Zomer 2014 Polen

Zaterdag 19 juli 2014:
We vertrekken al voor 8 uur, want vandaag wordt het weer een warme dag, aangezien we toch de nodige kilometers willen maken als het nog enigszins te doen is. Onderweg maken we de nodige stops. Rex doet zelfs een middagdutje, omdat de warmte erg vermoeiend is. Daarna kunnen we weer verder. Om half 4 stoppen we in Sangerhausen op een van de camperplaatsen. Daar gaan we in de schaduw van de boom naast de camper zitten. We lopen nog even het dorp in maar daar is niets te doen. Het is alleen maar erg heet in de zon. Els en Loek zitten net voor Dresden op een camperplaats, maar voor ons is dat voor vandaag net een brug te ver. Onderweg volgen we het nieuws over het neergestorte (neergeschoten) Maleische vliegtuig, waarbij 192 Nederlanders zijn omgekomen. Verder is er afgelopen nacht ook nog een Poolse bus bij Dresden verongelukt. Ook hierbij zijn de nodige slachtoffers gevallen. Allemaal triest nieuws. Het is vandaag de tweede tropische dag en dat is goed te merken aan de temperatuur die rond de 35 graden ligt. Na het eten komt onze overbuurman even buurten. Het blijkt een bekende te zijn van Rex. Zij zijn samen met hun zoon, schoondochter en de kleinkinderen op weg naar Slowakije. Als het donker wordt koelt het gelukkig wel een beetje af, zodat we na een wandeling gaan slapen. Morgen willen we weer op tijd vertrekken, zodat we het voor de ergste warmte al een eind gereden hebben.
Zondag 20 juli:
We staan om kwart over 5 op en rijden om half 7 weg. We zijn nu voor de grootste hitte al een heel eind. Rond kwart voor 10 staan we al midden in Biehain. We kunnen alleen de camperplaats niet direct vinden. We zijn er echter voor langs gereden. Als we even later vanuit het plaatsje "zum Waldweg" volgen zien we het bord wel staan. Het blijkt een camping te zijn met met zwemgelegenheid in het meertje. We staan even later heerlijk in de schaduw onder de bomen te eten. 's Middags na de koffie ga ik samen met Els zwemmen. Het water is heerlijk verfrissend. Rex en Loek lopen samen over de camping. Deze is zo groot dat ze verdwalen. Ook zijn ze verderop bij een ander meertje geweest, waar de honden hebben gezwommen. Na het eten zitten we lekker onder de bomen te lezen en te breien. Voordat het donker wordt lopen Els en ik nog een rondje over de camping. Niet lang daarna gaan we naar bed. Het was een lange dag vandaag.
Maandag 21 juli:
Nadat we wakker zijn geworden en hebben ontbeten, gaan we net na 10 uur op pad. We bevinden ons net voor de Poolse grens en na een poosje zijn we al in Polen. We rijden over de B-wegen naar Wroclaw. Onderweg zien we een aantal ooievaars en ook 2 kerkjes met houten torens. Net als in Oost Duitsland zijn hier hele velden met koren. Na even zoeken in Wroclaw komen we uiteindelijk op camping Olymski, naast het stadion. Gelukkig staat er een lekkere wind. Morgen gaan we de stad bekijken. Na het eten zitten we nog buiten, maar als het gaat regenen gaan we binnen naar een documentaire over de oorlog kijken, die vanuit de Engelse kant wordt bekeken. Daarna gaan de mannen de honden uitlaten. Ondertussen is het al een poosje droog.
Dinsdag 22 juli:
Na het ontbijt nemen we de tram naar het centrum. De muilkorven, die we vorig jaar in Slovenië hebben gekocht kunnen we nu gebruiken. Met het kopen van de kaartjes helpt een vriendelijke Pool. In de stad gaan we eerst naar de kerken.

                           

Daarna lopen we door het park, waar ook het panorama schilderij te zien is. Wij lopen verder en vinden een eettentje op de hoek van de markt. Bij het gebruik maken van de toilet is het even moeilijk om te weten welke toilet ik moet hebben. Het blijkt dat op de herentoilet een driehoek(^) staat en bij de dames een rondje (o). Als we klaar zijn lopen we door de rest van het oude centrum met de vele oude gevels. Als we uiteindelijk met een ijsje buiten in de felle zon staan, nemen wij de tram terug naar de camping. Ook vandaag is het weer rond de 30 graden. We vertoeven daarom lekker in de schaduw van de campers. De hele avond kunnen we buiten blijven.
Woensdag 23 juli:
Vandaag rijden we weer verder via Opole over weg 94 richting Katowice. In Gora Swietej Anny nemen we een hele kleine camping, die veel weg heeft van een camperplaats. Onderweg hebben we een onweersbui gehad en de temperatuur is gelijk een stuk gezakt. Vanuit de camper hebben we mooi uitzicht over de landerijen en in de verte beneden aan de heuvel zien we de snelweg liggen. Er komen veel bezoekers, die hun auto ook op de parkeerplaats bij ons neerzetten.  Wij zijn benieuwd, waar al die mensen naar toe gaan. Wij lopen daarom ook dezelfde kant op en komen bij een  bedevaartplaats. Boven op de berg staat een kerkje en op het terrein eromheen staan 14 verschillende rotsen en de Lourdesrots, die in 1914 was ingewijd. Onder het koken waait het al behoorlijk hard. We kunnen gelukkig buiten eten, maar het begint wel steeds donkerder te worden. Tijdens de afwas barst de onweersbui los. Daarna blijven we binnen en als de film is afgelopen gaan we naar bed.
Donderdag 24 juli:
Als we opstaan regent het. Er hangt gewoon een grijze wolk over het dal en ons uitzicht is daarom erg beperkt. Nadat we alles hebben geloosd en gevuld rijden we weg. We besluiten om onderweg te gaan winkelen, omdat de honden dan goed een poosje in de campers kunnen blijven. Verder is Auschwitz onze eindbestemming. Na een poosje door allerlei kleine plaatsjes te zijn gereden, komen we op een grotere weg. Als we langs een Carrefour komen, stoppen we en gaan we winkelen. Er bevinden zich altijd veel meer winkels binnen en als we een geschikt eettentje ziens, maken we daar ook gebruik van. Nadat we de rest van de boodschappen hebben gedaan rijden we weer verder naar Auschwitz. Als we bij het kamp parkeren, vragen we gelijk of we ook mogen overnachten. Dit blijkt geen probleem te zijn. Omdat het bewolkt is, besluiten we vandaag al naar het kamp te lopen. We krijgen nog een beetje regen op ons hoofd, maar verder hebben we geluk met het weer. We lopen onder de poort door en komen bij de houten barakken, waar wel 400 mensen verbleven. Voordien waren deze barakken voor 52 paarden. Het kamp was vroeger een kazerne. Naast barakken, die vol staan met bedden zijn er ooit wasruimtes en latrines. Uiteindelijk komen we bij de gaskamers en het crematorium. Bij een gebouw staat aan dat hier medische proeven op mensen werden uitgevoerd door Joseph Mengele en andere doktoren. Heel luguber allemaal. Het blijkt dat dit niet het kamp Auschwitz I is, maar Auschwitz II, oftewel kamp Birkenau is. Nu snappen we ook, waarom zoveel gebouwen er niet meer staan. Kamp Birkenau is een heel uitgestrekt kamp. Als we weer terug naar de parkeerplaats lopen, komt er net weer een nieuwe groep aan. Ook komt er een donkere luchthaven aan en als we bij de campers aankomen begint het te gieten. We eten een broodje en lezen de rest de informatie over de beide kampen door.
Vrijdag 25 juli:
Tegen 8 uur zijn we bij de poort van kamp Auschwitz. Ook dit kamp kun je gratis bekijken. Gewapend met het informatieboekje lopen we langs alle gebouwen. Overal krijg je een stuk informatie over hoe de mensen in de oorlog in het kamp werden behandeld. Aantallen slachtoffer staan te lezen. Deze mensen kwamen om door honger, uitputting, wreedheden van de Duitsers en doordat ze geselecteerd werden om in de gaskamers te worden vergast. Ook werden velen dood geschoten voor de dodenmuur. In een van de gebouwen zijn de eigendommen, die de Duitsers van de Joden en de andere gevangenen hebben afgenomen tentoongesteld. Bergen afgeschoren haar, bergen schoenen, zowel van kinderen als van volwassenen, kleding, koffers en pannen, alles is te zien. Onder de indruk verlaten we het kamp uiteindelijk bij de gaskamers en het crematorium. Ondertussen is het al bijna 12 uur. Wij doen nog even een paar inkopen bij de Lidl en vervolgen onze weg naar Krakau, waar we halverwege de middag aan op camping Smok. De zon schijnt nu weer fel en we zitten daarom in de schaduw van de luifel. Op deze camping is ook een groep Nederlanders, die een reis maken onder begeleiding van de ANWB. Volgens hun zeggen zou hun reis uitgezonden worden bij MAX, onder de naam: "We zijn er bijna." Of dit een grapje of echt is daar zijn we nog niet achter, maar dat bekijken we thuis wel. Er staan ook allemaal appelbomen en mirabellen (dit zijn een soort pruimen) bomen op en voor de camping. Na het eten spelen we een spelletje rummicub voordat we naar bed gaan.
Zaterdag 26 juli:
Vandaag gaan we met de bus naar Krakau. We moeten hiervoor eerst met de bus en dan met de tram. Direct naast het grote marktplein stappen we uit. We lopen door een winkelstraat naar de Wawelheuvel, waar zich het kasteel en het koninklijk paleis bevinden. Onderweg komen we langs de St. Peter en Paulkerk. Onder deze kerk bevinden zich catacomben, waar je wel zou kunnen verdwalen. Op de berg aangekomen mogen de honden weer niet door de poort en alleen Els en ik kijken even binnen op het plein voor de kerk. We maken daarna een wandeling door de Joodse wijk(Kazimierz). We komen langs verschillende synagogen, waar soms ook diensten worden gegeven, vanwege de sabbat, de Joodse zondag. Onderweg komen we een niet te duur eettentje tegen waar we besluiten te eten. Na 3 kwartier wachten krijgen we eindelijk onze bestelde maaltijd. Daarna begeven we ons naar het grote marktplein, waar het rondom is bezaabezaaid met terrasjes. Midden op het plein bevinden zich de lakenhallen, waar toeristen de nodige snuisterijen kunnen kopen. Van lakens is geen spoor meer te bekennen. Ook de raadhuistoren bevindt zich hier.  Verder is er nog de grote St. Mary's Church, waar elk uur trompetgeschal te horen is. De laatste 4 tonen zijn echter niet te horen, ter nagedachtenis aan de muzikant, die de stad waarschuwde tegen belegeraars. Hij werd in zijn nek geschoten, voordat hij de laatste tonen kon laten horen. Op het plein ligt een super groot hoofd, die hier waarschijnlijk ook op duidt. Het is weer een warme dag vandaag. Wij hebben alles nu wel zo'n beetje gezien en na een ijsje te hebben genuttigd, nemen we de tram naar de camping terug. Daarna genieten we lekker van onze welverdiende rust. We zitten buiten tot we naar bed gaan.
Zondag 27 juli:
We vertrekken niet al te laat en rijden naar het 16 km verderop gelegen Wieliczka, waar we een bezoek willen brengen aan de zoutmijnen, waar we ook gelijk willen overnachten op de parkeerplaats. We bezoeken de mijn in tweetallen, omdat het veel te warm is om de honden in de camper te laten. Eerst gaan Rex en ik. We kopen kaartjes en wachten tot de Engelse groep met de gids mee mag. Iedereen krijgt een kastje met een oortje en we lopen alle trappen af naar beneden. Als je naar beneden kijkt zie je hoe ver we nog moeten. In totaal zijn het 55 x 7 treden die we afdalen voor we met de uiteindelijke rondleiding beginnen. We lopen vervolgens door de gangen en komen in grote zalen, waar ons alles over de mijn wordt verteld. Beneden is het tussen de 14 en 16 graden. We dalen nog menige trap af. In totaal zijn de gangen 300 km lang en ze liggen tot 327 meter diep. Er zijn beelden te zien uit het verleden van de zoutmijnen. Deze zijn gemaakt van zout gemengd met zand. (zoutsculpturen) Het is allemaal imposant om te zien. Gelijk met ons is er ook een Nederlandse familie afgedaald. Dit zijn 2 zussen, die met hun mannen en ouders een weekendje Polen doen. Gisteren zijn ze naar Auschwitz geweest vertellen ze en morgen vliegen ze weer naar Nederland. Op die manier kun je dus ook een bezoek aan Polen brengen. Als we klaar zijn met de rondleiding mogen we zelf nog rondlopen en ons daarna naar de gang begeven, vanwaar je door een gids naar de lift wordt gebracht. We komen daar de Belgen tegen, die gisteren bij ons in de bus zaten. Met een piepkleine lift worden we naar boven gebracht. Buiten slaat de hitte ons tegemoet. We lopen terug naar de campers, waar Els en Loek al klaar zitten om te vertrekken. Nu is het onze beurt om op de honden te passen. Rustig zitten we tussen de campers in de schaduw. Ook zij blijven ongeveer 3 uur weg. Nadat zij terug zijn en we een poosje hebben gezeten lopen we de kermis, die zich op het naast gelegen terrein bevindt. Aan de andere kant van de kermis staat een podium waar op moment een dansgroep aan het optreden is. We hebben vanmiddag ook al een aantal koren gehoord vanuit de verte. Als we na het eten nog buiten zitten horen we nog meer optredens van andere zangeressen. Wij worden echter opgevreten door de muggen en gaan de rest van de avond binnen zitten.
Maandag 28 juli:
Na het ontbijt vertrekken we richting het zuiden. Over een landelijk mooie route door glooiende heuvels komen we langs een aantal winkels, waar we een stop houden. Als we later in Zakopane zijn horen we de grote bui die daar is gevallen door onze stop hebben gemist. De camping ligt onder de naaldbomen en ziet er een beetje rommelig uit. Het toiletgebouw is ook niet al te schoon. Bij de heren kon je niet zonder een natte broek op te lopen je grote boodschap kwijt. Wij lopen even later de stad in, omdat de shuttle bus, die in de campinggids staat niet lijkt te bestaan. Zakopane blijkt behoorlijk groot te zijn met best veel winkels. Onderaan de lange winkelstraat bevindt zich de kerk. We eten in de stad en lopen daarna weer naar de camping terug. Zakopane ligt aan de voet van de Hoge Tatra. In Zakopane bevinden zich verder veel houten huizen met houtsnijwerk. Verder is het een veel bezocht skigebied.
Dinsdag 29 juli:
Vandaag zou het niet zo heel erg mooi weer worden, maar als we opstaan valt dat erg tegen. We gaan vandaag door naar Bielsko Biala. Op de camping zien we de shuttlebus, waar we gisteren naar hebben geinformeerd verschijnen. Deze blijkt er dus wel degelijk te rijden. Als we Zakopane even later verlaten komen we hordes mensen tegen. Waarschijnlijk gaan die allemaal wandelen in de bergen en het zou ook nog kunnen dat ze gaan varen op een vlot op de rivier de Dunajec. Zo'n tochtje op zo'n vlot duurt ongeveer 2 uur en dan maken ze een tocht van 17 km. Als we Zakopane uit zijn moeten we linksaf. We vervolgen onze weg over witte weggetjes op de kaart. Dit is een hele mooie route door bergachtig gebied. We rijden ook door de plaats Crarny Dunajec, waar we met een bruggetje over de gelijknamige rivier komen. Na een kilometer of 40 passeren we de grens van Slowakije. De eerste plaats die we daar tegenkomen is Zubrohlava. Op de kaart zie ik nu waar we ons bevinden. Verder kun je het verschil in huizen zien tussen die in Polen. In Slowakije hebben de huizen geen zinken daken, wat ze in Polen wel hebben. We rijden zo een poosje vlak langs de Poolse grens. Vlak voor Korbielow komen we weer in Polen terug. Ongeveer 19 km voor Bielsko Biala doen we boodschappen bij de Lidl en eten we een boterhammetje. De felle zon maakt ondertussen plaats voor een donkere lucht. We rijden weer door naar de camping. Deze heeft gelukkig een betere uitstraling dan die in Zakopane. We vinden een plaatsje op het groene gras. Net voordat we goed en wel zitten begint het echter zacht te druppelen. Als we de stoelen binnen hebben gelegd is het weer droog. Het duurt echter nog geen 10 minuten of de bui barst los. Het regent een tijd behoorlijk door. Wij waren echter van plan om te gaan BBQ'en en besluiten dit dan maar onder de luifel te doen. Het is echter al een stuk lichter terug worden en het duurt niet lang voordat het helemaal droog is. Het vlees ligt al lekker bruin te worden en niet lang daarna doen wij ons hieraan te goed. Als de afwas is gedaan begint het al donker te worden. We zitten nog gezellig bij elkaar tot we naar bed gaan.
Woensdag 30 juli:
Na het ontbijt doet Els een wasje en ik ga nog even aan mijn trui breien. De mannen kijken op de kaart waar een groot winkelcentrum in de stad is. Na een poosje ga ik nog even een schilderen. We eten tussen de middag warm en gaan daarna met de bus de stad in. Op de weg naar de camping toe is de bushalte. Nadat we een poos hebben gewacht, vertrekt de bus om 10 over 2. In de stad gaan we eerst naar het postkantoor om postzegels te kopen. Daarna lopen we door de winkelstraten. In de oude gebouwen bevinden zich een heleboel winkeltjes, waar we het een en ander kopen. Ook vandaag is het weer een warme dag. Er zijn hier niet echt veel bijzondere gebouwen. Alleen het raadhuis is wel mooi. We rijden met de bus van 10 over half 5 weer naar de camping terug. Ook nu valt het op dat de mensen gek zijn op honden. We plukken nog wat pruimen voordat we op de camping zijn. Op de camping is ook een klein zwembad, waar ik nog even ga zwemmen. Els vindt het bij nader inzien toch te koud en Rex komt alleen een foto maken. Na een lekkere douche eten we nog een broodje. Het is nog steeds niet echt koud, maar tegen 9 uur wordt het alweer donker.
Donderdag 31 juli:
We staan niet al te laat op en ik ga eerst appels en peren plukken. Die staan midden voor de receptie en nu is daar nog geen mens. Als ik terug kom gaan we ontbijten en vullen en lozen we alles. Daarna betalen we rijden we naar het grote winkelcentrum even verderop in Bielsko Biala. We doen uitgebreid inkopen, eten een broodje en gaan verder naar Rybnik, waar we ook willen overnachten. We parkeren eerst in het centrum, bekijken de stad met de mooie, grote kerk. Er zijn best veel winkels, waar we uiteraard ook een kijkje nemen. Na 5 uur zoeken we de campers weer op en rijden we naar het Noorden, waar de camping zich bevindt. Net voordat we aankomen begint het te stortregenen. Op de straat die ons naar de camping moet leiden, zien we echter niks van dien aard. Op dat moment stopt een busje naast ons waar een man uitstapt. In de stromende regen komt hij ons vertellen dat de camping al een paar jaar geleden is opgedoekt. Volgens hem moeten we weer terug naar de stad, maar we weten dat daar ook geen camping is. We besluiten om verder te rijden naar de camping vlakbij de Tsjechische grens, maar wel een kilometer of 80 verderop. Als we onderweg iets anders tegenkomen kunnen we eerder stoppen. Als we langs het stuwmeer net ten noorden van Rybnik rijden, zien we caravans staan. Els en ik gaan vragen of we daar kunnen overnachten, maar ze verwijzen ons naar een plaats vlakbij, naast een hotel. We rijden verder maar komen alleen langs een campingbordje, waar een groot kruis doorheen staat. Inmiddels regent het weer met bakken uit de hemel. Wij eten even een broodje in de camper en rijden daarna weer verder op zoek naar een camping. Als we pech hebben moeten we nog 69 kilometer. We zouden dan net voor het donker aan kunnen komen. Onderweg zien we weer een ooievaar op het land lopen. Die hebben we al een tijdje niet meer gezien. Om kwart over 8 komen we aan in Pietrowice bij de camping. Op deze camping staan bijna allemaal Polen en een paar Duitsers. Wij zetten de campers tegenover elkaar neer. Verderop staat een Duitser, die vroeger in Polen heeft gewoond. Hij vertelt dat zij na de oorlog uit Polen en uit hun huis zijn gezet door de communisten. Deze camping is ook door de communisten gesticht. Wij gaan koffie drinken met het gebak erbij wat we vandaag in de winkel hebben gekocht. Daarna is het alweer bijna bedtijd.
Vrijdag 1augustus:
Vandaag hebben we een vrije dag. Na het ontbijt komt de bakker op de camping met een vrachtwagentje. Wij lopen daarna een rondje over de camping. Er zijn een behoorlijk aantal huisjes, die verhuurd worden en alles ziet er goed verzorgd uit. Het toiletgebouw is gedateerd, maar schoon. Er is verder ook nog een stuwmeer, waar je kunt zwemmen. Als het mooi weer is zal het hier wel behoorlijk druk zijn. Wij lopen een rondje om het meer heen en gaan daarna weer terug naar de campers. Buiten is het nog fris en ik ga de appels, die ik al voordien heb geschild, tot moes koken. Ondertussen maak ik nog 2 schilderijtjes. Tegen half 1 gaan we weer een boterhammetje eten. Daarna gaan Rex en ik een fietstocht maken. We rijden door Pietrowice heen en komen al snel bij de Tsjechische grens. Vandaar gaat het meer bergafwaarts naar Krnov. Dit blijkt een mooie plaats te zijn met een groot marktplein, waar een toren aan staat met een mooi belegd dak. Verder zijn er behoorlijk wat winkeltjes aan het plein. Het is alleen erg lastig om te beperken hoe duur iets is omdat de prijzen hier in Tsjechische Kronen aangegeven staan. Als ik in een winkel vraag hoeveel kronen in een Euro zitten krijg ik te horen dat dat er ongeveer 27 zijn. Wij constateren dat alles hier net even duurder is dan in Polen. Als we uitgekeken zijn, fietsen we bergopwaarts terug naar Polen, naar de camping. Als weer terug komen, gaan Els en Loek net een wandeling maken met de beide honden. Rex plaatst de fietsen weer achterop de camper en als Els en Loek weer terug zijn drinken we koffie. Rond half 6 gaan we bij het restaurantje eten. Voor weinig geld krijgen we goed te eten. Daarna gaan we een filmpje kijken.
Zaterdag 2 augustus:
We gaan vandaag weer verder. We rijden naar het noordwesten en na ongeveer 65 kilometer doen we boodschappen in Nysa. Daarna rijden we naar Otmutcho waar een camping is. Deze is echter behoorlijk vol en we besluiten door te rijden. Via een hobbelweg, die soms erg nat is van de regen rijden we naar Uciechow, waar camping Forteca is. Hier is een Nederlandse eigenaar, Matthijs, die erg geschikt is. Aangezien het de laatste week erg nat is geweest, ze hebben 2 keer een wolkbreuk gehad vertelde hij, kon een gedeelte van de camping niet gebruikt worden. Wij krijgen nog een plaatsje op de weg achteraan tegen het hek, waar we in ieder geval niet weg zullen zakken als er een stortbui komt. Deze hele camping staat vol met Nederlanders. Er is een zandafgraving, waarin gezwommen kan worden. We eten voor op de camping en zitten daarna gezellig buiten bij de campers.
Zondag 3 augustus:
Vandaag blijven we op de camping. Als we opstaan eten we en daarna ga ik lekker schilderen. Na de lunch gaan we een eind wandelen. We lopen naar het dorpje Uciechow, wat maar uit een paar huizen en een kerk. Er blijkt ook een ooievaarsnest te zijn, waar een ooievaar op zit en op de schoorsteen ernaast zit nog een ooievaar. Over de andere weg lopen we weer terug naar de camping. Met deze weg zijn ze nog bezig, maar vandaag wordt er niet gewerkt, omdat het zondag is. Naast de weg zijn een aantal gaten, die vol staan met water. Belle springt in zo'n gat en als zij er weer uit is, neemt ook Tommie zijn kans waar, ook al zeggen wij dat het niet mag en gaat te water. Hij zit er tot aan zijn kop toe in. Drijfnat komt hij er weer uit. Op de camping worden ze om beurten schoon gespoten met de slang. Ze moeten nu buiten blijven tot ze weer droog zijn. Na de koffie gaan Els en ik zwemmen in de zandafgraving. Het water is lekker fris en nadien douchen we ons weer lekker droog. We gaan barbecueën en net als we het eerste vlees op ons bord hebben begint het weer eens te regenen. Loek draait de luifel uit en zo blijven we toch droog. Na de afwas gaan we binnen een filmpje kijken.

                                 
Maandag 4 augustus:
Vandaag gaan we verder. We rijden eerst naar Swidnica waar we het centrum en de kerk, die op de Unesco lijst van mooie gebouwen staat. Dan rijden we over kleine wegen naar Bolkow, waar we op camping Pod Lasem gaan staan. Robert de eigenaar van de camping spreekt goed Nederlands en is een goede vriend van Matthijs, de eigenaar van de vorige camping. Robert geeft ons 2 boekwerken mee, waarin we kunnen lezen wat we in de omgeving allemaal kunnen bekijken. We kunnen ons hier minstens 2 weken vermaken zegt hij. Als wij aangeven dat wij die tijd niet meer hebben, omdat er volgende week weer gewerkt moet worden, wil hij wel even naar Nederland bellen en de baas vertellen dat we met pech staan. We mogen ook niet direct betalen, omdat we zeker meer dan een nacht moeten blijven. Wij maken nog een wandeling over de camping voordat we gaan eten. Na de afwas regent het weer even. 's Avonds kijken we tv.
Dinsdag 5 augustus:
Het is koud en bewolkt als we opstaan. De douche op de camping is heerlijk, de beste nu toe in Polen. Op het prikbord staat dat deze camping bij zoover tot 2e camping is gehonoreerd in Polen in 2014. We lopen naar Bolkow, waar op de berg ook een ruïne is. Er zijn ook een aantal winkeltjes en een restaurantje, waar we gaan eten. Daarna lopen we weer terug naar de camping en onderweg plukken we mirabelles en andere pruimen. De zon is er ondertussen ook bij gekomen. We internetten, lezen, breien en schilderen nog wat  en tegen 6 uur eten we een boterhammetje. Na de afwas vullen de mannen het water bij en gaan we nog appels plukken. Als we langs een tent een stukje verderop lopen, vragen de mensen daar of ze ons iets mogen vragen. De mevrouw herkent ons ergens van en ze vragen zich af of wij 3 jaar geleden ook in Polen zijn geweest op een camping met een hotel vooraan. Loek had gisteren al gezegd dat hij die mevrouw ook al ergens van kende. Na even nadenken komen we op Malbork, waar we dus op hetzelfde tijdstip hebben gestaan. We spreken af dat we dan na 3 jaar maar weer naar Polen moeten gaan en dan naar de Oostkant, dan kunnen we elkaar dan weer tegen komen. Wij gaan weer verder naar de appelbomen en met onze appelplukker kunnen we de appels hoog uit de boom halen. Als we weer terug bij de campers zijn kijken we nog een filmpje.
Woensdag 6 augustus:
We douchen nog een keertje op onze laatste camping van deze vakantie, ontbijten, lozen en betalen. We melden Robert dat we het prima naar onze zin hebben gehad en dat we nu toch 2 nachten zijn gebleven. Hij vraagt of er nog verbeterpunten zijn voor de camping, zodat hij daar wat aan zou kunnen doen. Als ik meld dat ik ook bij hem, net zoals in heel Polen het aantal wc's en douches erg karig vind, meldt hij dat hij in 2018 gaat bouwen, omdat de grond dan een bouwbestemming gaat krijgen. Nu mag dat nog niet, dus als we over 3 jaar weer naar Polen gaan, zoals we met die andere mensen hebben afgesproken, dan moeten we ook bij hem langs komen om alles te zien. We rijden eerst langs de glasfabriek in Jelena Gora en dan via binnenwegen de laatste kilometers richting de Duitse grens. Dit is weer een mooie route, maar we schieten niet echt op. Het zijn echt smalle weggetjes, waarwe goe moeten oppassen voor tegenliggers. Gelukkig komen we alleen auto's tegen op bredere stukken. Daarna nemen we de snelweg en net na 4 uur zijn we in Bautzen op de camperplaats. Na de koffie lopen we het mooie stadje in. Er zijn mooie kerken en torens. Verder zijn de winkels bijna dicht, omdat het bijna 6 uur is. Als we langs de andere kant terugvinden willen lopen raken we de weg kwijt. Via een grote omweg komen we uiteindelijk bij de camperplaats terug. Naast ons staat een busje van Duitsers en na het eten komt de Duitser van de Hymer, die aan de andere kant staat een praatje maken, omdat hij zich afvraagt of het wel veilig is om naar Polen te gaan. Wij verzekeren hem dat we ons geen moment onveilig hebben gevoeld. We praten nog een tijdje door en daarna moet de afwas nog gedaan worden.
Donderdag 7 augustus:
We rijden via de snelweg naar Erfurt. Net voorbij Dresden komen we in de file. Na een poosje moet er ruimte gemaakt worden voor een ziekenauto, die er tussendoor moet. Als we een eindje verderop zijn, zien we dat iedereen afslaat naar de parkeerplaats. Op de snelweg lopen allemaal mensen, die net niet meer af kunnen slaan. Zij staan helemaal vast, omdat er precies ter hoogte van de parkeerplaats een ongeluk is gebeurd. Zowel politie, brandweer, ambulance en de traumahelicopter zijn al ter plaatste. Als we weer op de snelweg rijden is de file ook opgelost. Ook Els en Loek nemen dezelfde route als wij en zo blijft dit bij een half uurtje oponthoud. Een eindje verderop heeft een kraanwagen een vrachtwagen weer rechtop gezet op de andere kant van de snelweg. Ook daar staat een behoorlijke file. Het is trouwens wel erg toevallig dat nu we weer langs Dresden komen er weer een ongeluk is gebeurd. De rest van de kilometers verlopen zonder oponthoud. Als we in Erfurt komen gaan we op zoek naar een camperplaats. Uiteindelijk staan we aan de binnenste ring, waar best veel verkeer langs rijdt. Wij lopen de gezellige stad nog even in, maar veel zin om daar lang te blijven hebben we niet echt meer. Als het bewolkt wordt lopen we dan ook weer terug naar de campers. Nadat we hebben gekookt, kunnen we nog gewoon buiten eten, want de zon laat zich alweer zien. We kijken nog even tv voor we naar bed gaan.
Vrijdag 8 augustus:
Vandaag nemen we afscheid van Els en Loek. Zij willen zaterdag al weer thuis zijn, want Loek moet maandag weer werken. Rex heeft maandag en dinsdag nog vrij, dus wij hebben gepland dat we maandag thuis komen. Wij gaan eerst nog stad in en pas na de lunch vertrekken we. Het eerste stukje nemen we de snelweg, maar we hebben weer pech en belanden in de file. Dit keer is een defecte auto de oorzaak en toevallig staat precies op dezelfde plaats aan de overkant ook een auto aan de kant. Omdat ze hier met de weg bezig zijn is er geen vluchtstrook aanwezig en ontstaat er aan beide kanten een lange file. Gelukkig valt alles mee en kunnen we daarna weer verder rijden. De laatste 60 kilometers over secundaire wegen. We komen ook ditmaal over hele smalle stukken. Vooraan schijnt een bord te hebben gestaan dat het verboden is voor vrachtwagens. Dit betekent dus dat we die weggetjes eigenlijk te smal zijn om fatsoenlijk door te kunnen. Na een poos wordt de weg weer breder en dan gaat het bergafwaarts. Het is echt een hele mooie omgeving waar we ons bevinden. In Bad Salzungen lozen we op de super nieuwe camperplaats en daarna zoeken we de andere op, waar we heerlijk in de schaduw gaan staan. Na wat gedronken te hebben lopen we het stadje in. Hier hebben ze een gradierwerk, waar de mensen in badjas rondlopen en zo de gezonde zoute lucht op kunnen snuiven. Het is net zo iets als in Bad Salzuflen, maar hier moet je buiten om lopen. Wij gaan weer terug naar de camperplaats. Na het eten zitten we nog een poosje buiten daarna wordt het iets kouder en gaan we naar binnen.
Zaterdag 9 augustus:
Na het ontbijt vertrekken we. Het is iets bewolkt, maar het lijkt al lichter te worden. Onderweg over de mooie weggetjes, door mooi berglandschap, rijden we naar Kassel waar we een behoorlijke stortbui krijgen. Gelukkig zitten wij lekker droog en de zon breekt alweer snel door de wolken heen. We eten een broodje op de camperplaats in Harbichtswald, maar rijden daarna door naar de camperplaats in Wolfhagen. Dit is een groter plaatsje, maar als we door het centrum lopen blijken bijna alle winkels al om 1 uur dicht te zijn gegaan. Bij de camper terug ga ik zitten schilderen. Na het eten kijken we een filmpje.
Zondag 10 augustus:
Vandaag gaan we verder tot net voor Dortmund. Onderweg zien we een hertje in het veld lopen. Verder komen we ook weer velden met zonnepanelen tegen. In Brilon houden we een korte stop. Hier zijn we anderhalf jaar geleden met kerst in een hotel geweest. Alle winkels zijn ook hier helaas gesloten. We rijden verder via Bestwig, waar we broodjes kopen bij de bakker voor het station en rijden dan weer verder naar Balve, waar we de camperplaats bij het zwembad nemen. Er staat al een bus, maar die vertrekt later weer. Het zwembad is gesloten en het regent af en toe, zodat we binnen moeten zitten. Dit is de eerste keer deze vakantie dat we overdag naar binnen moeten vanwege het weer. We hebben wel eens een buitje gehad in de avond, maar verder hebben we daar eigenlijk nooit last van gehad. Voordat we gaan eten lopen we het dorpje in. Er staan overal beelden van Mammoeten met reclame erop. Echt grappig om te zien. Na het eten kijken we nog een film en gaan daarna naar bed.

  
Maandag 11 augustus:
Vandaag rijden we het laatste stuk naar huis. We moeten ongeveer 250 kilometer. Het is vandaag gelukkig niet zo warm en we rijden het grootste stuk over de snelweg, zodat we lekker opschieten. Tegen half 4 zijn we thuis. We hebben in totaal 2840 km gereden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb