed gaan.

Donderdag 28 juli:
We vertrekken op tijd en rijden langs de oostkant van de Wisla naar Grudziadz. Hier parkeren we de campers en lopen de stad in. Een heel stuk muur van de stad is nog steeds in tact. Verder lopen we over de markt. We eten brood op de parkeerplaats en rijden daarna door naar Kwidzyn om de Kathedraal met aangrenzende burcht uit de 14 e eeuw te bekijken. Onderweg zien we een ooievaarsnest met 4 ooievaars erop. Verderop zien we nog 2 ooievaars in de wei lopen. Als we een rondje om het kolossale gebouw hebben gemaakt gaan we de Kathedraal binnen, waar we aangesproken worden door een Pool, die ons vervolgens een rondleiding geeft. Hij voert ons naar de ruimte boven het altaar, wat uniek is in een kerk. Geen andere kerk heeft dit. Hij vertelt alle wetenswaardigheden en voert ons naar het orgel, speelt een stukje en laat ons binnenin tussen de orgelpijpen zien hoe het allemaal in elkaar zit. De houten pijpen zijn de bassen en er zijn ook hele kleine pijpjes. Heel interessant en we beseffen ons dat we dit anders nooit hadden gezien. De toren van de burcht, die met een brug verbonden is met de rest van de gebouwen diende vroeger als toilet. Daarna heeft het nog als gevangenis dienst gedaan. De muurschilderingen in de kerk dienden ervoor dat mensen, die niet konden lezen zich toch een voorstelling van de Bijbelse verhalen konden maken. Deze kerk is de grootste kerk in heel Polen. De gebouwen, de hele wijk rondom de kerk en burcht wordt in de komende jaren weer opgebouwd zoals het vroeger was. De huizen, die er nu staan worden daarom met de grond gelijk gemaakt, zodat dit in ere kan worden hersteld. We gaan na deze indrukwekkende rondleiding terug naar de campers, drinken koffie en rijden daarna door naar Malbork, dat in de Duitse tijd Marienburg heette. Onderweg komen we nog in een goede bui terecht, maar als we ter plaatse komen is gelukkig weer droog. We zoeken de camping en eten wat in het restaurantje. Morgen bekijken we hier de stad wel op ons gemak. We maken het niet te laat en genieten van onze nachtrust.

Vrijdag 29 juli:
Als we hebben ontbeten wassen we het een en ander. Het is droog, maar de zon is niet echt van de partij. Nadat we weer een boterhammetje hebben verorbert lopen we naar de burcht. Dit is de grootste burcht ter wereld en is uit rode baksteen opgebouwd. Het eerste deel is in 1309 gebouwd en in de 14e eeuw is het kasteel uitgebreid. Het is in de 18e eeuw omgebouwd tot kazerne. Vanaf 1882 is het weer gerestaureerd tot het oorspronkelijke Duitse kasteel. Helaas werd de helft in 1945 verwoest, maar de Polen hebben het nadien weer herbouwd. Het kasteel bestaat uit 3 delen, de voorburcht, de middenburcht en de hoge burcht. De voorburcht is open voor iedereen en in de andere delen kun je via de brug over de slotgracht naar binnen als je entree betaald. Helaas mogen de honden niet naar binnen en dus bekijken we dat deel van de burcht niet. We lopen wel om het gebouw heen en bekijken de buitenkant, die erg indrukwekkend is. Daarna lopen we nog door de stad, die echter niet echt veel voorstelt. Als we weer terug zijn op de camping genieten we verder van onze rustdag. We drinken koffie, lezen en doen een dutje. Na een spelletje Yathzee gaan we naar bed.

Zaterdag 30 juli:
Als we opstaan schijnt de zon. Het miezert even later toch weer een beetje. We willen vandaag de schepen bekijken, die over land door het Elblaskikanaal van Elblag naar Ostróda worden getrokken. Wij rijden hiervoor binnendoor over de 515 en daarna over de 527. We zitten echt in “the middle of nowhere”, we komen zelfs door Kwietniewo, nou wij weten ook niet waar we zijn…. Het wegdek van deze wegen niet erg best en komen we niet erg hard vooruit. Ook de breedte is aan de kleine kant. Sommige Polen komen ons echter met grote snelheid tegemoet, misschien voelen ze de gaten dan niet meer? Het is ook nog een probleem om van deze kant het kanaal te vinden. De plaats Buczyniec blijkt een heel klein plaatsje te zijn in de buurt van de parkeerplaats bij het kanaal, wat dezelfde naam draagt. Het dichtstbijzijnde plaatsje blijkt Nowe Kusy te zijn. Als je deze wegen wilt mijden kun je beter de omweg over Elblag nemen en via weg 7 net voorbij Paslek de afslag naar het kanaal nemen. Wij genieten echter wel van de omgeving en de ooievaars. Als we uiteindelijk bij het kanaal komen zien we hoe boten het hoogteverschil met behulp van een soort treinwagon, waar de schepen opvaren als ze nog in het water liggen, overbruggen. Als ze daarna boven of beneden zijn aangekomen varen ze er weer gewoon uit en vervolgen hun weg naar de volgende helling. Op totaal 5 plaatsen worden in dit kanaal de boten op deze manier vervoerd. In totaal worden zo 100 meter hoogteverschil overbrugt. Dit over een afstand van 10 kilometer kanaal. Dit systeem is in 1860 uitgevonden en in  16 jaar tot stand gebracht. Het systeem is nog in originele staat en alleen de kabels zijn af en toe vernieuwd, omdat die aan slijtage onderhevig zijn. Het is een hydraulisch systeem, dat werkt als een hefboom. Als aan de ene kant de boot omhoog wordt gaat, zakt de andere kant naar beneden en worden de boten over de rails langs elkaar heen gesleept. Het is een mooi gezicht. Als de boten weer in het water liggen gaan we door naar Elblag. We doen daar eerst boodschappen en gaan dan naar het centrum, waar we overnachten op een parkeerplaats. We lopen het centrum in en zien dat alle huizen in het centrum worden of zijn gerenoveerd. Echt super hoe mooi alles eruit ziet. De Dom staat in het midden en aan het eind van de straat staat een poort, waar een beeldje van een bakkersknecht naast staat, omdat hij met zijn schop in 1512 de stad heeft gered, omdat hij het touw doorsneed en zo het hek liet zakken, waadoor de vijand de stad niet in kon. De zwaluwen vliegen hoog, wat goed weer voorspelt. We drinken nog koffie in de campers en zitten nog gezellig bij elkaar.

Zondag 31 juli:
We vertrekken van de rustige parkeerplaats aan de rand van Elblag, waar we een prima overnachting achter de rug hebben. We rijden naar Gdansk en parkeren vlakbij het centrum. Het is behoorlijk druk. Er lopen veel mensen en er blijkt een jaarmarkt te zijn. Gezellige kraampjes staan door de hele historische stad. Gdansk is rond het jaar 999 gesticht en is vaak in Duitse handen geweest. Het werd ook wel het Duitse juweel op de Poolse kroon genoemd.  in de 2e wereldoorlog bijna helemaal platgebombardeerd en is in de laatste 50 jaar weer helemaal opnieuw, steen voor steen opgebouwd. Dit is echter niet te zien. Oude gebouwen en mooie geveltjes sieren de stad. We lopen over de groene brug en daarna langs de kade voor alle poorten langs en bekijken de kraampjes, die hun waar tentoonstellen. De houten Middeleeuwse hijskraan bevindt zich hier ook en is tevens een van de poorten, waardoor je de stad binnen kunt gaan. Een oud fregat vaart door de haven en zet een groep geestelijken met hun volgelingen aan wal. Daar start een processie, die eindigt in de Mariakerk in de stad, waar we later de aansluitende mis zien. We lopen door de straten en zien alle grote torens van de verschillende gebouwen. Alle torens zijn even hoog en hebben even grote klokken. We moeten heel wat omhoog kijken om alles te bewonderen. Door de Koninklijke route (de mooiste straat van Gdansk) lopen we weer terug langs de Neptunusfontein terug naar de Groene poort en dan terug naar de campers. Deze stad is echt een aanrader om te bekijken. We rijden vervolgens door naar Sopot naar een camping, omdat de camping in Gdansk niet echt naar onze zin was. De zon schijnt ondertussen al de hele middag en als we op de camping komen genieten we nog steeds van het mooie weer. Na het eten lopen we nog naar de zee, die achter de camping langs loopt. Hiervoor lopen we door het bos, waar een rijwielpad en een skatebaan zijn aangelegd. We lopen langs het strand, waar de honden helemaal door het dolle heen zijn. Als we terug komen zitten we nog buiten tot het te koud wordt en we op worden gegeten door de muggen.

Maandag 1 augustus:
We doen het rustig aan. We ontbijten, douchen en vertrekken tegen 11 uur. We rijden via Gdynia naar weg 6, waar de stoplichten elkaar constant opvolgen. Echt geen leuke weg dus. Vanaf Wejherowo, waar we boodschappen doen bij de Auchan, wordt het beter en bij Lebork slaan we af en volgen weg 214 naar Łeba. Hier is het behoorlijk druk. Dit is een bekende badplaats en het ligt aan natuurgebied Słovinski Park Narodowy. Wij rijden door naar het parkeerterrein van het park, waar we ook kunnen overnachten. Nadat we koffie hebben gedronken lopen we naar de kassa betalen een kaartje en lopen de route door het bos. Het is een mooie wandeling. Op een gegeven moment lopen we de duinen op en zien de uitgestrektheid hiervan. Omdat er aan de andere kant geen pad naar beneden gaat gaan we weer terug naar het weggetje en lopen door naar de afslag naar de zee. Dit is een zandpad, waarmee we over de duinen heen lopen. Bij de zee moeten we dan weer de andere kant op om het rondje af te maken. Ook nu genieten de honden, en wij dus ook, weer volop van het zand en het water. Belle is een beetje bang voor de golven en Tommie loopt er dapper in om een stok te halen. Een eindje verderop staat een rotsblok in de zee, waar Tommie tegen tekeer gaat. Hij vindt het een vreemd geval en tja, misschien heeft dat ding zijn stok wel opgeslorpt?... wie zal het weten. Als we weer bij de volgende duinovergang komen gaan we weer terug naar ons startpunt en vervolgens naar de campers. We hebben een wandeling van bijna tweeënhalf uur achter de rug. Als we weer terug zijn, is de parkeerplaats bijna verlaten. Er staat nog een camper en een paar auto’s. Wij steken de barbecue aan en zorgen dat we wat te eten krijgen. Om een uur of 10 zijn we uitgegeten en ruimen alles op om naar bed te gaan. Op dat moment komen er 5 wilde zwijntjes achter de campers langs het hek gelopen. Via het draaihek verlaten ze het terrein. Om 11 uur liggen we op bed.

Dinsdag 2 augustus:
Als we wakker worden zijn de wilde zwijntjes alweer op het parkeerterrein. Ze hebben de afvalbak omgegooid en hebben zich al tegoed gedaan aan de afvalresten van de meloen en dergelijke. Ze staan nu bij een Poolse familie, die waarschijnlijk in hun auto op de parkeerplaats hebben overnacht. De kinderen staan zoute stokjes aan de zwijntjes te voeren. De zwijntjes zijn helemaal niet bang en we kunnen ze goed fotograferen. Echt leuk om te zien. Daarna vertrekken we van de parkeerplaats en rijden we naar het centrum van Łeba. Daar parkeren we de campers, lopen langs de leuke winkeltjes en kopen weer het een en ander. We lopen ook langs de haven met allemaal vissersbootjes. Daarna rijden we langs een mooie route over weg 213 naar Słupsk, waar we een broodje eten. Vervolgens rijden we door naar Koszalin, waar we een mooie parkeerplaats vinden om te overnachten. We lopen nog naar het centrum, maar dat stelt niet echt veel voor. Na het eten kijken we gezamenlijk een filmpje en gaan daarna naar bed.

Woensdag 3 augustus:
Vandaag rijden we via weg 11 naar Kołobrzeg aan zee. Het is niet zo ver en voor 12 uur zijn we ter plekke. We eten een broodje en lopen het plaatsje in. Dit stelt niet echt veel voor. Op de camping staan heel veel campers. We grillen ’s avonds lekker bij de camper en lopen daarna naar het strand met de honden. De hele dag is het al heerlijk zonnig weer. Bij het strand achter aan de weg zijn ze bezig om alle zeewering te vernieuwen, daarom kun je daar momenteel Niet echt goed op het strand. We lopen een stuk naar links en kunnen daar wel op een smalle strook zand lopen. Later horen we op de camping van een Berlijns meisje dat je nu vanaf de camping een eind de weg af moet lopen en daar naar zee kunt om te zwemmen. Helaas gaan wij morgen weer verder en kunnen we dat niet meer doen. We douchen nog en gaan tegen 11 uur naar bed.

Donderdag 4 augustus:
Vandaag staat Szczecin op het programma. Dit is onze laatste plaats in Polen, voordat we de grens met Duitsland overgaan. We rijden via de 162 naar de E 28 en komen zo na ongeveer 138 km in Sczcecin, waar we eerst boodschappen bij de Carrefour. Daarna rijden we het centrum in naar de parkeerplaats uit mijn Duitse boekje. Hier kunnen we echter niet goed staan. We gaan daarom naar de bus-parkeerplaats, onder de brug (fly-overs) aan de Oder, waar we hartelijk worden ontvangen. Na de overheerlijke koffie van Loek lopen we de stad in. We zien direct al een aantal bezienswaardigheden. Vanuit de verte zien we het Slot van de Hertogen van Pommeren aan de Oder liggen. Midden op de weg staat een scheepsmast. We lopen hierlangs en komen bij de Brama Portowa, de vroegere Berliner Tor. We lopen door naar de winkels, in het grote overdekte winkelcentrum Galaxy. Daarna eten we bij de Griek een eindje verderop. Na het eten lopen we verder en komen bij kerk met gouden dak (tenminste goudkleurig). We lopen langs het scheepvaartmuseum en komen bij de Waly Chrobbrego, de boulevard aan de Oder. Hier zien we meerdere grote mooie gebouwen, zoals het bestuurscentrum van Pommeren, een kerken de haven vanuit de verte. We lopen verder langs de Oder, terug naar de brug waaronder de campers staan, drinken koffie en gaan daarna naar bed. Het is nog steeds benauwd, alhoewel de zon al een poosje weg is. De hele nacht hebben we last van de warmte en de muggen, die ons de hele vakantie al plagen. Verder is het onrustig vanwege het verkeer dat over ons heen dendert.

Vrijdag 5 augustus:
We staan op tijd op en vertrekken nadat we hebben ontbeten. Doordat we even verkeerd rijden komen we nog langs het oude raadhuis en de andere oude gebouwtjes op datzelfde pleintje, dat we nog hadden gemist. Nu hebben we heel Szczecin gehad. We geven onze laatste Poolse Zloty’s uit bij de winkels die bij de Carrefour zitten en de allerlaatste bij de Carrefour zelf. Daarna verlaten we Polen en rijden via de snelweg richting Berlijn. We verlaten de snelweg via afrit 12 en rijden binnendoor over weg 167 via Liebenwalde, Neuruppin, naar Bϋckwitz, dan over weg 5 verder via Kyritz naar Perleberg en daarna over weg 189 via Wittenberge naar Seehausen, waar we de camperplaats nemen. Seehausen is maar een klein plaatsje met een aantal kleine winkeltjes. We hebben vandaag rond de 265 km gereden. Na het eten wandelen we nog een rondje en genieten van onze rust en gaan niet al te laat naar bed.

Zaterdag 6 augustus:
We rijden mooi op tijd, maar moeten het eerste stuk over B-wegen tot we bij Wolfsburg de snelweg kunnen nemen. We zijn dan inmiddels al ruim 2 uur en 100 km verder. Vandaar gaat het sneller. Om half 1 nemen we een parkeerplaats om te eten en daarna komen we in de file terecht bij autobahnkreuz Bad-Oeynhausen. Als we al drie kwartier bijna stil hebben gestaan en al een flinke regenbui hebben gehad, nemen we de weg richting Bielefeld en daarna de eerste afslag. We komen na een niet al te lange omweg bij Löhne weer op onze oorspronkelijke route. Daarna door naar Osnabrϋck en bij Ibbenbϋren naar de camperplaats. Na de koffie zetten we het eten op.

Zondag 7 augustus:
De hele nacht heeft het aardig doorgeregend. Vandaag gaan we weer naar huis. Wij moeten ongeveer 205 km rijden om thuis te komen. We ontbijten en ruimen ons bed alvast op, dan hoeft dat thuis niet meer. Dan kan het beddengoed zo in de wasmachine. We rijden via de snelweg goed door en hebben vandaag geen last van oponthoud. Onderweg nemen we afscheid van Els en Loek en voor half 2 zijn we thuis. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb